Risico lovers en echte liefde
Er zijn 6 soorten risicorelaties en die dus niet veel kans van slagen hebben. Let wel, soms is er wel een kans van slagen.
Je eerste liefde
Je eerste liefde is vaak heel romantisch en blijft de rest van je leven bij. Vaak is deze al op jonge leeftijd als je nog niet echt wereldwijs bent. Deze eerste liefde heeft vaker met je ouders te maken dan je zou denken. Je komt thuis met precies het tegenover gestelde als wat je ouders voor je in gedachten hadden. Je bent bezig een eigen weg in te slaan en je eigen keuzes te maken. Vaak precies het tegenovergestelde als wat je ouders zouden willen. Het kan ook zijn dat je met een vriendje/vriendinnetje thuiskomt die wel precies op je ouders lijken en zou dit de ideale schoonzoon/dochter zijn. Vaak is het dus zo dat je of je ouders probeert blij te maken of duidelijk wil laten zien dat je je eigen keuzes maakt.
Overlevingskans van zo'n relatie is 15 %.
Ouderenliefde
Een relatie met iemand die bij wijze van spreken je vader kan zijn is een klassieker. In de meeste gevallen is het voor hem een interresante uitdaging om van een muurbloempje een prinsesje te maken. Het is natuurlijk ook wel spannend om met een ouder iemand een relatie aan te gaan, die aandacht is goed voor je zelfvertrouwen. Vaak loopt dit soort relaties mis op het punt dat je na een tijdje op zoek gaat naar een ander vaderfiguur die je gevoel van eigenwaarde moet bevestigen of hij gaat inzien dat je niet meer dan een kunststukje voor hem bent.
Overlevingskans is 10%. Dit kan alleen goed aflopen als je echt van elkaar houdt om wat en wie je bent en niet om wat je krijgt of wie je wordt.
Obsessieliefde
DIt zijn de relaties waarvan één van de twee, soms ook allbei, absoluut niet zonder de ander kan. Je vindt niks anders in het leven meer belangrijk. Mensen maken zich dan ook wijs dat ze zonder hem/haar niet kunnen leven. Vaak zitten ze mekaar op de huid, willen niks alleen doen en zijn vaak ook jalours.
Overlevingskans 1 %, zo'n relatie heeft pas overlevingskans als de dwangneigingen onder controle worden gehouden en je mekaar de ruimte geeft. Dit is niet makkelijk.
Bazenliefde
Een baas kan bv je leraar zijn of jechef op je werk. Deze relatie gaat het om de machtsverhouding. Men denkt als je keer op keer aan dit soort relaties begint je vader je in je jeugd te weinig aandacht heeft gegeven en je op deze manier een beetje liefde probeert te winnen. Zodat je voor jezelf bewijzen kan dat je de moeite waard bent. Er zijn maar weinig machtige mensen die echt om je geven en vaak is hun interesse met een paar maand weer vervlogen.
Overlevingskans 5 %, je zult je bij zo'n relatie af moeten vragen of jullie echt om mekaar geven, anders kun je beter wat anders zoeken.
Offerliefde
Het kan je zomaar overkomen. Je hebt al een tijd een relatie en ineens komt de mogelijke liefde van je leven langs. Erg vervelend. Welke keuze je ook maakt, er moet iemand geofferd worden. Als je bij je huidige vriend/vriendin blijft zal het misschien altijd aan je blijven knagen omdat je niet weet hoe het andere had kunnen zijn. Als je kiest voor je nieuwe lover dan voel je je schuldig maar die relatie staat ook meteen onder druk want hij moet je offer natuurlijk wel waard zijn.
Overlevingskans 25 %, beide gevallen zijn moeilijk en kun je alleen op je hart vertrouwen.
Engelenliefde
Het kan ook zijn dat je voornamelijk valt op losers. En dat je alleen maar aan het geven bent, en intussentijd hier niks voor terugkrijgt. Maar als je alleen maar aan het geven bent moet je je afvragen of de verhoudingen wel kloppen. Dat je je graag opwerpt als een reddende engel om je liefde er maar keer op keer boven op te helpen, komt waarschijnlijk doordat je vindt dat je moeder niet goed genoeg voor je vader zorgde en je het allemaal veel beter wilt gaan doen. Zo zie je ook vaak dat vrouwen worden mishandeld door hun man, en hem niet willen verlaten.
Overlevingskans 25 %, liefde is net een fruitautomaat, je bent bereidt om er veel munten in te gooien, maar alsj e nooit wat terug krijgt stop je er op den duur mee.
Welke liefdes zijn dan wel goed
De sleutel voor liefde en een goede relatie is gelijkwaardigheid op alle vlakken; dit betekend op emotioneel vlak, intelligentieniveau, status, leeftijd, interresses en achtergrond gelijkwaardigheid. Andere ascpecten die een relatie ten goede doen is vriendschap, de bereidheid dingen voor elkaar te doen, waardering en respect. Zo kan het vriendschapsgevoel zorgen dat een ruzie niet escaleert en stress de relatie binnenkruipt. Wat ook goed helpt is aandacht voor elkaar hebben en je betrokken voelen in mekaars zaken. Als al deze aspecten in je relatie zitten heb je een grote kans op een langdurige en prettige relatie.