Single zijn: niet alleen maar seks wat de klok slaat

Single zijn: niet alleen maar seks wat de klok slaat Er zijn net zoveel verschillende singles als mensen met een relatie. Dat betekent dus dat iemand die alleen is net zon gewoon of ongewoon leven kan hebben als iemand met een relatie. Duidelijk is wel dat niet iedere single altijd alleen maar dansend of alleen maar heel bedroefd door het leven gaat. Het leven van een single hoe ziet dat er nu toch uit? Alles over de single.

Meer dan 2 mijoen singles in Nederland

Er zijn in 2009 meer dan 2 miljoen mensen single in Nederland. In veel niet-westerse landen is dat heel vreemd. Daar trouwt iedereen op een bepaalde leeftijd en blijven eigenlijk maar heel weinig ongetrouwd. De economische zelfstandigheid van vrouwen, de positie van vrouwen en mannen en zaken als huisvesting hebben het mogelijk gemaakt dat er in Nederland zoveel mensen alleen zijn of alleen wonen. Een halve eeuw geleden was het namelijk ook onmogelijk dat er zoveel mensen alleen in een huis woonden en voor zichzelf zorgden.

Single: vrienden zijn vaak erg belangrijk

Het singleleven wordt vaak omringd door een soort mythische geheimzinnigheid. Dat is best vreemd, want ieder mens moet eten, drinken, naar de wc, wassen, koken en werken. Voor singles is dat niet anders. Zij doen dat echter in hun eentje, vaak geholpen door vriendennetwerken. Voor singles zijn vrienden over het algemeen van groter belang dan bij stellen. De laatsten vertrouwen meer op elkaar en op elkaars wederzijdse familie, een single moet het van zijn eigen familie hebben (als die er is, want ook singles verliezen ouders, broers en zussen en andere familieleden) of van de vrienden waar vaak heel vertrouwelijke contacten mee worden opgebouwd. Zon netwerk is voor iedereen van groot belang, want mensen hebben een achtervang nodig in welke situatie zij zich ook bevinden. Bij vreugde en verdriet wordt dus een vriend of vriendin gebeld of bezocht. Bovendien vormt die vriendenkring ook de manier om met anderen in contact te treden. Stellen gaan vaak samen naar bepaalde gelegenheden. Voor singles is dat niet mogelijk, waardoor zij vaak hun vrienden als vervanging voordragen. Feestjes op werk, familieaangelegenheden, officiële gebeurtenissen en andere zaken worden ingevuld door de vrienden.

Het dagelijkse leven van een single

Een single doet dezelfde dingen als iemand die deel uitmaakt van een stel. Hij of zij doet boodschappen, kookt, eet, maakt het huis schoon of laat dit doen, doet de was, heeft een baan, gaat uit, kijkt tv en doet leuke dingen. Dat is niet anders dan bij stellen. Het enige dat wel anders is dat deze zaken vaak alleen worden gedaan. Natuurlijk heeft dat nadelen: thuiskomen en geen zin hebben om te koken betekent iets halen of een boterham smeren. Er is geen manlief of vrouwlief die gevraagd kan worden om het te doen. Bij ziekte betekent het dat er niemand is die even een kopje thee komt brengen of de medicijnen bij de apotheek haalt. Sommige singles hebben wel een schrikbeeld van wat er gebeurt als ze later oud zijn en er dan helemaal niemand meer voor ze is om voor ze te zorgen. Wellicht dat de ontwikkelingen echter zo worden dat er voor singles een soort woongemeenschappen komen waar zij samen kunnen wonen en voor elkaar kunnen zorgen. De sociale samenhang verandert namelijk behoorlijk in Nederland en met zoveel alleenstaanden is het nodig om andere mogelijkheden te hebben.

De voordelen van single zijn

Voordelen heeft het zeker ook om als single door het leven te wandelen. Er hoeft namelijk met niemand rekening te worden gehouden. Wat er gegeten wordt, wat er op de tv komt, hoe vaak de wc wordt schoongemaakt, wat er gekocht wordt en voor hoeveel, wat er gedaan wordt op de zaterdagavond of op een andere avond, het is volledig aan de single zelf. Deze ongekende vrijheid is voor veel singles heel wat waard. Mensen die bovendien al heel lang alleen wonen hebben een heel eigen routine ontwikkeld, waarin misschien wel helemaal geen ander meer past. Het single zijn kan een heel bewuste keuze zijn. Overigens overkomt het mensen natuurlijk ook. Zij verliezen hun partner door ziekte en overlijden of de relatie loopt op de klippen en zij worden dan noodgedwongen single.

Geen single is gelijk: de één heeft een heel opwindend leven, terwijl de ander heel rustig door het leven wandelt

Uit het feit dat singles op vele manieren dat bestaan moeten of willen leiden blijkt wel dat er geen enkele single gelijk is. De één lijdt een opwindend leven met veel wisselende partners en veel feesten en partijen, terwijl de ander op de zaterdagavond braaf met een zak chips voor de tv zit. Het idee dat iedere single seks in overvloed heeft en partners bij de vleet is ook achterhaald. Natuurlijk zijn er alleenstaanden die hun boekje vol hebben staan met partners die ze kunnen bellen als ze behoefte hebben aan seks. Maar er zijn net zoveel singles die daar niet aan zouden moeten denken en alleen met iemand naar bed gaan binnen een serieuze relatie. En die dus soms maanden of jarenlang geen seks hebben.

Meer informatie over single zijn is te vinden in de Special: Single zijn
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Single leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspierenSingle leg squat - Indicatie voor zwakte van heupspierenDe single leg squat is een meetinstrument dat binnen de fysiotherapie wordt gebruikt om zwakte van de heupspieren op te…
Design je eigen loombandLoombands maken is een enorme rage. De loombands waren in 2013 al een enorme hit in Amerika. Met de loombands maak je de…

Jaloezie binnen je relatie: probeer er vanaf te komen!In veel relaties komt jaloezie voor. Een beetje jaloezie is niet erg, dat is zelfs gezond. Als je af en toe lichtelijk j…
Onmogelijke relatiesOnmogelijke relatiesOnmogelijke relaties. Iedereen kent wel mensen die in een onmogelijke relatie zitten. Of zit er misschien zelf in. Gevle…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.