Goedkoop trouwen: besparen op je bruiloft

Goedkoop trouwen: besparen op je bruiloft Een bruiloft is een dure aangelegenheid, maar als je gaat trouwen zijn er veel aspecten waarop je kunt bezuinigen. Zo kun je de kosten verminderen door minder gasten ook te nodigen. Ook kun je besparen op de uitnodigingskaarten van je bruiloft, op de bruidsjurk, op eten en drinken en op de muziek. In veel gemeentes kun je daarnaast op bepaalde dagen gratis trouwen. Uiteraard moet je trouwdag goed geregeld zijn: een dag om nooit te vergeten. Bedenk daarom goed waarop je wel en niet wilt besparen.

Besparen op je bruiloft

Je trouwdag moet één van de mooiste dagen van je leven worden. Alles moet perfect voor elkaar zijn; alles tot in de puntjes verzorgd. Dat maakt trouwen tegelijkertijd wel tot een dure aangelegenheid. Je kunt natuurlijk sparen voor een geweldige trouwdag, maar dat kan in veel gevallen behoorlijk lang duren. Wanneer je net aan je eerste baan bent begonnen en er aan zit te denken om op termijn een huis te kopen, dan kun je je geld waarschijnlijk ook voor andere dingen goed gebruiken. Wanneer je voor een tweede keer trouwt heb je misschien te maken met alimentatieverplichtingen; ook dan heb je misschien niet al te veel financiële ruimte.

Gelukkig zijn er manieren om te besparen op de kosten die een trouwerij met zich meebrengt, zonder dat er iets wordt afgedaan aan de kwaliteit van de bruiloft.

Besparen op de uitnodigingskaarten voor de bruiloft

Mooie uitnodigingskaarten zijn eigenlijk wel een must voor een bruiloft. Om kosten te besparen kun je er natuurlijk voor kiezen om de uitnodigingen digitaal (via e-mail) te versturen, of om de genodigden telefonische te benaderen. In veel families en vriendengroepen zal dat echter niet erg op prijs gesteld worden.

Je kunt er wel voor kiezen om de kaarten zelf te maken. Dat kan met wat knutselspullen, maar ook digitaal zijn er hele mooie kaarten te maken als je een beetje handig bent met de computer. Wanneer je zelf wat in elkaar knutselt is dat vaak een stuk goedkoper en een zelfgemaakte kaart wordt misschien ook nog wel meer gewaardeerd dan een 'professionele' uitnodigingskaart.

Beperk het aantal gasten

Het is jouw bruiloft en dus mag jij bepalen wie er wel en niet komen. De grootste kostenposten op een bruiloft zijn toch vaak het eten en drinken. Door minder gasten uit te nodigen, kun je hier behoorlijk op besparen.

Je kunt ook kiezen voor 2 verschillende uitnodigingen. De ene groep mag de hele dag komen; de rest alleen 's avonds tijdens het feest. Op die manier beperk je bijvoorbeeld het aantal; mensen dat deelneemt aan het diner.

Een goedkope locatie om te trouwen

Er zijn veel verschillende locaties waar je kunt trouwen en bijna net zoveel verschillende tarieven die worden gehanteerd om deze locaties te huren. Het kan je veel geld schelen wanneer je de verschillende locaties met elkaar vergelijkt. Vraag niet alleen naar de prijs, maar ook wat je daarvoor krijgt en welke kosten er eventueel nog bij komen.

Je kunt ook kiezen voor een alternatieve locatie. Misschien heb je vrienden met een grote tuin en/of een groot huis. Of is er een park in de buurt waar je een receptie mag houden?

Pas bij alternatieve locaties wel op dat je overal aan denkt - zeker op je bruiloft wil je niet aan het toeval overlaten. Kun je iedereen ook kwijt als het gaat regenen? En zijn er voldoende toiletten aanwezig? Uiteraard kun je tenten en mobiele toiletgebouwen huren, maar daar hangt wel een prijskaartje aan...

Besparen op de bruidsjurk

Een bruidsjurk moet natuurlijk tiptop in orde zijn, maar daar betaal je dan natuurlijk wel voor. Of toch niet? Er zijn steeds meer bruidswinkels (onder andere op internet), waar je ook jurken kunt vinden wanneer je een budget hebt van onder de 500. Ook kun je bijvoorbeeld op marktplaats kijken naar jurken - bedenk dat deze in de meeste gevallen maar één dag gedragen zijn: een tweedehands bruidsjurk is dus zo goed als nieuw. Een ander alternatief is om een jurk te lenen van familie of vrienden.

