Relaties: Stand van zaken

Relaties: Stand van zaken Relaties zijn altijd in beweging. Zowel letterlijk als figuurlijk, want onderzoekers doen steeds weer nieuwe ontdekkingen op dit gebied. En uitkomsten roepen weer nieuwe vragen op. In dit stuk vind je antwoorden op vragen over vrouwelijke idealen, mannelijke complexen, suffe afknappers en lage frequenties. Breng jezelf weer helemaal up to date!

Wie echte liefde wil wacht

Om een succesvolle en kwalitatieve relatie te hebben moet een stel niet te snel het bed induiken, zo vertelt nieuw onderzoek in de VS ons. De meerderheid van de mensen die hebben gewacht blijken na verloop van tijd een betere relatie te hebben dan diegenen die hun relatie begonnen met een snelle intieme beleving. Sociologen melden dan ook dat er een connectie is tussen de wachttijd hiervoor en het succes van een relatie. Het proces van kennismaking en verleiding is een fase van selectie. Wie deze stappen overslaat of er vluchtig doorheen gaat riskeert dat belangrijke informatie over de partner wordt gemist. Overkomt je 'de vonk' toch en deel je binnen no time de lakens, wanhoop dan niet. Het is in zo'n geval nog steeds mogelijk om in een langdurige relatie te belanden, de kans is enkel kleiner.

Waarom mannen geen zin hebben

We horen het altijd zo: De man heeft zin en de vrouw niet, vaak ook nog onder het mom van 'hoofdpijn'. Onderzoekers hebben andere bevindingen. Zo blijkt twintig procent van de mannen helemaal geen zin te hebben. Het gevolg hiervan is dat vrouwen dit als een afwijzing zien. Mannen willen toch immers altijd? Vrouwen gaan aan zichzelf twijfelen: Vindt ie me nog wel mooi, heeft ie soms een ander? De oorzaken zijn velerlei maar zijn vrijwel altijd terug te voeren op een te laag testosteronniveau. Een drukke baan, zorgen en gepieker, medische problemen zoals medicijngebruik bij hoge bloeddruk en het slikken van antidepressiva, en chronische ziekten zoals diabetes en obesitas zijn allerlei factoren die het mannelijk hormoonpeil omlaag jagen. Ook het ouder worden draagt ertoe bij dat het testosteron in het bloed vermindert. Na het dertigste daalt het peil van testosteron bij mannen met een procent per jaar. Mannen in Amerika die testosteron slikken, rapporteren meer kracht, meer levensvreugde en veel meer zin!

Overdaad verslechtert prestaties

Een slechte partner? Misschien kijkt ie wel teveel prikkelende films. Wie went aan regelmatige stimulatie via andere wegen krijgt steeds minder zin om met de eigen partner aan de gang te gaan. Gewenning aan sterke visuele prikkels en vernieuwingen maakt dat 'het gewone' niet meer voldoet. Romantiek en emoties raken naar de achtergrond omdat deze als saai worden bestempeld. Steeds meer toeters en bellen moeten er aan te pas komen om nog enig genoegen te vinden. Soms moeten de in films vertoonde taferelen letterlijk worden nagedaan omdat dat men dat nu eenmaal gewend is. Deze afdwaling van de essentie kan de relatie tussen twee partners uiteindelijk de kop kosten. En dat was nooit de bedoeling van de man die langzaam verslaafd raakte aan externe stimulatie.

Zin effectief verhogen

Weg met de blauwe pilletjes en andere gekunsteldheid. Sommige onderzoekers vinden dat er simpele en effectieve manieren zijn om gevoelens aan te wakkeren of te verhogen. Ten eerste is dat natuurlijk alcohol, maar niet teveel. Een kleine hoeveelheid ontspant, vermindert remmingen en geeft de zin een oppepper. Voor vrouwen geldt dat het ruiken aan de oksels van haar partner opwindend kan zijn, vooral in de vruchtbare fase. Wie veel sport verhoogt de productie van endorfine, waardoor hij of zij zich goed genoeg voelt. In mindere mate heeft een portie chocolade een dergelijk effect. Nog meer methoden om uit te proberen? Eet komkommer, noten, amandelen en pompoenpitten, oesters, uien, meloen, donuts, havermoutpap, cranberry's, tropisch fruit en kardemom en omring je met de geur van vanille. Wie dan ook nog in de zon gaat zitten of plaatsneemt in een stoomcabine zal zeker iets moeten bemerken...

