Wat te doen met een jaloerse partner?

Wat te doen met een jaloerse partner? Uw nieuwe vlam spioneert u, belt u vaak op en wilt altijd weten wat u doet? Deze tips zeggen hoe u het ergste kunt voorkomen. In het begin was u erg enthousiast: De vele telefoontjes (‘Oh, hij mist me!’), de vele geïnteresseerde vragen (‘Ja, ze wilt me leren kennen’) en de nagel op de kop slaan (‘Ah, eindelijk iemand die zich met iemand wilt inlaten’). Maar dan bent u toch wat sceptisch geworden en vraagt u zich af of hier wat kan achter zitten: Uw partner is misschien chronisch jaloers – niet, omdat u daarvoor een reden gegeven hebt, maar op basis van zijn eigen onzekerheid, omdat hij misschien al eens bedrogen of verlaten is en diep geraakt achter bleef.

Uw date vecht nu misschien met de angst – gegrond of niet – dat u uw gunst ook andere bewijzen kan… Natuurlijk moet men bij elke soort van bedreiging – ook een emotionale – snel het ruime zoeken. Toch zijn de verschillende expressies van jaloers vaak niet zo makkelijk in te delen. Voordat uw relatie problemen krijgt of uw relatie compleet op een proefstand staat, vindt u hier enkele tips voor een stressvrije toekomst.

Erken het probleem

Jaloezie laat zich relatief makkelijk erkennen – maar hoe langer u de kenmerken negeert, hoe moeilijker het wordt open hierover de spreken.

Een typische scenario: Jaloezie uit zich in steevaste controletelefoontjes, vragen naar de plannen of met wie hij/ zij waar waren. Of uw liefste wilt overal bij zijn – ofwel gepland of door ‘toevallig’ ontmoeten. Let goed op als bezorgde vrienden vragen of alles in orde is. Als u meer tijd doorbrengt met ruziën, dan met plezier met elkaar, is dit een waarschuwing. Moeilijk wordt het, als uw houding verandert, alleen om de jaloezie van uw partner uit de weg te gaan: U maakt bijvoorbeeld vaste compromissen in uw vrije tijd, vermijden het de telefoon te beantwoorden of zet uw mobiel zelfs uit.

Stel uw partner gerust

Als u merkt dat uw partner te nieuwsgierig wordt, hoe en met wie u uw tijd doorbrengt, dan zijn er een paar trucjes om de jaloezie te begrenzen.

Verzeker uw partner geloofwaardig dat hij/ zij de nummer 1 is of zeg hem/ haar wanneer u van plan bent weer thuis te zijn. Maak ook gezamenlijke plannen voor de toekomst – maar pas op: Uw plannen dienen realistisch en omzetbaar te zijn, want staat u plotseling niet meer daarachter, kan dit precies een beroep doen op de ergste angsten van uw partner. Ook kleine, blijkbaar van minder belang zinnen zoals ‘Geen paniek, wij twee redden het wel’, spreken gerustheid uit.

Spreek over uw twijfels

Werken de boven genoemde, eerder subtiele strategiën niet, dan moet u de stier bij de horens pakken. Spreek in een ontspannende sfeer met uw partner over het probleem. Laat door lichamelijk nabijheid zien, dat het hierbij echt om jullie twee gaat! Houd de handen van uw partner vast, kijk elkaar recht in de ogen en begin langzaam met het vertellen van uw twijfels. Vergeet niet dat u van haar/ hem houdt! Vertel dat de relatie voor u belangrijk is, maar dat de jaloezie uw leven verzwaard en tot frustaties leidt.

Veel chronisch jaloerse mensen zijn zich helemaal niet bewust, hoe onaangenaam hun slechte eigenschap voor andere kan zijn – maar alleen als het problem wordt besproken kan het opgelost worden.

Stel uw grenzen

Misschien kunt u zich niet in de gevoelens van jaloerse mensen verplaatsen, toch moet uw partner u minimaal met respect behandelen. Stel uw grenzen: Laat uw partner weten, dat u genegenheid erg op prijs stelt, maar dat de geweten handelswijze niet tolereerbaar is. Motiveer uw ‘grenzen’. U kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Als je elke avond nog spontaan voorbij komt, dan sluipt bij mij de gedachte voorbij dat je mij niet vertrouwt. Ik denk dat een relatie op vertrouwen opgebouwd is, anders heeft het weinig zin voor mij’. Zo kunt u duidelijk maken dat hij/ zij met haar houding precies het tegenovergestelde bereikt.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossingZiekelijk jaloers: oorzaken en oplossingIeder mens is wel eens jaloers en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie is een emotie die kan optreden door v…
Wat is jaloezie?Bijna iedereen heeft in het leven wel eens te maken met jaloezie. Zelfs in zo'n 1 op de 3 relaties komt jaloezie voor. O…
Jaloerse partner kan leiden tot relatieproblemenJaloerse partner kan leiden tot relatieproblemenJaloezie kan binnen een relatie voorkomen en er is niets mis met wat gezonde jaloezie. Er zijn ook mensen die heel snel…

Welk type man kan jou gelukkig maken?Vele vrouwen zijn op zoek naar de ware liefde in hun leven. De ideale man en de perfecte partner. Elke vrouw stelt bepaa…
Scheiden via InternetScheiden via InternetMet één klik op de knop je echtscheiding online regelen, klinkt als een onvoorstelbaar sprookje, is het niet? Toch is he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wixhard, Pixabay
  • Daniel W.K. Lee - Happen Magazine
Reactie

Scar, 09-05-2010
Ik heb dus dit alles boven geprobeerd en ik heb een koppige steenezel als man sinds we getrouwd zijn, ben radeloos, staan op scheiden. Hoe erg dat hij dit gewoon niet kan inzien en toch druk moet blijven zetten. Heb hem altijd gesteund, op gelijk welke manier rustig en onbevooroordeeld met hem proberen praten, vergeefs. veel keus heb ik niet dan scheiden :( Reactie infoteur, 10-05-2010
Dag Scar,

Het spijt me dit te moeten lezen!
Wens je bij deze heel veel sterkte. Komen jullie er samen niet uit, kunnen jullie altijd nog met iemand professioneel gaan praten. Wie weet brengt het wat!

Succes!
Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.