Trouwen, wanneer plan je wat?

Trouwen, wanneer plan je wat? Wanneer je besluit te gaan trouwen, realiseer je je vaak meteen dat dat de mooiste dag van je leven moet worden. Het lijkt vaak allemaal zo geregeld, maar er komt nog heel wat kijken bij het organiseren van een van de belangrijkste dagen van je leven. Om ervoor te zorgen dat u niets vergeet, staat hieronder een schema met data wanneer elk onderdeel geregeld moet worden. Bij dit schema is uitgegaan van een trouwdag op 1 januari.

3 februari

nog 11 maanden Trouwdatum vastleggen bij de gemeente waar u wilt trouwen
Voornamelijk vrouwen hebben vaak direct een datum in het hoofd waarop zij graag zouden willen trouwen. Het is zonde als u deze datu aangeeft bij de gemeente en dan blijkt dat de datum al volgeboekt is. Indien u geen bijzondere datum wilt, en gewoon trouwt op een willekeurige datum, kunt u de datum ook iets later vast laten leggen bij de gemeente. U krijgt van de gemeente de bevestiging van de datum mee en een aantal papieren in te vullen door u en uw getuigen. Dit hoeft niet direct ingeleverd te worden. U heeft ruim de tijd uw getuigen te kiezen en te vragen.

10 februari

nog 11 maanden DJ, band of muziek regelen voor het feest
Wanneer u een bepaald persoon of een bepaalde band in gedachte heeft om de muziek te verzorgen op het feest, is het verstandig deze vast te vragen voor de betreffende datum. Zo voorkomt u dat een ander u voor is, aangezien een dj of band maar 1 klant per avond kan accepteren. De dj of band vraagt u waarschijnlijk nog wel contact op te nemen zo'n paar maanden voor de datum om het genre muziek te bespreken, de lokatie en tijd waar hij verwacht wordt, de kosten en eventueel speciale wensen van uw kant.

17 februari

nog 10,5 maanden Fotograaf regelen, lokatie uitzoeken
Een fotograaf heeft over het algemeen een druk bestaan, aangezien deze zich met veel verschillende soorten reportages e.d. bezig houdt. Daarom is het verstandig de juiste fotograaf te reserveren voor uw trouwdag. De fotograaf zet deze datum vast met het gewenste aantal uren dat u hem erbij wilt hebben. Hij kan u veel ideeen geven over de mogelijke lokaties wanneer u zelf nog geen idee heeft. De fotograaf weet graag waar hij aan toe is. Ook kan hij u direct aan de hand van het gewenste aantal foto's en het aantal uren een prijsindicatie geven. U kunt ook met de fotograaf afspreken later contact op te nemen om een lokatie door te geven. Dit kan meestal tot een paar dagen van tevoren. Zo heeft u nog voldoende tijd om mooie plekken te bezoeken en een lokatie uit te kiezen.

15 maart

nog 9,5 maanden Ceremoniemeester aanstellen
De ceremoniemeester kan u helpen bij het regelen van verschillende zaken en het bespreken van het dagschema. Het is belangrijk dat hij op de hoogte is van het verloop van de dag. De ceremoniemeester zorgt er op de dag zelf voor dat alles verloopt zoals het zou moeten, dat mensen zijn waar ze moeten zijn en al dat soort dingen meer. Eigenlijk neemt deze uw zorgen over de organisatie op de dag zelf uit handen, zodat u zorgenloos van uw dag kunt genieten. U kunt ervoor kiezen een professionele ceremoniemeester in te huren. U kunt ook een bekende van u vragen de ceremoniemeester te zijn.