Regelmaat voorkomt mannelijk probleem binnen relaties

Weinig tot geen activiteiten in de slaapkamer kan riskant zijn. Uit een Finse studie is gebleken dat mannen die het bijltje erbij neer gelegd hebben twee keer zoveel risico lopen om met een 'mannelijk probleem' te worden geconfronteerd. Wat weinig of veel is, wordt bepaald aan de hand van wat men vroeger gewend was. Hoe vaker men actief blijft, hoe minder het probleem zich voordoet. Het lijkt dus nuttig om - met het stijgen van de leeftijd - de zaak op peil te houden om latere ellende te voorkomen. Klaarblijkelijk past het lichaam zich aan de hoeveelheid aan en is er behalve de hormonale factor, een feedback-mechanisme dat 'zin' versus frequentie regelt. De details van dit verschijnsel zijn nog niet in kaart gebracht.

Partner wordt niet verwend

Braafheid is uit de tijd. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat vrouwen met een minnaar minder remmingen hebben dan met hun eigen partner. Vrouwen ontdekken nieuwe locaties zoals auto of hotel, hanteren speeltjes, experimenteren met nieuwe mogelijkheden en kleden zich in luxe lingerie. Zichzelf van een nieuwe kant bekijken blijkt goed voor het opbloeien van de eigen identiteit. Bijna de helft van de vrouwen meldt dat ook de relatie met de eigen partner verbeterde. De gouden redenen voor dit gedrag bij vrouwen zijn dat ze zich meer gewaardeerd, sexy en soms gewoon zichzelf voelen. Uit de band springen lijkt dus goed voor het zelfvertrouwen. Overigens vindt de meerderheid van de vrouwen het pas 'fout' als er echt fysiek contact is geweest. Een derde van de vrouwen vindt dat dit al het geval is bij zoenen.

Huwelijk slecht?

Uit onderzoek is gebleken dat het huwelijk niet best is voor pret in de slaapkamer. Voor de grote dag aanbrak waren koppels relatief vaak actief, na enkele jaren huwelijk komt de klad erin en moet er veelal echt zin worden 'gemaakt'. Een kleine helft van de onderzochte groep mensen meent dat hun huwelijk meer op vriendschap dan op liefde lijkt. Het merendeel wijt dit aan het huwelijk zelf en zegt dat het vanaf de trouwdag al verslechterde. Voornaamste reden lijkt te zijn dat men geen moeite voor elkaar meer doet. De partner is al veroverd. Het 'werk' is klaar. Een tanende aantrekkelijkheid speelt daarbij mee. De praktijk is een sleur. Steeds dezelfde zaken op dezelfde plaats en hetzelfde moment. Vrijwel geen enkel getrouwd persoon wenst 's nachts nog wakker te worden gemaakt voor een potje kroelen met de eigen partner.

Passie dooft vanaf 45e

Uit Engels onderzoek is gebleken dat lichamelijke behoefte vanaf het 45e levensjaar hard achteruit gaat. Het gevolg is dat de frequentie sterk daalt en de hartstocht in zwaar weer zit. Driekwart van de late veertigers vindt het minder interessant en steekt er minder tijd in. Gebrek aan energie is een factor, al of niet gepaard met een gevoel niet aantrekkelijk of sexy te zijn. Men maakt zich zorgen om rimpels en het figuur en mist de kracht om avontuurlijker te zijn. Het blijkt zo uitputtend dat men erna als een blok in slaap valt. Vaak doet men het enkel nog omdat het nu eenmaal 'moet', en wenst men dat de oude passievolle tijden ooit nog terugkeren.

10 Minuten volstaat

Engelse deskundigen hebben na onderzoek vastgesteld dat tussen de drie en dertien minuten rollebollen als precies goed wordt ervaren. Duurt het langer dan dertien minuten dan treedt vermoeidheid op, noemt men het 'te lang' of wordt het zelfs vervelend. Kortdurend, tussen de drie en zeven minuten, beschouwt men over het algemeen als voldoende. Tussen de zeven en dertien minuten wordt als ideaal en wenselijk gezien. De mythe en fantasie van de hele nacht door - waar veel mensen nog in geloven- wordt met deze realistische gegevens om zeep gebracht. Hopelijk ook de teleurstelling waar sommigen mee kampen als het gebeuren te snel voorbij blijkt te zijn.

