Traditioneel Huwelijk plus Huwelijksreis of Beach Wedding?

Voor diegenen die trouwplannen hebben, is er de vraag ga je op huwelijksreis of niet. Voor verliefde paartjes die besluiten om wél op huwelijksreis te gaan is de keuze vervolgens trouw je hier in Nederland en ga je daarna als vers getrouwd bruidspaar op huwelijksreis of wil je op reis naar een ver land en daar ook trouwen. Elkaar het Ja-woord geven op een wit zandstrand in een tropisch paradijs is natuurlijk erg aantrekkelijk. Deze zogenaamde "Beach Weddings" worden hoe langer hoe populairder.

Traditionele Huwelijksreis

De bruiloft is afgelopen en het kersverse bruidspaar vertrekt naar huis of misschien wel meteen op huwelijksreis. Dit vertrek gaat vaak niet onopgemerkt voorbij. Aan de auto van pasgetrouwde stellen worden namelijk vaak blikjes gebonden, zodat het stel met veel lawaai vertrekt. Vroeger werden die blikken vervangen door schoenen. De vader van de bruid gaf zijn schoonzoon altijd een schoen van zijn dochter als teken dat hij de verantwoordelijkheid overdroeg.
Vlak voor het bruidspaar instapt, gooien de gasten handen confetti en rijst over hen heen. Rijst is een symbool voor vruchtbaarheid; er wordt ze dus een gelukkige toekomst met veel kinderen toegewenst.
De blikjes achter de auto zijn nodig om lawaai te maken dat kwade geesten verjaagt, die het prille geluk zouden kunnen bedreigen. Veelal blijft het tegenwoordig niet alleen bij die blikjes; vaak wordt de auto nog verder opgesierd met ballonnen en borden met “Just Married” achterop.


Het huwelijksfeest is voorbij, en dan …….. Het bruidspaar gaat naar huis, of aansluitend op huwelijksreis of over enkele dagen op huwelijksreis. Je bent nét in het huwelijksbootje gestapt en wilt dat sprookjesachtige gevoel zo lang mogelijk bewaren. Waar kan dat beter dan op huwelijksreis. De mooiste dag van je leven completeren met de mooiste reis van je leven. De huwelijksreis is geen gewone reis, maar een reis met een speciaal tintje. De herinneringen aan je huwelijksreis moeten in ieder geval onvergetelijk zijn, het is immers de meest belangrijke “vakantie” in je leven.

Mogelijk is de huwelijksreis ontstaan uit de wittebroodsweken van een echtpaar, waarin de beide echtelieden de tijd kregen om elkaar goed te leren kennen (zowel geestelijk als lichamelijk). Wittebroodsweken is de periode van zes weken na het huwelijk, waarin het kersverse bruidspaar niet gestoord mag worden. De naam verwijst naar het idee dat in de eerste weken het huwelijk nog een feestelijk aanzien heeft, en er alleen witbrood (enkele eeuwen geleden een luxegoed) geserveerd zou mogen worden.

De huwelijksreis als uitgebreide vakantie kwam in de westerse wereld in zwang vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw. Hoewel een huwelijksreis vaak geassocieerd wordt met een vrij luxe vakantie, is er geen vastomlijnd kader waarbinnen huwelijksreizen gehouden worden. Zowel de “Honeymoon” op een paradijselijk eiland als een kleine reis naast de deur biedt aan het jonge koppel een moment van ontspanning, een droom met zijn tweeën.

Een traditioneel en romantisch gebruik is dat de bruidegom de bruid verrast. Zij weet niet waar haar kersverse echtgenoot haar mee naar toe zal nemen. Het verhoogt in ieder geval de voorpret, omdat je wekenlang kunt fantaseren over welke bestemming hij zal hebben gekozen. Maar tegenwoordig gaat het toch vaak anders; je kunt natuurlijk ook samen bepalen waar jullie je huwelijksreis willen doorbrengen.
Tijdens je reis mag je jouw omgeving gerust laten weten dat je op huwelijksreis bent. Je zult zien dat waar je ook komt je een hele leuke en speciale behandeling zult krijgen.

Beach Wedding

Eerst trouwen en daarna op huwelijksreis. Of …… trouwen óp je huwelijksreis, een nieuwe trend onder jonge stellen die steeds populairder wordt.
Steeds vaker kiezen Nederlanders ervoor om hun huwelijk te laten voltrekken in het buitenland. Dat kan zijn binnen Europa, maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld op een tropisch eiland. Meestal is trouwen in het buitenland dan ook een huwelijksplechtigheid èn huwelijksreis ineen.

