De 'hots' voor een ander

De 'hots' voor een ander Al jaren een prima relatie, en opeens: de vlam in de pan, je hebt de ‘hots’ voor een ander. Opwinding, maar ook verwarring en misschien zelfs schuldgevoel. Wordt het sex met die ander of niet, en kun je je relatie nu wel vergeten? Persoonlijke ervaringen, maar ook toelichtingen en adviezen van seksuologe Sanderijn van der Doef.
Jaren geleden voelde je hele roedels vlinders voor je vriend, en was hij het lekkerste ding dat je ooit gezien had. Je kon je niet voorstellen dat je ooit van je leven nog zin in een ander zou krijgen. Maar het is een natuurwet dat de meeste vlinders het niet langer dan een x aantal jaren overleven in je buik. Die maken als het goed is plaats voor liefde, een diepere band. En eigenlijk vind je dat minstens net zo veel waard. Je houdt van hem, je wilt hem nooit meer kwijt. Maar dan slaat de vlam in de pan. Je kijkt diep in een paar prachtige donkerbruine ogen maar het zijn niet de zijne, misschien wissel je een paar woorden en bèng: volkomen onverwacht, heb je enorm de hots voor een ander. Schuldig voel je je, verward, maar tegelijkertijd verliefd en verhit. Kun je je goeie ouwe relatie nu wel vergeten? ‘Welnee’, zegt seksuologe Sanderijn van der Doef. ‘Zin in een ander heeft volgens mij praktisch iedereen weleens gehad, in meerdere of mindere mate. Als je een vriend hebt, ben je niet opeens blind voor andere mannen. Zin in een ander is op zich een natuurlijke reactie. Je hoeft helemaal niet te denken dat je relatie ‘dus’ slecht is, het kan ook in een goede relatie gebeuren.”

Hoe komt dit?

Heel geruststellend, maar er moet toch wat achter zo’n lustaanval zitten? Ja, vooral vaak gewenning en sleur. In het begin van een relatie knettert het van de seksuele spanning maar in de loop der tijd wordt je vriend ‘gewoner’. Aan wilde sex op de keukentafel denk je misschien niet als je weer eens zondagochtend met je lief een eitje pelt. Die spanning, kùn je elders gaan zoeken. Soms stel je je ook meer open voor anderen omdat je relatie echt niet lekker zit. Sanderijn: “Dat komt minder vaak voor maar het kan. Als hij bijvoorbeeld vreemd is gegaan, kun je een tijdje niets meer met hem te maken willen hebben en kan je gevoel zich op een ander gaan richten. Bewust, of onbewust.”Ook twijfel aan je aantrekkelijkheid kan maken dat je openstaat voor anderen, zeker als je vriend niet (meer) zo scheutig is met zijn liefdesverklaringen en complimenten. Je wil dan niet zozeer sex, maar bewondering en bevestiging.
Vlak trouwens je hormonen niet uit. De pil houdt hormonenpieken en –dalen stevig onder controle, maar een natuurlijke cyclus kan bij sommige vrouwen voor leuke (?) verrassingen zorgen. Midden tussen twee menstruaties en in de eerste dagen van je ongesteldheid voel je je opeens een stuk ‘heter’ dan normaal. Wat je niet tussen je eigen lakens haalt lijkt vaak extra lekker, dus goede kans dat het smakelijke lijf van een vreemde je nu helemaal opvalt.

Keus 1: geen sex met een ander

Wat moet je nou als je hart en lijf in vuur en vlam staan du moment dat de Andere Man de hoek om komt? In de eerste plaats, maak je geen zorgen. (Tenzij dit je elke drie weken gebeurt want dan zit er meer achter.) Als je relatie gewoon goed is, hoef je er verder echt niet diep over na te denken, en kun je er zelfs iets mee doen in je bestaande relatie. Maak er iets positiefs van! Sanderijn: “Als het gewoon een geval van lust is, geniet van de gedachte en laat het weer vallen. Of projecteer het op je eigen vriend. Je kunt je gevoel omzetten in een seksfantasie, leuk bij seks met je vriend.” Schuldgevoel omdat die ander je zin in sex heeft opgewekt? Nergens voor nodig. Als jij geniet van de seks met je vriend, is hij uiteindelijk degene die je opwinding bezorgt.
Rest de vraag wat je met de oorzaak van de verleiding doet. Je kunt ervoor kiezen de ander te vermijden. Als je echt zeker bent dat je sterk in je schoenen staat, kun je proberen die ander op vriendschappelijke basis te blijven zien. Als het bijvoorbeeld een collega is, zul je jezelf ook geestelijk sterk moeten maken. Lukt dat? Sanderijn: “Iedereen roept altijd dat gevoel zich niet laat dwingen, maar ik ben ervan overtuigd dat je dit kunt tegenhouden. Alleen als je de zin in de ander koestert, ermee gaat spelen, steven je onvermijdelijk af op vreeemdgaan.’