29 maart

nog 9 maanden Receptie, diner en feestzaal reserveren
Bedenkt u van tevoren of u de receptie en het feest op dezelfde lokatie wilt houden. Dit is wel makkelijker i.v.m. het vervoer van alle gasten, maar absoluut niet verplicht. Bedenk ook waar u wilt dineren en hoeveel mensen daarbij aanwezig zullen zijn. Omdat er altijd gasten bij kunnen komen en af kunnen vallen, hoeft u nog geen precieze aantallen door te geven aan de lokatie(s). Het is voor nu alleen belangrijk dat de lokatie voor u gereserveerd is. U kunt wel altijd een indicatie van het aantal gasten geven, uw wensen bespreken en aan de hand daarvan een prijsopgave laten maken.

12 april

nog 8,5 maanden Stel een voorlopige gastenlijst op
Het is handig om alvast een lijst te maken van mensen die je uit wilt nodigen voor je bruiloft. Maak op dit moment alleen nog een totaalplaatje. Zet ook de mensen op de lijst waarvan je nog niet zeker weet of je ze wilt uitnodigen. Er kan nog een hoop gebeuren voor de bruiloft, dus het is niet zeker dat de gastenlijst blijft zoals deze is. Er vallen mensen af en er komen mensen bij, ongetwijfeld.

26 april

nog 8 maanden Draaiboek opstellen
Maak alvast een draaiboek van hoe de dag moet verlopen. Dit is nog niet het definitieve draaiboek en je hoeft je er dus ook nog niet aan te houden. Je kunt altijd nog dingen van tijd omwisselen en lokaties aanpassen. Een draaiboek is handig om notities bij te maken en zo het uiteindelijke draaiboek op te stellen. Zo kun je makkelijk in de gaten houden wat je al hebt geregeld en wat niet.

10 mei

nog 7,5 maanden Getuigen en het legitimatiebewijs
Je hebt nu je getuigen gekozen en gevraagd. Zij zullen tekenen voor jouw huwelijk. Het is nodig een kopie van hen identiteitsbewijs of paspoort te maken. Deze heb je in ieder geval nodig voor het gemeentehuis later, maar het is ook handig om deze zelf alvast te kunnen controleren op geldigheidsdatum. Als het legitimatiebewijs nog voor je huwelijk verlopen is, kun je je getuige erop wijzen dat hij/zij deze wel moet verlengen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op de dag zelf. Zonder geldig legitimatiebewijs mag een getuige namelijk niet tekenen voor jouw huwelijk.

24 mei

nog 7 maanden Trouwvervoer regelen
Bedenk hoe je vervoert wil worden van lokatie naar lokatie. Wat heb je daarvoor nodig? Je kunt kiezen voor een koets, een luxe wagen, een aparte wagen, een oldtimer, je eigen auto, een familie-auto of zelfs een fiets. Dit is natuurlijk helemaal je eigen keuze. Wel moet dit op tijd geregeld worden, indien je besluit een vervoermiddel in te huren. Denk ook eventueel aan het inhuren van een chauffeur, wanneer dit nodig is. Het is in de meeste gevallen niet de bedoeling dat je het vervoermiddel zelf bestuurd.

14 juni

nog 6,5 maanden Trouwkleding uitzoeken
Je trouwkleding is jouw visitekaartje van de dag. Mensen kijken op een bruiloft altijd naar de manier waarop het bruidspaar gekleed is. Natuurlijk moet de kleding wel helemaal jouw smaak zijn, waar jij je mooi in voelt, en niet wat je gasten verwachten. Met name voor de bruid is het wel verstandig (in sommige gevallen) er rekening mee te houden dat je gewicht kan schommelen. Koop een jurk of pak dus niet te strak om het lijf, zodat je er later niet meer in past als het tegen zit. Je kunt tot een maand voor de trouwdag altijd de jurk of het pak nog iets laten aanpassen naar je figuur.

28 juni

nog 6 maanden Huwelijksreis bespreken met elkaar
Bespreek of jullie op huwelijksreis willen, alleen een nacht ergens anders door willen brengen of misschien wel gewoon naar huis willen gaan. Een reis naar het buitenland moet op tijd geboekt worden, zeker als je een bepaald hotel of een bepaalde kamer in gedachte hebt. Zorg dat dit op tijd gereserveerd is, zodat je huwelijksreis precies daarheen gaat waar jullie dat willen. Een bruidssuite voor een nacht moet ook op tijd gereserveerd worden.

