De echtscheiding in Belgie

Helaas beslissen heel wat getrouwde stellen om na verloop van tijd hun eigen weg in te slaan. Ze kiezen voor een echtscheiding en ontbinden zo hun huwelijk. Hoe verloopt een echtscheiding in Belgie? Jaarlijks vragen in Belgie zo'n 30.000 koppels de echtscheiding aan. Ze willen niet langer met elkaar door het leven en gaan hun eigen weg, zonder nog verbonden te zijn aan de ander.

Oude echtscheidingsprocedures

Tot 2007 waren er 3 soorten echtscheidingen:
  • Echtscheiding op grond van onderlinge toestemming
  • Echtscheiding op grond van feiten
  • Echtscheiding op grond van feitelijke scheiding

Het belangrijkste element in de oude scheidingsprocedure was het schuld- of foutbegrip. De echtscheiding werd uitgesproken als bewezen was dat één van beide partners een onvergefelijke fout had gemaakt, zoals overspel. Dat was de tijd waarin gerechtsdeurwaarders om 5u 's morgens aan het bed gingen voelen, om overspel vast te stellen, zodat de bedrogen partner de echtscheidingsprocedure kon aanvatten.

Sinds 2007 is de wetgeving omtrent echtscheidingen in België grondig veranderd. De wetgever besliste om nog slechts 2 vormen van echtscheidingsprocedures te hanteren: Echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk, en echtscheiding door onderlinge toestemming.

Echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk

De echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting, vaak afgekort tot EOO, is een procedure die meestal door 1 van beide partners wordt ingezet.

De partner die wil scheiden, moet bewijzen dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is. Dit kan met alle wettelijke bewijsmiddelen. Een partner kan bijvoorbeeld aantonen dat de andere echtgenoot gewelddadig is waardoor samenleven onmogelijk gemaakt wordt.

De EOO kan ook uitgesproken worden op basis van vermoedens. In dat geval zal geen van beide partners bewijs moeten aanvoeren dat hij of zij niet meer met de ander kan samenleven. Dit is van toepassing wanneer de partners al geruime tijd feitelijk gescheiden leven. Onder geruime tijd wordt verstaan:

  • Een feitelijke scheiding van minstens 6 maanden als het verzoek tot echtscheiding van beide partijen komt
  • Een feitelijke scheiding van minstens 1 jaar als het verzoek tot echtscheiding van 1 partij komt

Een verzoek tot echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting moet door een advocaat opgesteld worden, en wordt gevolgd door een dagvaarding voor de Rechtbank van Eerste Aanleg, die exclusief bevoegd is voor echtscheidingen.
Als er dringende beslissingen genomen moeten worden omtrent bijvoorbeeld de kinderen, zullen deze genomen worden door een rechter in kortgeding.
Na uitspraak van de echtscheiding zal de beslissing aan de andere partij betekend worden door een gerechtsdeurwaarder, om de beroepstermijn te doen ingaan.

Echtscheiding door onderlinge toestemming

Een tweede echtscheidingsvorm in België is de echtscheiding door onderlinge toestemming. Beide partners kunnen een verzoek tot echtscheiding indienen wanneer zij het erover eens zijn dat ze het huwelijk willen laten ontbinden, en wanneer ze zelfstandig tot een regeling kunnen komen omtrent hun vermogen en de kinderen. In tegenstelling tot vroeger zijn er geen voorwaarden meer omtrent de leeftijd van de gehuwden en de duur van hun huwelijk, om de echtscheiding aan te vragen.

De beide echtgenoten moeten in dat geval een overeenkomst opmaken waarin zijn duidelijke afspraken maken over de verdeling van de goederen en de schulden, de gezinswoning, de levensverzekering, maar ook over de verblijfsregeling van de kinderen, het omgangsrecht en het eventuele alimentatiegeld.

Nadat de partijen tot deze overeenkomst gekomen zijn, kunnen zij een verzoek tot echtscheiding indienen. Beide echtgenoten zullen tijdens een rechtszitting worden gehoord. Na drie maand moeten zij nogmaals voor de rechtbank van Eerste Aanleg verschijnen. Als zij dan nog steeds akkoord zijn om uit de echt te scheiden, zal de scheiding uitgesproken worden door de rechter en is het huwelijk ontbonden.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
Echtscheidingsprocedure startenIn dit artikel leest u hoe een echtscheidingsprocedure verloopt. Welke stappen moet u ondernemen als u wilt scheiden? Ho…
Scheiding van tafel en bedScheiding van tafel en bedWanneer een stel het niet meer ziet zitten, maar eigenlijk niet wil scheiden, zal men overgaan tot een scheiding van taf…
Eenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEen echtscheiding is een vervelende gebeurtenis. Nog vervelender is het wanneer alleen de man wil scheiden, of alleen de…

Gevoelige mannen gaan vreemdGevoelige mannen gaan vreemdOngeveer 1 op de 4 mannen gaat tijdens het huwelijk vreemd. Deze vreemdgangers gaat het niet om de seks of om het uiterl…
Tekenen en signalen van een aankomende relatiebreukTekenen en signalen van een aankomende relatiebreukHet vermoeden bestaat dat de ander, je partner, bij je weg wil. Enkele tekenen en signalen op een rij gezet die kunnen d…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.