Heel erg in op dit moment is de zogenaamde “Beach Wedding”. De naam zegt het al: Een huwelijk op het strand. Elkaar het Ja-woord geven op een wit zandstrand in een tropisch paradijs, omgeven door exotische bloemen en het geluid van de ruisende oceaan op de achtergrond. Veel stellen beschouwen dit als de ideale bruiloft. Het toppunt van romantiek, één van de mooiste momenten van je leven.


Indien jij en je partner besloten hebben om te kiezen voor een Beach Wedding in een tropisch paradijs moet er nog wel het een en ander geregeld worden en zul je nog een paar afwegingen moeten maken:
 • Trouwen op een tropisch wit zandstrand klinkt heel aantrekkelijk, maar kies niet voor een huwelijksvoltrekking op een publiek strand. De kans is groot dat het intieme van het hele gebeuren verstoord wordt door de aanwezigheid van verkopers of personen die je bijvoorbeeld een massage aanbieden. Laat de ceremonie plaatsvinden op een privé-strand van bijvoorbeeld een hotel dat bekend is met Beach Weddings van buitenlanders. Zij kunnen dan ook de aankleding van het geheel verzorgen, de catering voor je regelen, de muziek en een ambtenaar van de burgerlijke stand voor de huwelijksvoltrekking.
 • Realiseer je wel dat Beach Weddings veel informeler zijn dan het traditionele trouwen in Nederland. Dit geldt voor het bruidspaar, maar ook voor de genodigden. Denk bijvoorbeeld aan de kleding. Wil je misschien trouwen op het strand op je blote voeten, of wil je toch in vol ornaat.
 • Denk ook na over het tijdstip van de plechtigheid. Misschien willen jullie wel graag elkaar het Ja-woord geven met de ondergaande zon in de oceaan als achtergrond.
 • Denk ook hier aan: Kunnen je familie en vrienden wel aanwezig zijn bij jullie Beach Wedding in een tropisch paradijs? Financieel gezien is dit voor velen natuurlijk niet haalbaar. Wat wel mogelijk is, is om eerst voor de kerk in Nederland te trouwen met al jullie dierbaren om je heen en de burgerlijke ceremonie plaats te laten vinden op een wit zandstrand in het land van jullie keuze.
 • Houdt ook rekening met de voorbereidingstijd voor sommige officiële stukken, die eerst naar het Nederlandse Consulaat in het land van bestemming moeten om een zogenaamde CNI aan te vragen. CNI staat voor Certificate of No Impediment (soort ondertrouw) en pas met deze verklaring mag je gaan trouwen. Wanneer het huwelijk is voltrokken moet de huwelijksakte door de Nederlandse Ambassade gelegaliseerd worden en moet de gelegaliseerde trouwakte naar Nederland verstuurd worden.

Hebben jullie besloten om te kiezen voor een Beach Wedding dan kun je op internet genoeg sites vinden die alles voor je kunnen regelen en die vaak ook nog foto’s van de gehele trouwceremonie op internet kunnen plaatsen zodat familie en vrienden die eventueel niet aanwezig kunnen zijn alvast een impressie krijgen van jullie huwelijksdag.

Populaire Beach Wedding bestemmingen:
 • Hawaï
 • De Bahamas
 • Jamaica
 • Bali
 • Dominicaanse Republiek
 • Malediven
 • Sri Lanka
 • Barbados
 • Curaçao & Aruba
 • Cook Islands
 • Costa Rica
© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse huwelijkstraditiesGriekenland bruist van de tradities. Het huwelijk wordt weer heel anders beleefd dan in Nederland. Trouwen in Griekenlan…
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…
Italiaanse huwelijkstraditiesIn Italië zijn in de loop der jaren enorm veel verschillende tradities ontstaan. Maar welke huwelijkstradities er zijn,…

Liefde, zo lekker als chocolaLiefde, zo lekker als chocolaLiefde laat zich niet zo makkelijk uitleggen in woorden. Kunstenaars weten liefde waarschijnlijk het dichtst te benadere…
Bronnen en referenties
 • Mijn eigen website www.giftpoint.nl
Drem (80 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.