4 juli

nog 6 maanden Schriftelijke overeenkomsten
Zorg dat je langs alle afspraken die je met mensen hebt gemaakt gaat en vraag om een overeenkomst. Een schriftelijke bevestiging van jouw reservering. Misschien kun je hen ook alvast wat meer informatie geven. Met de overeenkomsten weet je zeker dat alles goed geregeld is.

11 juli

nog 5,5 maanden Haar, make-up
Maak alvast afspraken met de mensen die je haar en je make-up gaan doen. Zeker in een kapsalon en bij een visagist/stylist kun je beter op tijd reserveren en melden dat het om een trouwdag gaat. Zo ben je zeker dat je op tijd geholpen wordt. Maak wel eerst de afspraak bij de kapper. Hier gebruiken ze vaak water bij het modelleren van je haar en dat mag natuurlijk niet in aanraking komen met make-up. Dat zou zonde zijn.

23 juli

nog 5 maanden Vrije dagen
Regel alvast je vrije dagen bij je werkgever. Werkgevers willen over het algemeen zo vroeg mogelijk op de hoogte zijn van vakanties. Bepaald hoeveel dagen het je kost voor de huwelijksdag en je eventuele huwelijksreis en zet dit vast bij je werkgever.

6 augustus

nog 4,5 maanden Daggasten
Het is handig om de daggasten alvast op de hoogte te brengen van hun uitnodiging voor de dag. Dan zijn zij ook op tijd om een dag vrij te vragen bij de werkgever.

19 augustus

nog 4,5 maanden Ondertrouw
Plan een datum waarop jullie in ondertrouw willen gaan en maak hiervoor een afspraak bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Ook als je in een andere gemeente trouwt! De ondertrouw moet in de gemeente waar je woonachtig bent. Zij sturen jouw gegevens door naar het gemeentehuis waar je trouwt.

10 september

nog 3,5 maanden Openingsnummer dans
Bepaal samen welk openingsnummer jullie willen dansen. Na het kiezen van het nummer, kunnen jullie ook de dans vaststellen. Als het dan nodig blijkt te zijn een (opfris)cursus dansles te volgen, zijn jullie nog op tijd.

30 september

nog 3 maanden Huwelijksreis
Dit is echt het laatste moment op je huwelijksreis te boeken als je dat nog niet hebt gedaan. Zorg ook dat je zeker weet dat de reis bevestigd is door het reisbureau. Je wilt niet dat er op je huwelijksdag bekend wordt dat de reis om wat voor reden dan ook niet door kan gaan.

20 oktober

nog 2,5 maanden Gastenlijst verdelen
Stel je definitieve gastenlijst op en verdeel deze over de verschillende groepen die je aan wilt houden. Bijvoorbeeld de groep voor het gemeentehuis, de receptie, het diner en het avondfeest. Eventueel ook voor bij de fotoreportage.

24 oktober

nog 2,5 maanden Trouwkaarten
Bestel de trouwkaarten per groep op je gastenlijst. Elke groep heeft waarschijnlijk een andere tekst, andere tijden en andere lokatie op de kaart staan. Bepaal wat je op de kaart wilt hebben en geef de drukker/uitgever een uiterste datum van levering.

28 oktober

nog 2 maanden Menu
Maak een afspraak met de organisatie van de lokaties van het diner en het avondfeest. Bespreek het verloop en stel het menu voor het diner vast. Bespreek met de cateraar van het avondfeest welke hapjes je graag geserveerd wilt hebben.

