Echtscheiding en kinderen

Echtscheiding en kinderen Een echtscheiding is per definitie een vervelende gebeurtenis voor kinderen, en zeker voor puberende kinderen. Het is ontzettend lastig voor kinderen om aan te moeten zien dat twee mensen van wie ze zelf enorm veel houden, niet langer meer van elkaar houden. Niet zelden voelen kinderen zichzelf in twee stukken gescheurd en hebben een verhoogde kans op diverse psychische aandoeningen, waaronder depressie en parentificatie.

Het effect van echtscheiding op kinderen

Voor ieder kind is het mee maken van een echtscheiding een traumatische gebeurtenis, op elke leeftijd. Vooral pubers kunnen het erg lastig hebben, omdat zij in een levensfase zijn aanbeland waarop zij zich los willen maken van het gezin en zelfstandiger willen worden. Maar doordat zij meegesleept worden in de problemen van de ouders, die er altijd (indirect) voor zorgen dat het een probleem van het hele gezin worden, wordt die weg naar zelfstandigheid belemmerd.

Parentificatie

Sommige kinderen voelen zich extreem verantwoordelijk voor de situatie en gaan als het ware de rol van één of beide ouders op zich nemen. Dit komt voornamelijk voor in gezinnen waarbij meerdere jongere broertjes en/of zusjes aanwezig zijn. Door de parentificatie wordt het kind sneller dan normaal volwassen en heeft veel te veel verantwoordelijkheid op jonge leeftijd.

Toekomstige eigen relatie

Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat kinderen die uit een gebroken gezin komen zelf een verhoogde kans hebben om later zelf ook te scheiden. Jongens blijken minder vertrouwen te hebben in de liefde en meisjes kiezen vaak voor een partner die hen niet gelukkig weet te maken.

Drankmisbruik

Jongeren uit gescheiden gezinnen blijken vaker drankproblemen te hebben dan jongeren die geen echtscheiding mee gemaakt hebben. In de periode vlak na de echtscheiding blijkt het verschil tussen beide groepen jongeren het grootst.

Het belang van communicatie

Het is van groot belang dat ouders nog met elkaar door één deur kunnen wanneer het over de kinderen gaat. De verbintenis als partners is relatief makkelijk te ontbinden, je bent echter voor de rest van je leven samen ouders van een kind. Schakel daarom in een vroeg stadium al externe hulp in wanneer het mis dreigt te gaan in het contact met elkaar.

Wanneer vertel je het de kinderen?

Wanneer vertel je je kinderen nu het grote slechte nieuws? Dit kan je het beste doen wanneer de meeste zaken duidelijk voor jullie als ouders zelf zijn. Kinderen willen duidelijkheid. Duidelijkheid over waar papa en mama gaan wonen, of ze op dezelfde school kunnen blijven, of ze nog op voetbal kunnen blijven etcetera. Stem de boodschap goed af op de leeftijd en het begripsniveau van het kind. Bij oudere kinderen kan je meer toelichten dan bij jongere kinderen.

Reactie van het kind

Er kunnen diverse uiteenlopende reacties opgeroepen worden bij het kind wanneer het te horen krijgt dat de ouders gaan scheiden. Woede, opluchting, zelfverwijten, verwijten naar de ouders, verzet of juist in de schulp kruipen zijn geen vreemde reacties. Andere kinderen houden de emoties sterk voor zichzelf, zij kunnen bang zijn dat de ouders het gevoel krijgen dat ze partij kiezen, wat ze niet doen.

De nieuwe partner

Op een dag zal je misschien open staan voor een nieuwe partner en daadwerkelijk een nieuwe relatie aan gaan. Het is verstandig om niet te snel samen te gaan wonen en de eerste tijd voor een LAT-relatie te kiezen. Voor kinderen kan een nieuwe partner als bedreiging voor zichzelf (minder aandacht) gezien worden én als bedrog naar de andere ouder toe. Laat je kind rustig aan de nieuwe situatie wennen en overhaast absoluut niets!
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen in een scheiding: parentificatieProblemen in een scheiding: parentificatieAls ouders gaan scheiden, heeft dit altijd een enorme impact op kinderen. Papa en mama houden niet meer van elkaar; houd…
Ouderschapsplan en mediatorOuderschapsplan en mediatorVanaf 1 maart 2009 is het verplicht om bij een echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen. Steeds vaker schakelen m…
Kinderen en scheidenKinderen en scheidenScheiden is een van de meest voorkomende problemen binnen een gezin. Vaak lijden de kinderen onder ruzies van de ouders…
Ouderschap na scheiding, hoe pak je dat aan?Ouderschap na scheiding, hoe pak je dat aan?Tijdens, maar ook na een echtscheiding kunnen ouders nogal eens verschillen van mening over bijvoorbeeld de verzorging v…

Liefde en Kleur - Wat zegt je lievelingskleur over liefde?Liefde en Kleur - Wat zegt je lievelingskleur over liefde?Je lievelingskleur zegt iets over hoe je in de liefde bent, je liefdesrelatie, liefdesbeleving en liefdesuitingen. Als j…
Risico lovers en echte liefdeRisico lovers en echte liefdeEr zijn 6 soorten risicorelaties en die dus niet veel kans van slagen hebben. Let wel, soms is er wel een kans van slage…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 07-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.