Flitsscheiding: snel scheiden

Toen je elkaar het ja-woord gaf tijdens de huwelijksvoltrekking had je nooit verwacht dat je ooit weer wilde scheiden. Helaas komen best wat stellen er op een gegeven moment achter dat het huwelijk niet voor hen samen bestemd is: je wilt scheiden. Scheiden is vaak een langdurend proces, erg vervelend wanneer je alles zo snel mogelijk geregeld wilt hebben. Dit kan tegenwoordig via de flitsscheiding, waarbij snel scheiden mogelijk is. De flitsscheiding is een procedure waarbij het huwelijk omgezet wordt in een geregistreerd partnterschap, waarna dit geregistreerd partnerschap op zijn plaats weer beëindigd kan worden bij de Burgelijke Stand. Men hoeft hiervoor geen rechter in te schakelen, het ontbinden van het geregistreerd partnerschap kan zonder tussenkomst van de rechter bij een advocaat of notaris.

Deze gehele procedure kan in slechts enkele dagen doorlopen worden, voornamelijk wanneer beide partners het geheel eens zijn over de te regelen afspraken. De afspraken die de partners over onder meer de financiën maken worden vastgelegd in een zogenaamd convenant, welke vervolgens door beide partijen ondertekend wordt in het bijzijn van een notaris of advocaat.

De flitsscheiding is voornamelijk een uitkomst voor huwelijken waar geen (minderjarige) kinderen in het spel zijn. De flitsscheiding is alleen een optie wanneer de partners een goede verstandshouding met elkaar hebben omdat er diverse afspraken vastgelegd moeten worden.

Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding

Minister Donner heeft in januari 2005 een wetsvoorstel aangekondigd waarmee voorkomen wordt dat een huwelijk gemakkelijk omgezet kan worden in een geregistreerd partnerschap. De Tweede Kamer heeft dit voorstel reeds aangenomen, de Eerste Kamer echter nog niet, waardoor de flitsscheiding nog mogelijk is.

Tevens is overeengekomen dat de echtscheidingsprocedure voor stellen zonder kinderen vereenvoudigd moet worden. Echtparen kunnen nu ook een notaris in de hand nemen bij de begeleiding van de echtscheidingsprocedure en hoeven niet persé meer met een advocaat in zee te gaan.

Flitsscheiding en het buitenland

Wanneer je tot een flitsscheiding over besluit te gaan moet je je realiseren dat een dergelijke flitsscheiding in het buitenland vaak niet erkend wordt en je dus volgens de maatstaven van dit land nog gewoon getrouwd bent met elkaar. Dit kan problemen opleveren wanneer je met een persoon uit een ander land een huwelijk aan wilt gaan.

Flitsscheiding en afspraken rondom alimentatie

Wanneer er kinderen in het spel zijn dient men afspraken te maken rondom alimentatie, zoals de hoogte en de duur. Er wordt hierbij aanspraak gemaakt op de eerlijkheid en betrouwbaarheid van elkaar, want een flits scheiding kent geen zogenaamde executoriale titel, wat inhoudt dat men bij betalingsproblemen alsnog de hulp van een rechter in moet schakelen omdat de betaling niet afgedwongen kan worden op basis van het echtscheidingsconvenant.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echtscheiden tot 1971 erg lastig zonder overspelEchtscheiden tot 1971 erg lastig zonder overspelDe eerste officiële scheiding in Nederland vond plaats in Maastricht. Op 15 september 1796 kwam Agatha Lenaerts s ochte…
Scheiden is niet het einde, maar een nieuw beginScheiden is niet het einde, maar een nieuw beginNadat partners besloten hebben om te gaan scheiden, zal er een zeer nare periode doorstaan moeten worden. Aan de andere…
Gevolgen scheiding van tafel en bedGevolgen scheiding van tafel en bedEen scheiding van tafel en bed is niet een volledige echtscheiding, omdat het ook weer ongedaan kan worden gemaakt. Er k…

Scheiden via InternetScheiden via InternetMet één klik op de knop je echtscheiding online regelen, klinkt als een onvoorstelbaar sprookje, is het niet? Toch is he…
Een trouwring kopenEen trouwring kopenEén van de belangrijkste gebeurtenissen op een bruiloft is het uitwisselen van de trouwringen. De trouwringen blijven vo…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.