Van flirten naar relatie
Flirten hoort bij het dagelijks leven. Gedragswetenschappers zien een ritueel tussen man en vrouw wanneer zij naar de ware, een affaire of liefdesmaatje zoeken. Bij elk flirten speelt het zoeken naar een passende relatie, een wederhelft een rol. Als man en vrouw flirten en ze vinden elkaar interessant, dan begint een gesprekje waarin ze elkaar verder aftasten en kijken of ze op een golflengte kunnen komen. Lichaamstaal doet bij het flirten automatisch mee.
Flirten is een ritueel
De lichamen proberen bij het
flirten hetzelfde doel te bereiken. Dit start eerst heel onopvallend. De vrouw pakt haar glas om een slokje te nemen en hij doet hetzelfde. Man en vrouw gaan 'spiegelen.' Later leunt hij achterover en zij maakt als een echo dezelfde beweging. Vervolgens maken de twee zich van elkaar los en kan het hele flirt ritueel weer van voor af aan beginnen: zij slaat haar benen over elkaar, hij ook. De perioden waarn de lichamen bij het flirten onbewust dezelfde houding aannemen gaan dan langer duren. Ze spiegelen zich aan elkaar om elkaar te laten weten dat ze hetzelfde voelen.
Na het flirten: golflengte
Als mensen warme gevoelens vooral elkaar koesteren, gaan zij bezig met het bereiken van een eenheid, samen genieten van de sfeer. En hoe meer je samen ergens van geniet, hoe meer je op dezelfde golflengte afstemt. Je gaat je meer een geheel voelen met de omgeving en met elkaar. Samen genieten in stilte is heel intens. Dat je dicht bij elkaar bent, niet hoeft te preaten en dat de ander voelt wat jij voelt. Als man en vrouw echt verliefd worden gaan ze meer op elkaar lijken. De natuur schakelt storende verschillen (tijdelijk) uit. Bij mannen daalt het testosteron en bij vrouwen stijgt het testosteron. Zo worden ze steeds meer gelijkgestemd, voelen elkaar beter aan, vinden begrip en herkenning bij elkaar. En zo komen man en vrouw in een opwaartste spiraal waarin ze nog meer in elkaar op willen gaan en nog meer een eenheid willen vormen. De gedachten, gevoelens, aandacht en lichaamsvezels staan in één richting.
Tegenpolen, duurzame relatie mogelijk?
Tegenpolen kunnen elkaar aanvullen en aantrekken, maar in een later stadium wanneer de verliefdheid voorbij is en er sprake is van liefde, dan kunnen deze verschillen opbreken in de relatie. Vaak val je op iemand die anders is dan dat jij bent. Het blijkt dat je valt op de partner die de eigenschappen heeft die jij niet hebt, maar wel ambieert om te hebben. Je word verliefd op iets in de ander dat je in jezelf wilt ontwikkelen en versterken. Om cruciale verschillen te overwinnen, moet je de weg van de meeste weerstand gaan. Studies tonen aan dat voorwaarden voor een
duurzame relatie het gunstigst zijn als een stel veel overeenkomsten toont wat betreft karakter en waarden. Hoe meer je partner op je lijkt, hoe makkelijker het is om je partner te begrijpen en te steunen. Mensen die een succesvolle en duurzame relatie hebben en die zeggen de ware gevonden te hebben, zeggen ook dat ze dezelfde kijk op dingen hebben, dezelfde waarden, doelen en idealen. Dan kan er sprake zijn van wederzijdse aanmoediging, ondersteuning, waardering en erkenning.
Prins op het witte paard
Iedereen heeft weleens gedroomd van een prinses of prins op het witte paard. Maar hoe ziet die er eigenlijk uit? Een Amerikaanse psycholoog deed hiernaar onderzoek en vroeg over de hele wereld 10.000 mensen uit 37 culturen welke eigenschappen zij het belangrijkst vonden in een partner. De top vijf bleek universeel. De mannen en vrouwen uit alle culturen waren het erover eens dat er bij hun
ware liefde wederzijdse aantrekkingskracht moet zijn en wederzijdse liefde. Én dat hun partner betrouwbaar, emotioneel stabiel en intelligent is. Als laatste, maar ook nog in de top 5, was een prettig karakter belangrijk.