Stille liefdes, stiekem verliefd op een ander

Stille liefdes, stiekem verliefd op een ander Heb jij wel eens een stille liefde gehad? Op iemand op wie we stiekem verliefd zijn? Zonder dat deze persoon dat weet? Massaal zijn de Nederlanders in stilte verliefd op iemand anders! Is het hebben van een stille liefde alleen iets voor singles of ook voor gebonden mensen? Wat is de theorie achter deze stille liefde? En waarom blijft een stille liefde geheim?

Stille liefdes in cijfers:

 • 12% van alle mensen is op dit moment stiekem verliefd op een ander,
 • 80% van de Nederlanders heeft wel eens een stille liefde gehad,
 • 9% van de gebonden partners houdt in stilte van iemand anders,
 • 18% is verliefd in stilte op een ex-partner,
 • 8% is in stilte verliefd op de partner van zijn/haar beste vriend of vriendin,
 • 67% van al deze stille liefdes blijkt wederzijds te zijn.

Op wie zijn we stiekem verliefd?

Grote favorieten, waar we stiekem verliefd op zijn, zijn mensen die we dagelijks van dichtbij meemaken, zoals:
 • Klasgenoten,
 • Collega´s,
 • Vrienden,
 • Ex-partners,
 • Iemand uit de nabije omgeving,
 • Partners van vrienden.

Stille liefde, wanneer vind je iemand aantrekkelijk?

De top drie van mensen op wie we stiekem verliefd zijn (klasgenoten, collega´s en vrienden) worden gevormd door mensen die we dagelijks vaak zien en meemaken. Puur het feit dat je iemand dagelijks tegenkomt, kan het voor jou al betekenen dat je zo iemand aantrekkelijk gaat vinden. Doordat je iemand zo vaak en zo regelmatig tegenkomt kunnen er bij jouw liefdeshormonen worden aangemaakt, je bent zo iemand aantrekkelijk gaan vinden en je wordt in stilte verliefd.

Wat is een stille liefde?

Een stille liefde is op iemand verliefd zijn, zonder het haar of hem te vertellen.

Stille liefdes alleen voor singles?

Je zou haast denken dat het hebben van een stille liefde alleen voor singles zou zijn. Niets is minder waar: 9% van de gebonden partners is in stilte verliefd op iemand anders!

Onbeantwoorde liefde versus stille liefde

Het verschil tussen een onbeantwoorde liefde en een stille liefde is dat bij een onbeantwoorde liefde, de persoon op wie je verliefd bent niet jouw verliefde gevoelens deelt. In het kort: de persoon op wie je verliefd bent WEET dat je verliefd bent op deze persoon, maar beantwoordt jouw verliefde gevoelens niet.
Een stille liefde weet de persoon, op wie jij stiekem verliefd bent, niets af van jouw verliefde gevoelens.

Massaal zijn we in stilte verliefd

Als we de cijfers eens goed onder de loep nemen, kunnen we niets anders doen dan concluderen dat we massaal in stilte verliefd zijn op iemand anders! En heel vermoedelijk zijn deze cijfers een onderschatting van het daadwerkelijke aantal, dat in stilte verliefd zijn, volgens de Amerikaanse onderzoeker Roy Baumeister.

Aantrekkingskracht, lust en genegenheid

De liefde kent drie verschillende systemen: aantrekkingskracht, lust en genegenheid. Iedereen hoopt natuurlijk van harte dat deze drie systemen samenvallen in een enkele persoon waar we dan heerlijk verliefd op kunnen zijn. In de praktijk blijkt dat niet altijd het geval te zijn. Bij de een ervaar je een grote vriendschap, maar op een ander wordt je verliefd.

Theorie achter een hopeloze stille liefde

Volgens een theorie van de Amerikaanse onderzoeker Roy Baumeister, zou iedereen graag een aantrekkelijke partner willen hebben. In de praktijk blijkt meestal echter dat de mooiste en de knapste mensen elkaar uitzoeken voor een relatie. Er zou dus een grote groep mensen achterblijven die wel een mooie partner zouden willen hebben, maar die niet krijgen kan. Met een hopeloos, stille liefdes als gevolg.

Waarom blijft een stille liefde geheim?

Er zit vermoedelijk wel enige waarheid in de theorie van deze Roy Baumeister, want: de grootste reden waarom een stille liefde geheim blijft is dat mensen denken: "Mijn stille liefde is toch te hoog gegrepen voor mij." en: "Ik ben te dik, zij is een mooie meid," of: "Hij is zo sociaal en lief, ik ben maar een saai muurbloempje." Omdat deze verliefde mens zo gering over zichzelf denkt en de ander veel hoger inschat dan zichzelf, blijft de stille liefde geheim.

Kunnen jarenlange vriendschappen plotseling omslaan in stille liefdes?