Keus 2: wel sex met een ander

Het bovenstaande scenario geldt als je kiest voor je vriend, maar wat als je kiest voor sex met die ander? Denk heel goed na voor je in andermans bed springt. Hoe stoer iedereen ook roept dat het een keer kan gebeuren, of dat je elkaar vrij moet laten, een ander tussen jou en je relatie toelaten is altijd heel ingrijpend. Sanderijn: “Met vreemdgaan gaan mensen veel minder makkelijk om dan het lijkt. Zelfs als gezegd wordt dat het moet kunnen, verslechtert het je relatie in de meeste gevallen. Het heeft altijd consequenties. Het is erg kwetsend voor je vriend en ik ben er zeker van dat het merendeel van mensen in een relatie, mannen én vrouwen, vreemdgaan afkeurt’.

Vertellen of niet?

Nog zo’n dilemma: vertel je je vriend waar je mee worstelt? Tilt hij zwaar aan dit soort dingen, dan is het misschien beter niets te zeggen en het zelf op te lossen. Het is ook maar net waar je vrede mee hebt. Heb je die ander in een fantasie ‘omgezet’ en is de seks met je man of vriend er alleen maar beter op geworden, dan vind je misschien dat je hem er geen kwaad mee doet. Sanderijn: “Ik heb meegemaakt dat een partner het hoorde maar reageerde met ‘ik wilde dat je het niet verteld had, nu achtervolgt het idee me’. Maar als je geheim je gedachten gaat overheersen of je ongelukkig maakt, laat die aap dan maar uit de mouw en hoop op het beste. Sommige stellen zijn hier verrassend open in. Nicolette (sinds enkele jaren getrouwd met haar jeugdliefde): “Als ik iets voor een ander zou voelen, zou ik dat onmiddellijk aan mijn man vertellen. Maar ik heb niets met vallen voor andere mannen. Een paar weken geleden zag ik een knappe man in de lift op mijn werk. De wederzijdse spetters vlogen ervan af. Meteen toen ik thuis kwam heb ik het aan mijn man verteld, zo ben ik ook wel weer. Hij ligt daar absoluut niet wakker van. Hij weet dat ik nooit vreemd zou gaan. Saai verhaal, hè?”
Misschien is het ook geen gek idee om jullie gedachten over zulke zaken al uit te wisselen als het helemaal niet aan de orde is, als een soort rode draad. Al weet je nooit precies wat je zult doen en voelen als het eenmaal zo ver komt, je kent wel elkaars idee erover.

Weer verliefd op je eigen geliefde

Als je dat gevoel van opwinding wel wilt voelen maar dan voor je eigen man of vriend, poets dan je relatie eens lekker op. Vooral sleur is best goed te bestrijden. Sanderijn: “Een onverwacht weekendje weg, een andere plek, kan wonderen doen. Belangrijk is ook om dingen terug te brengen uit de tijd dat jullie verliefd waren. Vraag je af waar jullie elkaar mee opwinden. Toen jullie verliefd waren, werd je al opgewonden door te praten over wat jullie lekker vonden in bed. Geef aandacht aan elkaar zoals toen, praat echt over elkaar en niet over wat je op je werk hebt meegemaakt. Gesprekken gaan na een paar jaar al snel niet meer over wat je voelt of denkt, maar over gebeurtenissen. Als je vriend geen prater is, help hem dan een handje door gerichte vragen te stellen." Als je je weer echt in hem verdiept, kan zelfs je zo vertrouwde vriend een verrassende ‘nieuwe’ man worden – en andersom. Gloria Estefan zong het al: “If you look in my eyes, you might fall in love again”…

Je hebt het gedaan met een ander

Als je echt gegaan bent voor de sex met die ander, is je relatie niet per se afgeschreven. Maar je moet er dan wel echt allebei nog aan willen werken. Hoe verder het is gegaan met die ander, hoe moeilijker – maar niet onmogelijk - het wordt. Praten, praten, praten, is de boodschap en vooral: de tijd gunnen om weer het vertrouwen te laten terugkomen.

Case: 'vreemdgaan moet kunnen'

Mariët vindt dat vreemdgaan moet kunnen en geeft regelmatig toe aan de kriebel. “Een mens is nou eenmaal niet gemaakt om trouw te zijn.” Sanderijn: “Er zijn mensen die vinden dat het moet kunnen, maar niet veel. Soms kun je zo’n relatie heel lang volhouden, maar vaak verslechtert je verhouding op den duur steeds meer.”

Case: één keer gezwicht

Roos heeft één keer toegegeven aan de kriebel. Haar vriend weet van niets, maar ze heeft een enorm schuldgevoel. Sanderijn: “Heel moeilijk. Soms maak je meer kapot door het te zeggen dan door te zwijgen, maar als je aan het geheim er onderdoor gaat kun je beter open zijn tegen je vriend.”

Case: wel trek, niet doen

Colinda heeft weleens zin in een ander maar doet er niets mee, noch zit ze ermee. ‘Het maakt niet uit waar je trek krijgt, als je thuis maar gaat eten’, is haar opvatting. Sanderijn: “Dat zit wel goed. Als de lust voor een ander er weleeens is maar niet regelmatig, hoef je je ook geen zorgen te maken.”

