Jaloezie binnen je relatie: probeer er vanaf te komen!

In veel relaties komt jaloezie voor. Een beetje jaloezie is niet erg, dat is zelfs gezond. Als je af en toe lichtelijk jaloers bent weet je dat het goed zit met het gevoel voor je partner. Pas als de jaloezie je leven gaat beheersen ga je de verkeerde kant op. En dat is niet alleen bijzonder vervelend voor de persoon die jaloers is; ook voor de partner. Kun je er wat aan doen? Jazeker, maar dat kost je wel veel tijd en het is niet gemakkelijk.

Zaken die kunnen bijdragen aan jaloezie

Uiteraard heeft ieder mens zijn eigen bewuste en onbewuste redenen om jaloers te zijn. Toch zijn er een aantal zaken waarvan het zeker is dat ze bijdragen aan jaloezie.

Onzekerheid

Er zijn veel mensen die zich afvragen wat hun partner eigenlijk bij hun doet. Waarom hun partner hun aantrekkelijk vindt; ze vinden zichzelf namelijk verre van aantrekkelijk. De mensen die zich dit soort dingen afvragen zijn dus ontzettend onzeker. Hierdoor komt hun geval de jaloezie vandaan; ze denken dat hun partner steeds kijkt naar knappere of betere mannen/vrouwen en wellicht zelfs vreemd gaat daarmee. Ondanks dat dit helemaal niet waar hoeft te zijn blijven deze mensen jaloers.

Eerdere slechte relaties

Als een vorige relatie is stuk gelopen door bijvoorbeeld ontrouw gaat de bedrogen partner een nieuwe relatie met veel minder vertrouwen in. Door het gebrek aan vertrouwen ontstaat jaloezie. En dus wordt de nieuwe partner al wantrouwt en gecontroleerd op iedere stap die hij/zij zet nog voor dat hij/zij iets gedaan heeft. Vooral voor de partner is deze vorm van jaloezie bijzonder vervelend; niets is ergers dan gecontroleerd worden terwijl je trouw bent en niets verkeerd doet. Deze vorm van jaloezie kan ook ontstaan bij mensen die als kind zijnde een heel slecht huwelijk van hun ouders hebben meegemaakt.

En soms is jaloezie gewoon logisch.... Als je partner de hele dag door vreemde telefoontjes krijgt, steeds later thuis komt en geen interesse meer heeft komt er een jaloezie de kop op steken die begrijpelijk is. Houd er alleen wel rekening mee dat het ook zo kan zijn dat er niets aan de hand is, en dus de jaloezie onterecht is.

Negatieve spiraal

Het ergste aan jaloezie is de negatieve spiraal waarin je terecht kunt komen. Als je jaloers bent aangelegd en je partner is bijvoorbeeld een half uur te laat en neemt zijn of haar telefoon niet op dan begint het piekeren. En daar zit dan gelijk de grote fout. Piekerende mensen zijn vaak niet meer voor rede vatbaar en maken zichzelf helemaal gek met nare gedachten over zaken die totaal niet aan de orde zijn. Daarmee verpesten ze uiteraard vooral hun eigen dag en goede humeur. Als dat alles zou zijn zou het nog meevallen. Maar de keer erop wordt je nog sneller jaloers en de gedachten nog negatiever. Je komt in een negatieve spiraal terecht. Een spiraal die je helemaal gek maakt en alle zaken steeds erger maakt. Ondanks dat er wellicht helemaal niets aan de hand is. Misschien stond de partner in de file, liep er een vergadering uit of hielp hij/zij een collega met een lekke band! Totaal onschuldig, maar de negatieve spiraal maakt daar iets heel anders van.

Hoe kom je er vanaf?

Het is niet makkelijk om van jaloezie af te komen. Het heeft namelijk helaas geen aan/uit knop op het hoofd van de mens. Toch zal er wel een knop om moeten om er vanaf te komen. De eerste stap is praten met de partner. Dit moet een goed en redelijk gesprek worden waarin eerlijk verteld kan worden welke angsten er zijn en waarom er zo gedacht wordt. De partner zal namelijk wel begrip moeten tonen en een luisterend oor moeten zijn anders wordt de strijd tegen de jaloezie nog moeilijker.

Daarnaast zal diegene die jaloers is aan zichzelf moeten werken. De eerst volgende keer dat de partner bijvoorbeeld te laat is en de jaloerse gevoelens de kop op beginnen te steken is er werk aan de winkel. Pak een schrift en schrijf op wat je precies voelt en waarom je dat denkt te voelen. Daarna schrijf je erachter of deze gevoelens wel reëel zijn. En vervolgens ga je iets doen. Hoe moeilijk het ook is: je moet! En het maakt niet uit wat. Als je maar wat om handen hebt om je jaloezie te vergeten. Bak een taart, laat de hond uit, bel een vriend(in) op, ga een boek lezen of verzin iets anders. Als jij het maar leuk vindt en jij maar afgeleid bent. Als de jaloerse bui over is pak je het schrift nog eens en lees je wat je hebt opgeschreven. En weer schrijf je erbij of deze gevoelen reëel waren. Zeer waarschijnlijk kijk je er nu iets anders tegen aan. Deze oefening moet iedere keer herhaald worden. Het is vooral belangrijk om daarna nog eens te lezen wat je op dat moment voelde en wat het met je deed, hier moet je namelijk van leren. Uiteraard kun je alles wat je hebt opgeschreven ook met de partner door nemen. Je partner weet dan wat er in jouw hoofd om gaat en kan je helpen relativeren.

Het kan ook helpen om er eens over te praten met een ander. En daarmee wordt niet de partner bedoelt. Wellicht met een goede vriend(in) of collega. Als het maar iemand is die je vertrouwd. De mening van een ander kan altijd goed helpen om je eigen beeld te veranderen. Vooral in dit soort situaties. De ander kan vertellen wat hij of zij doet in zo'n situatie. De keer daarop kun je dat ook eens proberen, wellicht dat het helpt.

Het is hoe dan ook zaak om aan jezelf te werken. Jaloezie is een vervelende eigenschap. Je wordt er moe van en je verpest je eigen dag. En zeer waarschijnlijk ook de dag van de partner. Met bovenstaande tips is het gelukkig mogelijk om er vanaf te komen.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…
Jaloers op zijn ex: wat te doen?Jaloers op zijn ex: wat te doen?Jaloezie naar de ex van je huidige partner toe kan heel vervelend en frustrerend zijn, zowel voor jezelf als voor je par…
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossingZiekelijk jaloers: oorzaken en oplossingIeder mens is wel eens jaloers en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie is een emotie die kan optreden door v…

Vrouwen die hun uiterlijk opeens drastisch veranderenVrouwen die hun uiterlijk opeens drastisch veranderenVrouwen die opeens extreem veel afvallen of heel veel gaan sporten, hun kapsel volledig veranderen, zich een andere kled…
Single zijn: niet alleen maar seks wat de klok slaatSingle zijn: niet alleen maar seks wat de klok slaatEr zijn net zoveel verschillende singles als mensen met een relatie. Dat betekent dus dat iemand die alleen is net zo’n…
Zelda (74 artikelen)
Laatste update: 26-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.