Relatieproblemen? de oplossing nabij

Relatieproblemen? de oplossing nabij Je ontmoet iemand, waar je verliefd op wordt, de taart die je samen bakt is zo lekker dat je besluit te trouwen. Na verloop van tijd smaakt de taart niet meer..de ingredienten zijn van samenstelling verandert, door de ingehouden uitingen van woede, verdriet en angst. Er is geen vreugde meer, je bent ongelukkig en overweegt te gaan scheiden. Door er tijdig bij te zijn is het mogelijk deze neerwaartse spiraal om te buigen naar een gelukkige en opwindende relatie. Voorkom relatieproblemen!

Van onbewustheid naar bewustheid: voorkom relatieproblemen

Als je bewust bent van je eigen onbewuste reacties, zoals irritatie hebben over wat je partner wel of juist niet doet, herken je ook de onbewuste reacties van je partner. Zo ontstaat er ruimte bij jezelf op het moment dat je partner onbewust op zoek is naar drama en kun je kiezen hierin niet mee te gaan. Je zou het kunnen zien als een pijnlichaam in jezelf die, zodra het door wat dan ook actief wordt, gevoed wil worden met dezelfde soort energie. Door het zich aandiendende drama te negeren, wordt het pijnlichaam niet gevoed en zal het al snel inactief worden.

De eerste stappen naar bewustheid

Natuurlijk zal bovenomschreven proces niet van het ene moment in het andere moment veranderen. Het begint bij het herkennen van de onbewuste patronen. Het zou zo maar een week kunnen duren, voordat je erachter komt, wat je eigen ingehouden uitingen van emoties waren, tijdens die nare ruzie. Maar als je erachter komt, weet je dat je bij een volgend aandienend conflict hierin kunt veranderen.

De tweede stap: het sneller herkennen van de onbewuste patronen

Zodra je bewust wordt van je eigen ingehouden emoties, al zit er meer dan een week tussen het conflict en de herkenning in, ontstaat er ruimte. Door oplettend te zijn ten aanzien van je eigen onbewuste reacties naar je partner toe, zal de ontstane ruimte alleen maar groter worden. In deze groeiende ruimte zal je ervaren dat je steeds sneller je eigen reacties, maar ook de onbewuste reacties van je partner zal gaan herkennen. En van een week herkenningstijd ga je na 1 dag de onbewuste reacties naar elkaar herkennen. En van 1 dag herkenningstijd ga je na een paar uur al je eigen reacties herkennen. Deze tweede stap gaat net zolang door, totdat je op het moment van de ruzie de onbewuste reacties herkent. Er is dan al zoveel bewustzijn in je, dat in veel gevallen de ruzie in de kiem gesmoord kan worden.

De derde stap: De onbewuste reacties herkennen, zodra een ruzie 'in de lucht' hangt

Voor het krijgen van een ruzie zijn twee onbewuste mensen nodig. Al gaat je partner onbewust een poging ondernemen jouw pijnlichaam te activeren, dan nog zal voor het krijgen van een vette ruzie nodig zijn dat jezelf ook onbewust wordt en meegaat in het drama. Maar als je je ervan bewust bent, dat de ander in zijn of haar emotie zit, dan ga je die gekte niet eens aan, want je weet dan dat het veel energie kost en de relatie onder druk komt te staan. Je zal er dan voor kiezen om niet te reageren.

De vierde stap: samen bewust worden: voorkom relatieproblemen

Als je niet reageert, wil dat niet direct betekenen dat de ander ophoudt met ruzie maken. Sterker nog, je partner zal alleen maar meer gaan provoceren jou uit de tent te lokken. Als jij bewust blijft, tijdens deze verwoede pogingen van je partner, ontstaat er vanzelf een stilte..
Je partner merkt dat het geen zin heeft, omdat je niet reageert en zal op een gegeven moment ophouden.
Dan komt de stilte... en in die stilte kun je met liefde en aandacht de dialoog aangaan met je partner, over zijn of haar onbewuste gedrag en je eigen ontwikkeling daarin.
Het is de ultieme mogelijkheid voor de ander om zichzelf te herkennen in de onbewuste reacties en daarin te veranderen.
Maar laat ook je eigen, nog te ontwikkelen gedrag zien aan je partner!
Zodra dan ook de ander zover is kunnen de emoties vrij stromen en zal er liefde, oprechtheid, kracht, vrede en geluk in de relatie ontstaan. En diep in ons hart is dat toch wat we allemaal willen?

De laatste stap: laat je begeleiden door een relatietherapeut: voorkom relatieproblemen

In veel gevallen is er in de relatie, zo door de jaren heen heel wat gebeurt, waardoor de onbewustheid een sterk geladen karakter heeft. Het kan, alleen op eigen kracht, lang duren voordat je beiden bewust wordt van datgene wat lang geleden heeft plaatsgevonden.. Je kunt het helingsproces versnellen door een deskundige begeleider te consulteren. Een goede ingang is een relatietherapeut inschakelen, waarmee je eerst zelf een drietal sessies ondergaat, voor je eigen proces. Vervolgens ondergaat je partner alleen een drietal sessies, zodat de onbewuste patronen van jezelf en je partner duidelijk zijn. De volgende vier sessies ga je samen met elkaar de dialoog aan over hoe de onbewuste patronen destijds elkaars pijnlichamen hebben geactiveerd en hoe je op basis van nieuw verkregen inzichten gelukkig met elkaar verder kunt leven.
© 2009 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatietherapie, helpt het?Als je in je relatie tegen problemen aan loopt waar jullie beide niet meer uit kunnen komen is relatietherapie een mogel…
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Relatietherapie, van deze tijd of toch niet?Relatietherapie, van deze tijd of toch niet?Relatietherapie wordt nog steeds gezien als relatief nieuw en menigeen is sceptisch over de effectiviteit. Veel mensen b…
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…

Tips voor betaalbare verrassingen voor je vriend/vriendinTips voor betaalbare verrassingen voor je vriend/vriendinSoms wil je grote liefde verrassen met een cadeautje of een uitje. Tenslotte verdient hij of zij natuurlijk het allerbes…
Gary Chapman: 'De 5 talen van de liefde'Gary Chapman: 'De 5 talen van de liefde'Volgens schrijver Gary Chapman bestaan er vijf 'talen' waarop mensen in een relatie hun liefde voor de ander uiten. Elk…
Bronnen en referenties
  • Eckhart Tolle, de kracht van het NU
Nautisc1 (45 artikelen)
Laatste update: 15-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.