1 november

nog 2 maanden Bruidstaart
Maak een afspraak bij een banketbakker voor de bruidstaart. Aan de hand van je gastenlijst kan hij bepalen hoe groot de taart moet zijn. Jullie kunnen samen een taart uitzoeken die groot genoeg is voor alle gasten. Meestal kan een banketbakker de taart helemaal naar uw smaak maken.

20 november

nog 1,5 maanden Uitnodigingen versturen
Verstuur de uitnodigingen vandaag, of in ieder geval deze week. Dan kunnen ook de gasten die het niet al wisten de datum vrij houden. Misschien is het voor sommige mensen handig er een routebeschrijving bij te doen. Maar dit is natuurlijk volledig aan u.

26 november

nog een maand! Trouwringen
Ga samen op pad om de trouwringen uit te kiezen en te kopen. Bedenk ook of je de ringen nog wilt laten graveren en wat er dan in moet komen te staan.

30 novemberi

nog een maand! Bedankjes bestellen
Bestel de bedankjes voor de gasten en een speciaal cadeau voor de getuigen. Dit is niet verplicht, maar wordt wel vaak gedaan. Veel bruidsparen kopen een mooie zwarte pen voor de getuigen. Hiermee kunnen ze tekenen voor het huwelijk en de pen is een mooi aandenken. De bedankjes voor de gasten kunnen op de avond zelf gegeven worden, maar dit kan ook bijvoorbeeld een kaart achteraf zijn. In dat geval moeten de kaarten besteld worden.

7 december

nog een kleine maand! Bloemen bestellen
Denk hierbij aan het bruidsboeket, de bloemen/bloemetjes.lintjes voor de volgauto's, eventueel een boeket op je eigen vervoer en de corsages. Wacht niet veel langer dan vandaag met het bezoeken vanm de gekozen bloemist. Het kost de bloemist veel tijd om alles voor u te regelen en te bestellen.

9 december

nog een kleine maand! Volgstoet
Bepaal samen met de ceremoniemeester hoe de volgorde van de volgstoet moet verlopen. De ceremoniemeester zorgt er op de dag zelf voor dat dit ook zo gebeurd. Nu je toch met de ceremoniemeester bent, kun je ook de plaatsen voor het diner alvast bepalen. Opstelling van de tafels en wie bij wie. De ceremoniemeester zorgt dat dit goed gaat op de trouwdag.

13 december

nog 3 weken Ringen overhandigen en bruidsmeisjes
Bedenk van wie jullie de ringen overhandigd willen krijgen en vraag deze persoon/personen daarvoor. Vraag eventueel ook bruidsmeisjes. Dan hebben deze nog voldoende tijd passende kleding aan te schaffen. In sommige gevallen gaat de bruid met de bruidsmeisjes kleding kopen die bij de bruidsjurk/pak passen. Overleg wie de kleding betaald voor je deze gaat kopen. Soms betaalt de bruid, soms de bruidsmeisjes (of de ouders daarvan) zelf.

18 december

nog 2 weken Het draaiboek
Stel het definitieve draaiboek op en zorg dat ook de ceremoniemeester een exemplaar ontvangt. Als jullie samen het draaiboek nog even doornemen, kunnen jullie alles nog een keer overleggen en vallen eventuele foutjes ook op. Wat de een niet ziet, ziet de ander wel. Door het draaiboek bij de hand te hebben, weet de ceremoniemeester ook waar hij op moet letten, wat er komt en wat hij goed moet laten verlopen.

20 december

nog 2 weken Receptieboek
Koop het receptieboek voor bij de receptie en in de feestzaal. Koop ook pennen voor bij het boek, zodat je niet op het laatste moment ergens pennen moet gaan lenen. De ceremoniemeester zorgt ervoor dat het receptieboek meegaat van de receptie naar de feestzaal en uiteindelijk (na de huwelijksreis of einde van de avond) weer bij jullie terecht komt.