"De vlammen sloegen me uit"

Desiree: “Ik heb al jaren dezelfde vriend, en nooit zin in een ander gehad. Soms zag ik iemand die ik leuk vond, maar meer niet. Tot vorige maand. Ik ging ergens wat drinken en kwam in gesprek met een man. Donker, zelfverzekerd, helemaal mijn type. Hoe meer uren we zaten te praten, hoe meer vlinders ik kreeg. Ik heb die nacht van hem gedroomd, letterlijk, de hitte sloeg me uit. De dagen erna was ik verschrikkelijk ondersteboven, ik kon zo janken of lachen, de hele wereld scheen tien keer zo intens op me af te komen, dat gevoel had ik in jaren niet gehad. Maar ik ben langzaam ontnuchterd. Mijn verstand kreeg weer de overhand. Ik heb op het moment problemen met mijn vriend (veel overwerken, weinig tijd voor mij) maar hij is het wel voor mij. Met een ander wordt passie ook weer minder. Stiekem vozen heb ik niet eens overwogen. Je ziet al aan het puntje van mijn neus als ik lieg. Kortom, ik ben niet teruggegaan. Ik heb mijn vriend niets verteld, ik weet dat hij hier te veel moeite mee zou hebben. Ik heb veel nagedacht en ik besef dat ik voor deze relatie wil gaan. Eraan toegeven zou een impuls zijn, waar ik mijn vriend niet door wil kwijtraken.”

Zo denkt HIJ over zin in sex met een ander

Edwin: “Het eerste wat ik tegen mijn huidige vriendin heb gezegd, is: alles, maar geen spelletjes. Zelfs als ze met een ander zoent, is het afgelopen. Misschien ben ik extra gevoelig. Mijn vorige vriendin heeft me bedrogen, en het duurde heel lang voor ik vertrouwen in mijn nieuwe vriendin kreeg.”
Remco: Zo’n situatie kun je nooit tevoren voorspellen. Het belangrijkst vind ik: is het een keer gebeurd, of is ze het type mens dat zó is. Daar zit verschil tussen.”
Peter: Ik denk dat iedereen weleens iets geks doet in een bepaalde sfeer, bij een borrel of een romantische sfeer. Dat heeft dan verder niets met je relatie te maken en dat moet je ook niet zo erg vinden.”
Hans: Ik ben nooit op jacht, en ik zou het vervelend vinden als mijn vriendin dat wel zou doen. Als ze een keer iemand zoent met een slok op, denk ik dat onze relatie dat wel overleeft. Hoe ver ze precies kan gaan, weet ik niet. Je kunt toch niet vooraf zeggen: dit mag wel en dit niet. Ik zou proberen er samen uit te komen, zoals we altijd doen.”
Michael: “Het is mij zelf weleens gebeurd dat ik iets kreeg met een ander. Dan leef je twee levens tegelijk. Ik vond het verschrikkelijk, een zenuwentoestand en ik was er niet trots op, zeker niet toen mijn vriendin erachter kwam. Ik durf niet te beweren dat ik er nooit meer aan begin, maar ik probeer me er harder tegen te maken.”
John: “Als mijn vriendin eens in het verkeerde bed wakker wordt, kan ik daar wel mee leven maar ik moet weten wat de reden is. Als ze die ander niet voor een keer wilde, maar echt leuker vindt, gaat ze maar naar die ander. Voorgoed. Maar dit is theorie, het is me nooit gebeurd, voorzover ik weet.”
Said: “Stel voor je hebt een relatie van jaren, dan kan er eens wat gebeuren. Dan wil ik het niet weten van haar. Verder dan een zoen mag dat ook niet gaan, sex zou ik heel erg vinden. Kies je een ander, maak het dan uit. Dat heb ik ook gedaan toen ik stiekem gerotzooid had, ik wist dat het fout zat.”
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de ander verliefd op jou?Is de ander verliefd op jou?Jij bent verliefd, maar is de ander ook verliefd op jou? Wil je weten of hij of zij jou leuk vindt? Hoe ontdek je of de…
Jongeren en jeugd: de eerste keer verliefdJongeren en jeugd: de eerste keer verliefdDe eerste keer verliefd! Verliefd zijn is spannend, leuk, eng en geweldig. Heftige gevoelens overspoelen je. Hoe weet je…
Kenmerken verliefdheidKenmerken verliefdheidBen jij verliefd? Wil je zeker weten dat je inderdaad verliefd bent? Welk effect hebben de verliefde emoties van zowel d…
Chemie van de liefdeChemie van de liefdeIs de chemie van de liefde een metafoor, of gebeurt er chemisch inderdaad iets met de mens als we verliefd worden? Wat g…

Als je niet om je ex heen kuntAls je niet om je ex heen kuntJullie zijn uit elkaar. Definitief. Tot nooit meer ziens? Nou, nee. Want hij woont nog in je huis, is je collega of heef…
Stille liefdes, stiekem verliefd op een anderStille liefdes, stiekem verliefd op een anderHeb jij wel eens een stille liefde gehad? Op iemand op wie we stiekem verliefd zijn? Zonder dat deze persoon dat weet? M…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.