Bang zijn voor veranderingen door scheiding

Bang zijn voor veranderingen door scheiding Veranderingen doorvoeren in het leven maakt ons bang. Mensen met een relationele twijfel – scheiden of blijven - voelen zich vaak genoodzaakt om getrouwd te blijven, omdat ze bang zijn voor de gevolgen van een scheiding. Wat houdt ons tegen om te veranderen en gelukkig te worden? Zijn we soms zo gehecht aan de vertrouwde omgeving binnen een problematische relatie dat we ons eigen geluk en toekomst op het spel zetten? Wat heeft een gebrek aan zelfvertrouwen met onze angst voor veranderingen?

Ongelukkige relatie, ongelukkig getrouwd

Geleidelijk zijn sommigen vast komen te zitten in onze relatie of huwelijk met onze partner of echtgenoot, echtgenote. Vastzitten in een relatie betekent 2 dingen:
 1. De relatie of huwelijk verloopt niet naar wens,
 2. We zitten vast in onze levenskeuzes!

Waarom is de mens bang voor veranderingen in het leven?

Mensen zijn angstig voor veranderingen in het leven. Het geeft een veilig gevoel in een vertrouwde omgeving te zijn. Om meer te bereiken in het leven, om veranderingen door te voeren, moet men zich in een onbekende omgeving gaan voortbewegen. Blijft iemand met relationele twijfel – scheiden of blijven? – in zijn/haar vertrouwde omgeving, vindt er stagnatie plaats. Er gebeurt niets. Er vinden geen veranderingen plaats. Alles blijft hetzelfde, ook al is jouw diepste wens om je partner of echtgenoot/echtgenote te verlaten!

Wat is de oorzaak dat je niet durft te veranderen?

Verschillende oorzaken en verschillende dingen weerhouden iemand met relationele twijfel om actie te ondernemen. De grootste oorzaak is zonder meer een (groot) gebrek aan zelfvertrouwen.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Een grote drempel om veranderingen door te voeren van iemand die niets liever wil dan gaan scheiden of zijn/haar partner wil verlaten, is het grote gebrek aan zelfvertrouwen. Binnen de relatie of huwelijk kan iemand zo lang zijn vernederd, mishandeld, bespot, neergehaald en belachelijk zijn gemaakt, dat iedere vorm van zelfvertrouwen is verdwenen.

Geen vertrouwen in jezelf

Een gebrek aan zelfvertrouwen hoeft niet per se binnen een problematische relatie of huwelijk zijn ontstaan. Velen zonder voldoende zelfvertrouwen hebben vanaf hun jeugd constant ingeprent gekregen dat:
 • Het zo niet hoort,
 • Ons soort doet dat niet,
 • Meisjes doen dat niet,
 • Je nooit iets zal bereiken,
 • Je een mislukking bent,
 • Jongens niet huilen en geen emoties of gevoelens mogen hebben of tonen,
 • Je niet een van de slimste bent,
 • Je zet jezelf voor de gek,
 • Jij kunt dat niet,
 • Anderen luisteren toch niet naar je,
 • Het is beter om voor een baas te werken,
 • Die niet zo raar, je doet al gek genoeg.

Krijg je zelfvertrouwen terug

Om veranderingen door te kunnen voeren in je leven, om de stap te durven te wagen om je partner te verlaten en een problematische relatie de rug toe te keren, moet je vol zelfvertrouwen zijn. Geloven in jezelf. Hoe krijg jij je zelfvertrouwen weer terug?

Hoe krijg jij je zelfvertrouwen terug?

 • Leun niet op anderen,
 • Overleg niet met anderen als je bang bent dat hun inzichten en commentaren jou negatief beïnvloeden,
 • Maak een lijst van succesvolle dingen en prestaties die je in je leven gedaan hebt,
 • Erken dat negatieve opmerkingen over jou deel hebben gemaakt over je eigen gedachten,
 • Willen veranderen is geloven dat je kan veranderen,
 • Ban negatieve gedachten uit, vervang ze met positieve gedachten,
 • Om zelfverstandig dingen te bereiken moet je jouw leven NIET laten bevestigen door anderen! Het is JOUW leven,
 • Maak een lijst van je eigen goede eigenschappen.

Zelfvertrouwen en succes in het leven: ga op zoek naar verbeteringen!

Succesvolle mensen en mensen die vol zijn van zelfvertrouwen hebben iets gemeen: ze zijn zeer gemotiveerd naar het zoeken en toepassen van verbeteringen in hun leven.

Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven

Menen dat wat gebeurt in je leven “toevallig” is en denken dat “geluk” veranderingen met zich mee brengt, is een overtuiging dat niet werkt. Niet als jij ECHT iets wil veranderen in je leven, niet als je ECHT wil gaan scheiden en bang bent voor de gevolgen van een scheiding. Op het lot vertrouwen brengt geen verandering, WEL als je het lot in eigen handen neemt en actie gaat ondernemen.

Zelfbedrog

Het liefst ziet iedereen de dingen zoals het jezelf uitkomt. Dit is echter zelfbedrog. Niemand kan dingen in het leven bereiken en veranderingen doorvoeren zonder daarvoor moeite voor te doen. Ben jij je problematische relatie of huwelijk meer dan zat? Er verandert niets als je geen actie gaat ondernemen!

Wie is in staat jouw leven te veranderen?

 • Jij! Jij, en alleen jij, bent in staat jouw eigen leven en toekomst te veranderen. Hulpeloos gaan afwachten werkt niet,
 • Jij bent niet afhankelijk van de mening van een ander om je eigen leven te veranderen!
 • Jij hebt de macht in handen om je leven te veranderen!
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je moet veranderen, maar je kan het nietJe moet veranderen, maar je kan het nietVerlang jij naar een verandering in je leven? Waarom onderneemt iemand geen actie om iets te veranderen in zijn leven, t…
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…

Gary Chapman: 'De 5 talen van de liefde'Gary Chapman: 'De 5 talen van de liefde'Volgens schrijver Gary Chapman bestaan er vijf 'talen' waarop mensen in een relatie hun liefde voor de ander uiten. Elk…
Lijden aan autisme op volwassen leeftijd - Autisme coachingLijden aan autisme op volwassen leeftijd - Autisme coachingLijden aan autisme terwijl je volwassen bent is heel moeilijk. Vooral volwassen mensen met een normale of hogere begaafd…
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.