Lage frequentie normaal

Iedereen kent het oude cliché van twee of driemaal per week. De waarheid is echter dat elk onderzoek iets anders aangeeft, maar dat de meeste uitkomsten wijzen in de richting van 'enkele keren per maand'. Deze zogezegd lage frequentie is dan ook volstrekt gewoon, en natuurlijk is leeftijd ook van invloed. Waarschijnlijk moet het nog naar beneden worden bijgedraaid omdat veel mensen niet onder willen doen voor anderen en met name mannen hun frequentie overdrijven. Echter, het is geen 'moeten' en ook geen noodzaak. Ook is er geen standaard frequentie die normaal zou zijn. Wie een keer per maand of nog minder aan de slag gaat en daar gelukkig mee is, kan een zucht van verlichting slaken. Want één keer per maand 'goed' is veel meer waard dan twee keer per week een verplichting afwerken.

Iedereen liegt

Wie met anderen over dit onderwerp praat, zal vrijwel zeker leugens en waarheid door elkaar halen. Zeker de helft van de mensen liegt over zijn eigen kwantiteit, omdat men denkt dat het 'not done' is om er weinig mee bezig te zijn. Ook de kwaliteit krijgt het met de waarheid aan de stok. Meestal wordt de beleving ervan overgewaardeerd. Slechts een op de twee vrouwen durft hun man of vriend te vertellen wat ze werkelijk willen. En dan komt de enorme lijst taboes die anno 21e eeuw nog steeds geldt. Deze taboes zijn voornamelijk vreemdgaan in de vorm van een kortdurend avontuur tot een geheime relatie in vol ornaat, het niet krijgen van een hoogtepunt en het aantal vorige partners en hun prestaties. Zouden er vragen over gesteld worden ongeacht in welke context, dan volgt veelal een leugen.

Afknappers voor vrouwen

Waar onderzoek al niet goed voor is. Een man die het motto 'erop en eraf' hanteert is de relatiekiller. Misschien leuk voor een keertje, maar in alle andere gevallen kan de man met fluit en al de boom in. Andere fouten zijn het bekende macho gedrag en de aanmoedigingen die zijn overgenomen uit opwindende films. Vrouwen zijn zelfs nog veel gevoeliger. Een klein detail dat niet klopt en de zin dooft al uit. Zo'n detail kan een rare lach zijn, een vreemde geur of gewoonte. Bekender zijn de aanwezigheid van een bierbuik, mannelijke borsten of een harige rug. Ook een matige hygiëne scoort slecht. Maar de allergrootste blunder is toch wel de man zonder techniek. Misschien is hij een beginneling, begrijpt hij niet waar het om draait of vindt hij vrouwen intimiderend. Wat de reden ook is, een man die geen controle heeft over zijn pretpaal door of te vroeg te 'komen' of slap als een vaatdoek te blijven, is de allergrootste afknapper.

Waarom vrouwen geen films nodig hebben

Als een vrouw prikkelend materiaal kijkt, is het veelal om haar partner te plezieren. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat vrouwen niet tevreden zijn over de kwaliteit van dit soort films. Desondanks kijkt driekwart van de vrouwen er wel eens naar. Maar 90% kan er geen waardering voor opbrengen. De redenen zijn dat vrouwen het te goedkoop vinden, fantasieloos en onromantisch. Ze geven de voorkeur aan een romantische benadering, authenticiteit, verhaallijnen en diepgang. Ook willen ze zelfs weten hoe de acteurs elkaar hebben ontmoet en wat ze van elkaar vinden. Dit is het omgekeerde van waar de technische en 'mannelijke variant' voor staat: Een aaneenschakeling van korte, heftige scenes met de focus op bepaalde lichaamsdelen. Vrouwvriendelijke films is met mannenfilms vergeleken een nog onontgonnen terrein hoewel deze mondjesmaat wel worden geproduceerd.

