Wat te doen met een jaloerse partner?
Uw nieuwe vlam spioneert u, belt u vaak op en wilt altijd weten wat u doet? Deze tips zeggen hoe u het ergste kunt voorkomen.
In het begin was u erg enthousiast: De vele telefoontjes (‘Oh, hij mist me!’), de vele geïnteresseerde vragen (‘Ja, ze wilt me leren kennen’) en de nagel op de kop slaan (‘Ah, eindelijk iemand die zich met iemand wilt inlaten’). Maar dan bent u toch wat sceptisch geworden en vraagt u zich af of hier wat kan achter zitten: Uw partner is misschien chronisch jaloers – niet, omdat u daarvoor een reden gegeven hebt, maar op basis van zijn eigen onzekerheid, omdat hij misschien al eens bedrogen of verlaten is en diep geraakt achter bleef.
Uw date vecht nu misschien met de angst – gegrond of niet – dat u uw gunst ook andere bewijzen kan… Natuurlijk moet men bij elke soort van bedreiging – ook een emotionale – snel het ruime zoeken. Toch zijn de verschillende expressies van jaloers vaak niet zo makkelijk in te delen. Voordat uw relatie problemen krijgt of uw relatie compleet op een proefstand staat, vindt u hier enkele tips voor een stressvrije toekomst.
Erken het probleem
Jaloezie laat zich relatief makkelijk erkennen – maar hoe langer u de kenmerken negeert, hoe moeilijker het wordt open hierover de spreken.
Een typische scenario: Jaloezie uit zich in steevaste controletelefoontjes, vragen naar de plannen of met wie hij/ zij waar waren. Of uw liefste wilt overal bij zijn – ofwel gepland of door ‘toevallig’ ontmoeten. Let goed op als bezorgde vrienden vragen of alles in orde is. Als u meer tijd doorbrengt met ruziën, dan met plezier met elkaar, is dit een waarschuwing. Moeilijk wordt het, als uw houding verandert, alleen om de jaloezie van uw partner uit de weg te gaan: U maakt bijvoorbeeld vaste compromissen in uw vrije tijd, vermijden het de telefoon te beantwoorden of zet uw mobiel zelfs uit.
Stel uw partner gerust
Als u merkt dat uw partner te nieuwsgierig wordt, hoe en met wie u uw tijd doorbrengt, dan zijn er een paar trucjes om de jaloezie te begrenzen.
Verzeker uw partner geloofwaardig dat hij/ zij de nummer 1 is of zeg hem/ haar wanneer u van plan bent weer thuis te zijn. Maak ook gezamenlijke plannen voor de toekomst – maar pas op: Uw plannen dienen realistisch en omzetbaar te zijn, want staat u plotseling niet meer daarachter, kan dit precies een beroep doen op de ergste angsten van uw partner. Ook kleine, blijkbaar van minder belang zinnen zoals ‘Geen paniek, wij twee redden het wel’, spreken gerustheid uit.
Spreek over uw twijfels
Werken de boven genoemde, eerder subtiele strategiën niet, dan moet u de stier bij de horens pakken. Spreek in een ontspannende sfeer met uw partner over het probleem. Laat door lichamelijk nabijheid zien, dat het hierbij echt om jullie twee gaat! Houd de handen van uw partner vast, kijk elkaar recht in de ogen en begin langzaam met het vertellen van uw twijfels. Vergeet niet dat u van haar/ hem houdt! Vertel dat de relatie voor u belangrijk is, maar dat de jaloezie uw leven verzwaard en tot frustaties leidt.
Veel chronisch jaloerse mensen zijn zich helemaal niet bewust, hoe onaangenaam hun slechte eigenschap voor andere kan zijn – maar alleen als het problem wordt besproken kan het opgelost worden.
Stel uw grenzen
Misschien kunt u zich niet in de gevoelens van jaloerse mensen verplaatsen, toch moet uw partner u minimaal met respect behandelen. Stel uw grenzen: Laat uw partner weten, dat u genegenheid erg op prijs stelt, maar dat de geweten handelswijze niet tolereerbaar is. Motiveer uw ‘grenzen’. U kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Als je elke avond nog spontaan voorbij komt, dan sluipt bij mij de gedachte voorbij dat je mij niet vertrouwt. Ik denk dat een relatie op vertrouwen opgebouwd is, anders heeft het weinig zin voor mij’. Zo kunt u duidelijk maken dat hij/ zij met haar houding precies het tegenovergestelde bereikt.