23 december

nog 1,5 weken Burgerlijke stand
Maak een afspraak met de ambtenaar van de burgerlijke stand welke jullie zal gaan trouwen om de ceremonie door te nemen. Bepaal welke dingen je gezegd wilt hebben, welke niet en geef eventueel nog wat leuke herinneringen of weetjes die genoemd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan jullie eerste afspraakje of de manier van ontmoeten, bloopers tijdens afspraakjes enz.

24 december

nog 1,5 weken Dagprogramma
Neem nog een keer het draaiboek goed door en neem het dagprogramma goed in je op. Loopt alles goed in elkaar over zoals het nu gepland is?

24 december

nog 1,5 weken Definitief aantal gasten
Geef het definitief aantal gasten door aan de catering van de receptie, het diner en de feestzaal. De gasten die niet kunnen of willen komen hebben inmiddels wel afgezegd. Door het precieze aantal gasten door te geven, kan ook het totale kostenplaatje opgemaakt worden en weet iedereen waar hij aan toe is en wat er geregeld moet worden.

27 december

nog een weekje Bespreek programma ceremoniemeester
Bespreek het programma nog een laatste keer met de ceremoniemeester en zorg ervoor dat hij weet waar extra op gelet moet worden. De ceremoniemeester is er om alle zorgen uit jouw handen te nemen op deze dag. Het moet natuurlijk wel op rolletjes lopen en het is heel vervelend als een ceremoniemeester voor verrassingen komt te staan.

28 december

nog een weekje Controleer reserveringen en afspraken
Controleer nog een keer alle reserveringen en afspraken van de dag. Het is bijna zover en je kunt het je nu niet meer veroorloven dat een afspraak afzegd.

31 december

nog een dag!
Geef de trouwringen aan de persoon die ze op de dag zelf aan jullie zal overhandigen. Druk deze persoon wel op het hart de ringen mee te nemen en vooral niet kwijt te raken of thuis te laten lliggen. Adviseer hem/haar de ringen op de kleding van die dag te leggen of vast in de tas die meegaat te doen.

1 januari

Hoera het is zover!
Zorg dat je je niet verslaapt en geniet met volle teugen. Dit is jouw dag en alles is prima geregeld. Maak je niet druk en voel alleen de zenuwen van alle aandacht en dat o zo belangrijke JA-woord.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gaat het trouwen in het buitenland?Hoe gaat het trouwen in het buitenland?Trouwen in het buitenland is voor sommige mensen noodzaak, maar voor velen een droom die uitkomt. Trouwen op de locatie…

Risico lovers en echte liefdeRisico lovers en echte liefdeEr zijn 6 soorten risicorelaties en die dus niet veel kans van slagen hebben. Let wel, soms is er wel een kans van slage…
Ex terug krijgenHet is uit, maar je kunt je ex maar niet vergeten. Je komt voortdurend in moeilijke situaties. Je oude liefje heeft een…
Reactie

Mavis, 21-06-2011
Mensen moeten trouwen wanneer ze elkaar goed kennen desnoods 10 of 20 jaar, goed met elkaar kunnen omgaan begrijpen respecteren ect, Vlug vlug trouwen is niet goed. Reactie infoteur, 22-06-2011
Beste Mavis,

ik ben het helemaal met je eens dat er wederzijds begrip en respect moet bestaan voordat je besluit te trouwen. Iedereen is natuurlijk wel vrij om te trouwen wanneer zij zich er goed bij voelen. Het ene stel heeft dit al na een jaar, een volgend stel doet er tien jaar over. Zelfs als je erlkaar al 20 jaar kent en dan pas gaat trouwen is nog steeds geen garantie dat het huwelijk stand houdt, terwijl er huwelijken blijven bestaan die na twee weken in Vegas zijn gesloten (bij wijze van). Ik denk dat het vooral te maken heeft met wederzijdse inzet om het huwelijk te doen werken. Wie ben ik om te zeggen dat iets goed of niet goed is? Maar dat er respect, liefde en begrip moet zijn, dat is een ding dat zeker is!

Bedankt voor je reactie!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.