Gary Chapman: 'De 5 talen van de liefde'

Gary Chapman: 'De 5 talen van de liefde' Volgens schrijver Gary Chapman bestaan er vijf 'talen' waarop mensen in een relatie hun liefde voor de ander uiten. Elk mens heeft een eerste liefdestaal, oftewel; een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. In dit artikel lees je alles over het boek 'de 5 talen van de liefde' van Gary Chapman.

'De 5 talen van de liefde'

Wat er gebeurt na de bruiloft...

Mensen met relatieproblemen en gescheiden mensen vragen zich vaak af wat er verkeerd gaat of verkeerd is gegaan in hun relatie. Vaak waren ze in het begin erg verliefd op hun partner, maar na de bruiloft leek die verliefdheid langzaam weg te ebben. "Het verlangen naar 'de romantische liefde' zit diepgeworteld in onze ziel', zegt de Amerikaanse schrijver en pastoor dr. Gary Chapman in zijn boek 'de 5 talen van de liefde'. In het begin van zijn boek stelt Chapman een belangrijke vraag: 'Hoe komt het dat tegenwoordig maar zo weinig echtparen het geheim gevonden hebben om de liefde na de trouwdag levend te houden?' Meteen erna geeft hij een antwoord op die vraag; huwelijkspartners hebben meestal een verschillende 'taal' om hun liefde te uiten en te ontvangen.

Verliefdheid

In zijn praktijk in Amerika ontmoet dr. Gary Chapman regelmatig mensen die tot over hun oren verliefd zijn. Die verliefdheid is vaak het grootst en meest aanwezig aan het begin van een relatie. Mensen verkeren dan in een staat van 'obsessie' en zijn volledig onbaatzuchtig; ze hebben 'alles' voor de ander over en zijn alleen met de ander bezig. Wie denkt dat een dergelijke verliefdheid voor eeuwig duurt die heeft het mis. "Elk mens is van nature egoïstisch", zegt Chapman. Hij stelt ook dat het heel natuurlijk is om na een bepaalde tijd (gemiddeld zo'n twee jaar) niet langer verliefd te zijn op de ander. In de plaats van verliefdheid zou nu liefde moeten komen, en deze vraagt om inspanning van beide partners. Liefde en liefhebben is een keuze geworden.

5 liefdestalen

Ieder mens heeft een soort 'liefdestank'. Wanneer de tank gevuld is, voelt hij/zijn zich gelukkig en geliefd. Als de tank leegraakt voelt hij/zij zich ongelukkig en ongeliefd. Om de liefdestank gevuld te krijgen en te houden heeft ieder mens liefde nodig. Voor een huwelijkspartner is het daarom zeer belangrijk om te weten hoe de liefdestank van de ander gevuld kan worden. Er zijn vijf belangrijke liefdestalen die de liefdestank kunnen vullen:
  • Positieve woorden
  • Samen zijn
  • Cadeaus krijgen
  • Dienen
  • Lichamelijk contact

Hoewel alle liefdestalen naar voren komen en ook belangrijk zijn binnen een huwelijk, kan een bepaalde liefdestaal extra belangrijk zijn voor iemand. De liefdestalen van partners verschillen onderling vaak van elkaar. Daardoor kan het ook gebeuren dat de ander een liefdestaal niet begrijpt. Bijvoorbeeld wanneer de man zijn liefde wil geven door middel van lichamelijk contact, terwijl de vrouw veel liever eerst samen iets leuks wil doen. Volgens Chapman is het daarom goed om van je partner te weten welke liefdestaal hij/zij spreekt.

Welke liefdestaal spreek je?

De taal van 'positieve woorden' houdt in dat iemand veel liefde ervaart uit het krijgen van complimenten. Maar ook de manier van communiceren is belangrijk; de toon moet vriendelijk en beheerst zijn. Mensen die het moeilijk vinden om positieve woorden te gebruiken naar hun partner toe kunnen bijvoorbeeld een lijstje opstellen met dingen die zij leuk vinden aan hun partner. Of een lange brief schrijven. De liefdestaal 'samen zijn' houdt in dat iemand graag (veel) tijd met zijn/haar partner wil doorbrengen. Bij deze taal is het belangrijk dat de partner onverdeelde aandacht geeft aan de ander, zonder bijkomst van kind, televisie of welke andere afleiding ook. Praten of samen leuke dingen doen buitenshuis horen bij de liefdestaal 'samen zijn'. De derde liefdestaal 'cadeaus krijgen' is gericht op het geven en krijgen van cadeautjes. Met name vrouwen spreken deze liefdestaal. De cadeaus hoeven helemaal niet groot en duur te zijn, het gaat erom dat de partner laat merken met een geschenk (de moeite die ervoor gedaan is) dat hij/zij van de ander houdt. 'Dienen' is de vierde liefdestaal, en is er helemaal op gericht om de ander het naar de zin te maken of te ontlasten. Klusjes in het huishouden doen hoort bij 'dienen', net als de baby een schone luier geven of koken. Liefdestaal vijf is 'lichamelijk contact'. Veel mannen spreken deze liefdestaal en preferen deze taal boven elke andere liefdestaal. Onder 'lichamelijk contact' valt seksualiteit maar ook alle andere vormen van intimiteit als knuffelen en strelen.

Hou de liefdestank gevuld!

Dr. Gary Chapman stelt dat het belangrijk is om de liefdestaal van de partner te leren spreken. Wanneer de liefdestank van de partner gevuld is, zal hij of zij als het goed is veel liefde terug willen geven. Iemand kan bijvoorbeeld beginnen met het geven van cadeautjes of het zoeken van lichamelijk contact. Het spreken van de juiste liefdestaal kan ervoor zorgen dat een huwelijk liefdevol en gezond blijft en wordt. In zijn praktijk heeft Chapman veel stellen gesproken die de liefdestalen in de praktijk hebben gebruikt; zij hebben veel baat gehad bij het leren spreken en ontdekken van de liefdestalen.
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De pijlers van de liefdeIedereen heeft er behoefte aan. Niemand kan zonder. Je geeft ze maar je krijgt ze ook graag. Liefde maakt deel uit van h…
De Indo-Europese taalfamilie en het Proto-Indo-EuropeesDe Indo-Europese taalfamilie is een taalfamilie waartoe vooral talen uit Europa en West-Azië behoren. In totaal spreken…
Heilige of sacrale talenHeilige talen of sacrale talen, worden wel eens genoemd in tegenstelling tot de profane of niet-heilige talen. Is er een…
Gary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried is een Amerikaanse sitcom, gecreëerd door Ed Yeager. De serie werd van 24 september 2008 t/m 17 maart 201…

Relatieproblemen? de oplossing nabijRelatieproblemen? de oplossing nabijJe ontmoet iemand, waar je verliefd op wordt, de taart die je samen bakt is zo lekker dat je besluit te trouwen. Na verl…
Bang zijn voor veranderingen door scheidingBang zijn voor veranderingen door scheidingVeranderingen doorvoeren in het leven maakt ons bang. Mensen met een relationele twijfel scheiden of blijven - voelen…
Bronnen en referenties
  • Boek '5 talen van de liefde' van Gary Chapman, uitgeverij Telos Medema
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.