Kleding aan

Bijna de helft van de Engelse vrouwen houdt tijdens fysiek contact wat kleding aan. Het populairst is de beha of een niemendalletje. Veertig procent van de groep die kleding aanhoudt draagt in bed ook nog eens hoge hakken. De voornaamste redenen van al deze kledingstukken zijn het oppeppen van het zelfvertrouwen en omdat de vrouw vindt dat ze er in beha beter uitziet dan in helemaal niets. Meer dan veertig procent wil zekere lichaamsdelen bedekken, mogelijk uit schaamte of de angst dat de partner iets niet sexy genoeg vindt. Maar liefst negen op de tien vrouwen wil enkel in het donker vrijen, terwijl zes op de tien mannen juist het licht aan wil. Buikjes, rimpels, cellulitis, striae, slappe billen en hangborsten zijn voor de man dus geen belemmering, maar de vrouw wil zich sexy voelen en zijn. Zo hulpeloos in de spotlights doet het vrouwen toch meer denken aan een bezoek aan de gynaecoloog.

Weg met de kale ijdeltuit

Vrouwen zijn klaar met de glibberige metro-seksuele man en zijn ellenlange onthaarpraktijken. Uit Engels onderzoek blijkt dat 85% de voorkeur geeft aan een behaarde man. Een overige zeven procent wil zelfs een 'gorilla' in bed! Waar het ontharen van de borst, rug en benen ook voor mannen een trend werd en de borstpartij ook nog in de olie moest worden gezet, is het tegenwoordig zelfs 'not done' om er ook maar iets aan te doen. Zelfs 'bijwerken' is volkomen onnodig geworden. Vrouwen willen weer 'kroelen' met borsthaar. Veel beharing duidt op een hoog testosteronpeil, en versterkt het mannelijk effect. En het belangrijkste: Een mannelijke man hoeft vrijwel niets meer te doen om zijn mannelijkheid te bewijzen. Daar kan Janus met zijn gladde aal nog een puntje aan zuigen.

Mannen en hun complex

Urologen kennen de volle wachtkamers. Na objectieve metingen, statistieken en vergelijkingen kunnen urologen hun patiënten nog steeds niet geruststellen. Het idee een te kleine 'jongeheer' te hebben, zit zo in het systeem van maar liefst meer dan 90% van de mannen, dat niets hen er vanaf kan brengen. Zelfs de eigen partner kan haar man of vriend niet overtuigen dat ze echt tevreden is. Mannen krijgen hun complex meestal in de kleedkamer van de sportclub, wanneer ze elkaars onderdelen vergelijken. Daarnaast werkt de vaak onrealistische lengte van de edele delen op prikkelende sites ontmoedigend. De waarheid? Vrouwen zullen pas klagen als de partner te groot geschapen is. Niet eerder. De man die zich zorgen maakt mag zichzelf dus gelukkig prijzen. Hij past!

De pil? Nee!

Vrijwel alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting: De pil verslechtert de zin, soms heel drastisch. De problemen op dit gebied ontstaan dan ook meestal door het gebruik van de anticonceptiepil. Jonge vrouwen die nog aan het begin staan, weten dit vaak niet en hebben qua anticonceptiemethoden nog weinig vergelijkingsmateriaal. Het eerste facet dat hiermee te maken heeft is dat er bij pilgebruik geen ovulaties meer zijn. En juist de fase die de eisprong inluidt staat garant voor een hoge drift. Het tweede facet is dat er met de pil elke dag een dosering progestageen wordt geslikt, een hormoon dat driften grotendeels in de weg staat. Het lichaam denkt dat het al zwanger is, en hoeft verder geen moeite meer te doen. Resultaat: Geen zin.

Lichamelijk letsel

Uit onderzoek is voortgekomen dat maar liefst ruim dertig procent van geïnterviewden ooit lichamelijke schade opliep na een vrijage. In de meeste gevallen gaat het om spierletsels zoals verrekkingen, rugproblemen en blaren. In een enkel geval leverde het avontuur zelfs een botbreuk op. Al deze letsels worden het vaakst op de bank opgelopen, vooral als men er vanaf rolt. De badkuip en douche blijken ook gevaarlijke plaatsen. Uitglijden is zo gebeurd met alle gevolgen van dien. De auto, aanrecht, het 'kleine kamertje', een lift of paskamer zijn eveneens favoriete plekken voor blessures, vermoedelijk omdat men zich in allerlei bochten moet wringen. Behalve de spierblessures zijn er ook bij vrouwen vaak letsels in de vorm van blaasontsteking, beschadigde bekkenbodem, contactbloedingen en infecties.