Onderzoek onder vriendschappen en stille liefdes van hoogleraar Ad Vingerhoets, waarbij de een stiekem verliefd is, is deze geheime liefde al vanaf het begin van de vriendschap begonnen. Heel weinig mensen worden in stilte verliefd op een vriend of vriendin die ze al jaren kennen.

Verboden liefdes kunnen ook stille liefdes zijn

Heel goed mogelijk dat je verliefd bent geworden op iemand die verboden is: je getrouwde baas, of je leraar wiskunde of de vrouw van je beste vriend. Vaak ben je zelf in een relatie verwikkeld, getrouwd en met kinderen, of de persoon waar je verliefd op bent geworden heeft een relatie, is getrouwd en heeft kinderen. Dat zijn verboden liefdes. Verboden liefdes die stil gehouden worden. Vaak uit pure zenuwen wordt de ander niet ingelicht over de verliefde gevoelens van de ander.

Stille liefdes en grote emoties

Mensen met een stille liefde ervaren vaak de grootste emoties. Zelfs 40% durft te beweren dat hun stille liefde grotere en heftiger emoties oproepen dan met hun wederzijdse liefde! Mensen die ouder worden ervaren zelfs nog grotere emoties met hun stille liefde dan toen ze jonger waren.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chemie van de liefdeChemie van de liefdeIs de chemie van de liefde een metafoor, of gebeurt er chemisch inderdaad iets met de mens als we verliefd worden? Wat g…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Test - Verliefd of liefde?Test - Verliefd of liefde?Verliefd en liefde worden soms als synoniem gebruikt. Is er bij jou een wezenlijk onderscheid tussen verliefdheid en lie…
Echte liefde isEchte liefde isWat is echte liefde? Tijdens de periode van verliefdheid is iedereen blind van de liefde. Hoe kunnen we erachter komen d…

De 'hots' voor een anderDe 'hots' voor een anderAl jaren een prima relatie, en opeens: de vlam in de pan, je hebt de ‘hots’ voor een ander. Opwinding, maar ook verwarri…
Vreemdgaan versus de trouwe partnerVreemdgaan versus de trouwe partnerJe partner gaat vreemd. Je weet het of je vermoed het. Het is vernederend om binnen een vaste huwelijks relatie te moete…
Bronnen en referenties
 • Ad Vingerhoets - De ondraaglijke lichtheid van de liefde - Standaard uitgeverij
 • http://www.psy.fsu.edu/faculty/baumeister.dp.html
 • http://www.ebookpoint.nl/verliefd/
Reacties

Didi, 08-03-2010
Ik ken een leuke jonge man. Door de omstandigheden kan ik het hem niet vertellen op dit moment. Het geval wil ook nog dat zijn eerste echte verkering na een zeer korte is uitgegaan dat is nu een tijdje geleden maar hij zit er nog wel mee. Hoe herken je aan een man of hij je leuk vind of niet. Hij is heel sociaal ook tegen over andere meiden en vrouwen dus als hij met mij praat is het niet bijzonder ofzo. Hoe weet ik wat hij in een vrouw zoekt zonder hem te laten merken dat ik hem leuk vindt? Reactie infoteur, 09-03-2010
Beste Didi,

Ik heb hier 2 links voor je met lichaamstaal van iemand die verliefd is en met kenmerken van iemand die verliefd is, ik hoop van harte dat je er wat aan hebt!

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/32133-kenmerken-verliefdheid.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/32520-verliefd-op-een-ander.html

Geniet van de verliefdheid! Als hij pas sinds kort weer vrijgezel is, zal hij inderdaad nog wel met zijn hoofd bij zijn ex zijn. Maar de lente komt er aan, met heerlijke lentekriebels, let goed op de kenmerken en op zijn lichaamstaal en misschien herken je wel iemand die verliefd is! Heel veel succes toegewenst Didi!

Met vriendelijke groet, Roberta

John, 09-02-2010
Het is al een aantal jaren geleden dat ik in stilte verliefd was op een vrouwelijke collega. Het klinkt vreemd maar ik was niet verliefd op haar uiterlijk maar op haar stem door de telefoon, en haar naam vond ik bijzonder klinken als die werd uitgesproken. Ik heb haar nu al jaren niet meer gezien, maar ik denk er nog vaak aan terug met stille heimwee gevoelens. Reactie infoteur, 10-02-2010
Beste John,

Stille liefdes roepen hele heftige emoties op! De emoties die vrijkomen kunnen zelfs veel sterker zijn dan de emoties die we voelen voor onze vaste partner! Ondanks dat we de stille liefde niet meer hebben gezien sinds jaren, is de herinnering en de beleving van de emoties zo sterk, dat de stille liefde altijd in onze herinnering blijven, met grote genegenheid!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 04-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.