Goed luisteren: hoe kun je goed leren luisteren?
Goed luisteren. Maar weinig mensen zijn er goed in. Want goed luisteren, betekent vooral dat je zelf stil bent. Dat je luistert naar wat de ander te zeggen heeft. En niet direct zegt dat jij het ook hebt meegemaakt of met advies komt. Goed luisteren, hoe doe je dat?
Goed luisteren is van groot belang in een relatie
Goed luisteren, kan een relatie maken of breken. Want na de eerste vooral lichamelijke fase, wordt het steeds belangrijker om goed met elkaar te communiceren. Maar ook in vriendschappelijke relaties en in de verhoudingen tussen ouder en kind is goed luisteren de basis waarop mensen met elkaar verder kunnen.
Veel mensen zijn meer praters dan luisteraars
Veel mensen praten liever dan dat ze luisteren. Dat betekent ook dat ze de ander heel vaak in de rede vallen terwijl die aan het praten is. Niets is meer frustrerend dan dat. Wie zich bewust is van het feit dat hij anderen steeds opnieuw in de rede valt, kan daar op gaan oefenen. Bewustwording is de eerste stap, als je weet wat je fout doet, kun je het pas veranderen.
Mensen onderbreken elkaar gemiddeld binnen zeventien seconden
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen elkaar vaak al binnen 17 seconden onderbreken. Iemand anders spreekt dus en de ander, kapt dat zomaar af door zelf te gaan vertellen. Funest voor de gang van het gesprek, want zo durft de ander niet meer door te gaan of denkt hij of zij laat maar. Maar er zijn meer valkuilen als het om goed luisteren gaat. Goed luisteren, betekent namelijk ook dat je de volgende zaken niet doet:
- Raadgeven. Iemand die iets vertelt, wil vaak gewoon zijn verhaal kwijt en zit helemaal niet te wachten op goede raad. Luister alleen maar
- Geruststellen dat het allemaal wel meevalt. Het valt voor die ander helemaal niet mee, anders vertelt hij of zij er niet over
- Het probleem analyseren. De ander zit daar vaak niet op te wachten
- Het verhaal een andere wending geven. Door zelf met heel iets anders op de proppen te komen neem je degene die aan het praten is verre van serieus
Invoelend luisteren: hoe doe je dat?
Invoelend luisteren betekent dat je met een open geest naar de ander luistert. Ook zonder dat je een oordeel velt over wat er verteld wordt. Het leven van andere mensen ziet er vaak heel anders uit dan je eigen leven. Door gewoon aan te horen en eventueel wat dieper door te vragen toon je belangstelling en luister je daadwerkelijk.
Wanneer luisteren mensen niet echt meer goed naar elkaar?
Goed naar elkaar luisteren is gewoon heel moeilijk. Altijd. Maar vooral mensen die in een relatie zitten die toch al niet meer zo lekker loopt, nemen de moeite niet meer om nog echt naar elkaar te luisteren. De frustraties en oordelen zijn dan vaak al zo hoog opgelopen dat een echt gesprek er niet meer in zit. Terwijl dat wel het enige is wat zo´n relatie vaak nog kan redden. Probeer aan te horen wat de ander zegt en doe net alsof het de eerste keer is dat je de ander ontmoet. Laat al je kennis en ervaring met de ander even voor wat hij is en probeer totaal blanco naar de ander te luisteren. Alleen op die manier kan er weer wat positiefs uitkomen. Als een paar leert om echt naar elkaar te luisteren, zijn vaak de grote problemen ook verdwenen.
Tips om goed te luisteren naar de ander
- Maak oogcontact zodat je ook fysiek met elkaar in contact staat. Zet storende elementen als tv of radio uit en zit ook niet met een boek of een krant in de hand
- Zwijg. Probeer in ieder geval 5 minuten lang te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Vraag na die 5 minuten door op bepaalde punten, maar doe dat vanuit je belangstelling.
- Geef tekens. Knik zo nu en dan, of zeg eens ja of oké, terwijl je luistert
- Kijk niet om je heen, speel niet met zaken. Het is funest als iemand vertelt en de ander kijkt steeds naar buiten of naar anderen. Dat betekent namelijk dat hij of zij is afgeleid en dat wekt weinig vertrouwen om door te praten. Houd ook geen dingen in je hand dat af kan leiden.
- Blijf zitten. Blijf zitten waar je zit als je naar iemand luistert. Weglopen kan de intimiteit van het gesprek volledig verbreken. Of de ander wil daarna niet meer verder praten. Zet als dat mogelijk is van tevoren wat drinken neer zodat iemand bij een droge keel even kan smeren.
- Probeer in te gaan op de gevoelens van de ander. Dat is wat de ander graag wil en als daar begrip voor is, dan is het grootste voordeel behaald. En soms wil iemand na of tijdens zo´n gesprek alleen maar een lekkere knuffel. Wel eerst vragen, want sommige mensen voelen zich ook heel kwetsbaar als ze net allerlei intieme zaken hebben verteld.
Praatstok bij de Indianen maakte dat iedereen zijn zegje kon doen
Veel volkeren wisten en weten wel hoe ze goed met elkaar kunnen communiceren. Zo hadden de Indianen een talking stick, een praatstok die werd doorgegeven. Iemand die de praatstok in handen had sprak en de anderen waren stil. Tot hij de stok doorgaf aan iemand anders en die aan het woord was. Op zich een heel goede methode om te leren luisteren.