Vrouwelijke idealen

Veel mannen willen het weten: Waar fantaseren vrouwen over? Passie met twee mannen? Ja. Multifunctioneel is in bed wel zo praktisch. En dan het ontgroenen van een onzekere knaap voor wie alles nog nieuw is. Zo is het makkelijk eer te behalen! Een avontuur met een bekende persoonlijkheid doet het ook goed. Stel je voor dat jij zijn uitverkorene bent! Romantische fantasieën zijn van alle tijden: Zonsondergang, prins op het witte paard, liefde op het eerste gezicht en 'we leven nog lang en gelukkig'. Want idealen moeten er blijven. Meer tot de verbeelding spreekt ontering in groepen. De kick is de dominantie van de man die geen tegenspraak duldt en weet wat ie wil. Weg met de watjes! Een variant is blank versus pikzwart. Letterlijk dan. Een escape van jezelf is de fantasie een publieke vrouw of danseres te zijn, of een gezelschapsmeisje. Een affaire met een mysterieuze, razendknappe vreemdeling in een hotelkamer is de ultieme hekkensluiter. Een woordeloze, bandeloze uitspatting die normaal nooit voorkomt.

Afkeuren maar ondertussen...

Negentig procent van de Nederlanders vindt nog steeds dat overspel niet kan, maar gek genoeg betitelt tachtig procent van hen monogamie als een illusie. Nooit eerder zijn er zoveel vrouwen met een buitenechtelijke relatie geweest als nu. Een kwart van hen is of was haar partner ontrouw, twintig jaar geleden was dat nog zeven procent. Vreemdgaande mannen grijpen vooral hun kans als ze op zakenreis zijn, dus dat bijna de helft van de vrouwen hen niet vertrouwt lijkt terecht. Temeer daar dit type man vaak in herhaling valt. Redenen hiervoor zijn een zoektocht naar spanning en het bevredigen van lust. Vrouwen hebben meer motieven: Verliefdheid, eenzaamheid, een noodkreet naar de partner toe, aandacht, zoeken van bevestiging en zich eindelijk sexy voelen. Liefde op het eerste gezicht is voor zowel mannen als vrouwen zelfs reden om vreemd te gaan. Komt het uit, dan zijn mannen vergevingsgezinder dan vrouwen. Mannen worden daarnaast sneller betrapt dan vrouwen, en vrouwen verklappen hun affaires eerder dan mannen.

"Love's mysteries in souls do grow, but yet the body is his book." ~ John Donne, Extasy

Lees verder

© 2010 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monogamie. Is de mens monogaam?Over het algemeen mogen we stellen dat de mens monogaam is. Wereldwijd in de meeste culturen leven man of vrouw samen me…
Echte liefde isEchte liefde isWat is echte liefde? Tijdens de periode van verliefdheid is iedereen blind van de liefde. Hoe kunnen we erachter komen d…
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…

Christelijke gedichten en bijbelteksten voor een bruiloftChristelijke gedichten en bijbelteksten voor een bruiloftBen je op zoek naar een christelijk gedicht of een bijbeltekst die bij een bruiloft of huwelijk past? Of ben je bezig me…
De vreemdganger die alles onder controle heeftDe vreemdganger die alles onder controle heeftMannelijkheid is zeer belangrijk voor de vreemdganger die schijnbaar alles onder controle heeft. Deze vreemdganger kan e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reactie

M., 26-04-2011
Hoe kom ik in contact met een goeie seksuoloog zonder me huisarts erbij te betrekken? ik zou graag een aantal vragen willen stellen via een brief of per mail Reactie infoteur, 27-04-2011
Hi M., een erkende seksuoloog is geregistreerd bij de NVVS ( De Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie). Er is niet altijd een verwijzing van een arts nodig, vooral niet als je de behandeling zelf moet betalen. Raadpleeg hiervoor je verzekering. Mvg, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.