Een bruidsjurk moet natuurlijk wel goed passen, maar van het geld dat je bespaart kun je natuurlijk weer een klein deel investeren in de afwerking van de jurk.

Voordelig eten en drinken

Gasten komen op je bruiloft voor jou en voor de gezelligheid. Ze zullen niet erg kritisch zijn op de kwaliteit van het eten. Het belangrijkste is dat er voldoende is en dat de mensen een beetje keus hebben. Dat hoeft niet duur te zijn. Je kunt ook zelf het eten verzorgen of aan familie en vrienden vragen om dat te doen. Wanneer je wel gebruik maakt van catering informeer dan uitgebreid nar de mogelijkheden en naar de prijskaartjes die daaraan hangen.

De hulp van familie en vrienden

Een grote kostenpost bij een bruiloft is de muziek. Wanneer je een flink feest wil geven heb je daar toch op zijn minst een DJ bij nodig en het liefst een hele band. Maar net zoals je voor het eten vrienden en familie kunt vragen om te helpen, kan dat ook met muziek en andere vormen van entertainment.

Misschien heb je familie of vrienden die in een band spelen en kun je hen vragen om voor weinig muziek te komen maken. Of misschien ben je zelf wel muzikant en is het mogelijk om een band te regelen die (bijna) gratis komt spelen. Als tegenprestatie verzorg jij dan op termijn voor (één van) hen een muzikale wederdienst.

Gratis trouwen

In veel gemeentes is het mogelijk om gratis te trouwen. Wanneer je bijvoorbeeld op maandagochtend trouwt, dan krijg je de diensten van de ambtenaar van de burgerlijke stand gratis. Ook de locatie om te trouwen zal op maandag (of op een andere doordeweekse dag) waarschijnlijk goedkoper zijn; een kwestie van vraag en aanbod.

Het is overigens niet altijd de maand(ochtend) waarop je gratis kunt trouwen. Wanneer het stadhuis aan een plein is waar wekelijks markt wordt gehouden, dan is trouwen vaak gratis op de (doordeweekse) dag dat de markt er staat. Er zijn ook gemeentes waar gratis trouwen helemaal niet mogelijk is.

Let op: alleen het officiële gedeelte is gratis. Wanneer je feest of receptie wilt organiseren zullen daar altijd bepaalde kosten aan verbonden zijn.

Maak wat moois van je bruiloft

Zoals je ziet kun je op vrijwel elk aspect van je bruiloft besparen. Bedenk wel dat het niet alleen om geld draait. Het is mooi (en soms ook noodzakelijk) dat het voor minder kan, maar het is vooral ook belangrijk dat je trouwdag onvergetelijk wordt. Maak goede afspraken met familie en vrienden die je op wat voor manier dan ook komen helpen. Zorg dat je weet wat je kunt verwachten en dat zij weten wat er van hen verwacht wordt.

Overleg vooral goed met je partner waar je wel en niet op wilt besparen. Het is immers de bedoeling dat je de rest van jullie leven samen doorbrengt. Dat moet je natuurlijk niet laten verknallen door zoiets als een trouwdag.

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een thema voor je bruiloft kiezenEen thema voor je bruiloft kiezenEen bruiloft is voor veel mensen één van de mooiste dagen van hun leven. Alles moet dan ook perfect zijn en een goede vo…
Goedkope bruiloft vierenGoedkope bruiloft vierenEen bruiloft kost vaak veel geld. U kunt het natuurlijk zo duur maken als u zelf wilt. Het is een dag die u normaal gesp…
De functies bij een bruiloftDe functies bij een bruiloftEen trouwdag is een dag die u in principe maar een keer zal meemaken in uw leven. U wilt dan ook dat alles goed geregeld…

Waarom we zoenenWaarom we zoenenTijdens een zoen wisselen de zoenende partners informatie uit. De vrouw die zoent is veel kieskeuriger dan de man. Manne…
De gevaren van internetdatenInternetdagen is het helemaal tegenwoordig. Vanachter hun scherm zoeken mensen elkaar op in de hoop een relatie te vinde…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 26-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.