Ik wil je terug

Ik wil je terug Een relatie of huwelijk beëindigen is niet leuk. Dat doet vaak veel pijn, ook wanneer jij degene bent die de relatie verbreekt. Nog pijnlijker is het wanneer de ander niet meer met jou verder wil. Hierbij komen gevoelens van afwijzing, onmacht, boosheid, pijn en verdriet kijken. Dit heeft vaak de tijd nodig om te helen. Tijdens dit helingsproces ga je door een aantal fases. Hoe goed of hoe slecht jullie relatie ook was, er komt vrijwel altijd een fase die ik de "ik wil je terug fase" noem.

Ik wil je terug, omdat ...

Wanneer je in deze fase verkeert zie je plotseling alleen nog maar de mooie en goede kanten van je relatie. Je ziet alleen nog maar de mooie en goede kanten van je ex-partner. Er is geen betere dan hij of zij en alle redenen waarom de relatie stuk liep zijn niet meer belangrijk. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat je ooit nog zoveel zal houden als van hem of haar. En als hij of zij niet bij je terugkomt zul je nooit meer een ander vinden en blijf je voor de rest van je leven alleen. Alle problemen en obstakels in jullie relatie zijn vergeven en vergeten en dat hij/zij je altijd negeerde, niet begreep, niets deed in het huishouden, vreemdging, altijd sokken liet slingeren en andere eigenschappen van je partner waar jij je bont en blauw aan ergerde, zullen als bij toverslag verdwenen zijn als hij of zij maar terugkomt, nietwaar?

Buiten het feit dat je zoveel van hem/haar houdt kunnen er nog een aantal onverwachte andere redenen zijn dat je je ex terug wilt:

Reden 1: Angst om alleen te zijn

Zeker wanneer je al een langere tijd samen bent geweest, ben je gewend geraakt aan het samenzijn met iemand. Je bent als het ware onderdeel geworden van een duo, een stel, een setje. Ook al was het samenleven met die persoon misschien verre van ideaal, veel mensen zien op tegen het alleen zijn. Vaak is het niet zozeer de persoon die je mist maar het samenzijn. Dat is een reden waarom wij de partner terug willen. Het gemis van het samenzijn doet zo'n pijn dat we bereid zijn zelfs het grootste stuk onbenul weer terug te nemen om deze pijn maar niet te hoeven voelen. Wanneer je je gaat realiseren dat het je niet om hem of haar gaat maar om het samenzijn, of liever gezegd het niet alleen hoeven zijn, voel je je meestal al een stuk beter.

Reden 2: Genoegdoening

Je hebt geïnvesteerd in de relatie. Je hebt een toekomst gepland. Je hebt een leven opgebouwd samen en plotseling ziet de ander het niet meer zitten en verbreekt de relatie. Je ziet je dromen in duigen vallen en je ziet alles wat je hebt opgebouwd weer afgebroken worden. Dat doet ontzettend veel pijn en je hebt het gevoel, al is dat maar tijdelijk, dat hij of zij je leven verwoest. Je voelt je gedumpt,afgewezen en niet goed genoeg bevonden. Logisch dat je dan boos wordt, heel boos. Misschien noem je het niet zo, misschien verberg je het onder gelaten acceptatie. Je begint te denken dat hij/zij stom is, dat hij/zij het nooit beter zal krijgen dan bij jou, dat hij/zij wel zal gaan inzien dat dit de stomste fout is die hij/zij ooit zal begaan en je wenst vurig dat hij/zij met hangende pootjes bij je terugkomt, al is het maar zodat jij kan zeggen: "ga weg, ik wil je nooit meer zien!" Je hebt nu de kans gekregen om hem of haar genadeloos af te wijzen en dat geeft je een gevoel van genoegdoening, of niet?

Reden 3: Energetische verbondenheid

Je bent met elkaar verbonden in lichaam en geest. Jullie hebben allebei je eigen energie maar delen daarvan overlappen elkaar. Je hebt als het ware banden met elkaar gesmeed die op energetisch niveau daadwerkelijk voel- en zichtbaar zijn. Jullie dragen een deel van elkaars energie bij je. Wanneer de relatie goed en intact is geeft dat een goed gevoel en voelen wij ons letterlijk verbonden met elkaar. Wanneer de relatie is verbroken, wordt deze verbondenheid pijnlijk. De banden worden uitgerekt om uiteindelijk te breken. Dit kan zelfs lichamelijke pijn veroorzaken. Om deze pijn te verminderen wil je dat de partner weer terugkomt en de verbinding herstellen. Heel vaak wordt hiervoor de uitdrukking "de banden weer aanhalen" gebruikt, dit is niet voor niets.

Dit zijn maar een paar redenen waarom wij de partner na een breuk terug willen. Gek genoeg is ware liefde zelden een van de redenen.

Zoals eerder gezegd is dit een fase en het voordeel van fases is dat ze dus van voorbijgaande aard zijn. De "ik wil je terug fase" wordt meestal gevolgd door berusting en zelfs door de "ik ben blij dat je weg bent fase" of de "ik was een idioot dat ik hem/haar terug wilde" fase. Dat is een teken dat je aan het helen bent en dat is goed. Tot slot nog een paar tips om deze fase door te komen:
  • Wees lief voor jezelf
  • Geef jezelf de tijd om te herstellen
  • Praat net zolang met vrienden en vriendinnen tot het uit je "systeem" is
  • Maak een lijst van al zijn/haar slechte eigenschappen
  • Laat al je gevoelens de vrije loop (maar reageer het niet op de auto van je ex af)
  • Onthoud dat ook dit weer over gaat
  • Ga door met je leven
© 2007 - 2024 Esther, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan in de relatie! Goedmaken of uit elkaar gaan?Vreemdgaan in de relatie! Goedmaken of uit elkaar gaan?Vreemdgaan is hoogverraad. Het vertrouwen krijgt een grote dreun, misschien wel de grootste dreun die je meemaakt. Ontro…
De meest voorkomende redenen voor een echtscheidingDe meest voorkomende redenen voor een echtscheidingEen huwelijk beginnen we allemaal met de gedachte dat dit voor het leven is. Wanneer we de cijfers bekijken is dit geen…
Redenen om een relatie te beëindigenRedenen om een relatie te beëindigenSoms heb je het gevoel dat je vast zit in een relatie en twijfel je of de relatie het nog wel waard is. Elke relatie ken…
Hoe maak je een einde aan een relatieHoe maak je een einde aan een relatieWanneer je besluit om een relatie te beëindigen, dan kan wat volgt een moeilijke, soms martelende reeks van gebeurteniss…

Huwelijk en kerk in Nederland: een eeuwenoude relatieHet lijkt zo vanzelfsprekend: twee mensen gaan trouwen en daarvoor gaan ze naar het gemeentehuis. Hier wordt het huwelij…
Het huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatHet huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatDe trouwdag wordt door velen de mooiste dag van hun leven genoemd, maar hoe is deze traditie ontstaan? Spoiler: de gesch…
Esther (1 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.