Gevoelige mannen gaan vreemd

Gevoelige mannen gaan vreemd Ongeveer 1 op de 4 mannen gaat tijdens het huwelijk vreemd. Deze vreemdgangers gaat het niet om de seks of om het uiterlijk. Waarom gaan mannen vreemd? Volgens de heren is het een kwestie van emotie, mannen zijn veel gevoeliger dan vrouwen denken. Overigens worden deze gevoelsmensen in de meeste gevallen niet betrapt en ligt het, volgens geënquêteerde heren, vaak aan de vrouw. Niet alleen mannen zijn ontrouw, steeds meer vrouwen geven aan een relatie te hebben buiten het huwelijk.

Inhoud


1 op de 4 mannen gaat vreemd

Een kwart van de echtgenoten gaat vreemd. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat dit getal nog hoger lag, namelijk 50%. Misschien was een nog schokkendere conclusie dat veel vrouwen dit nooit ontdekken en dat ze wel door de meeste heren als schuldige worden aangewezen. Mochten deze schuinsmarcheerders toch ontmaskerd worden dan houdt 90% vol onschuldig te zijn, zelfs wanneer de bewijzen zich opstapelen. Slechts zelden worden seks of uiterlijk als reden genoemd, meestal draait het om verveling, evolutie of waardering.

Het is evolutie!

Evolutie en niets anders heeft de man opgezadeld met een diepe drang zich te vermenigvuldigen. Het belangrijkste in het leven van zijn oervoorvaderen was overleven en nakomelingen. Deze oerdrift voor overleven en nageslacht zou nu nog steeds aanwezig zijn. Mannen willen veel nakomelingen om hun genenpakket veilig te stellen. Hoe meer, hoe beter. Geldt dit ook voor vrouwen? Zeker, maar de korte actie van de man is niet te vergelijken met de negen maanden van de vrouw. Vrouwen wilden misschien in het verleden wel meer nakomelingen, maar waren daar niet op gebouwd. Om deze oerdrang nog te versterken komt daar eeuwen van polygamie bij.

Het is een theorie door enkele evolutiedeskundigen opgeworpen en is het waar? De meeste mannen gaan vreemd wanneer hun vrouw in verwachting is van het eerste kind. De drang om verder te gaan en elders nakomelingen te verwekken lijkt dan het sterkst. De theorie betekent wel dat we misschien dichterbij de neanderthaler zijn gebleven dan wenselijk is in de moderne samenleving en we zelf zouden willen toegeven. Daarnaast, genoeg mannen die in staat zijn hun voorouderlijke drang te weerstaan. We zouden toch zo langzamerhand in staat moeten zijn om een intelligente keuze te maken voor trouw of ontrouw. Aangenomen dat we dit kunnen, waarom dan toch kiezen voor bedriegen?

Vreemdgaan uit verveling

Een man schreef in een artikel: 'neem je lievelingseten en dat iedere dag, jaar in jaar uit, stel je voor de rest van je leven!' Op zoek naar iets nieuws, naar opwinding en het avontuur van de ‘jacht’. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat de neanderthaler weer wordt opgevoerd wiens tijd werd verdeeld over reproductie en jacht. De man moet jagen en het gevaar van ontdekking geeft een extra kick en stimulans. Het draait niet om het uiterlijk of karakter van de andere vrouw, het gaat zelfs niet om de vrouw of een relatie. Maar daar staat tegenover dat sommige mannen juist prima in staat zijn zich in te houden juist omdat ze de ontdekking en de daarmee gepaard gaande vernedering vrezen. Daarnaast, het allerbeste argument hier misschien wel, trouw behoedt veel mannen voor ontrouw.

Het is seks en uiterlijk

Betere seks is geen reden voor ontrouw. Mannen geven wel aan dat het experiment leuk is maar het wordt zelden als belangrijkste reden gegeven. Het uiterlijk van de vrouw wordt ook door weinigen gezien als een doorslaggevend. Er is een Engels gezegde: ‘man are as faithful as their options’, wanneer de mogelijkheid zich voordoet is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Vergeet ook niet de enorme oppepper voor het ego, ‘ik ben nog steeds in de race’. Veel mannen denken dat ze minder aanbiedingen krijgen dan vrouwen en wanneer je de kans krijgt moet je die wel aangrijpen.

Mannen en vrouwen denken anders over seks. Mannen kunnen seks hebben uit liefde of verliefdheid maar kunnen dit beter dan vrouwen loskoppelen. De emotionele binding lijkt voor vrouwen belangrijk waarbij mannen juist vaak kiezen voor zo min mogelijk binding. Waardoor het schuldgevoel bij vreemdgaande vrouwen een grotere rol speelt.

Ik word niet gewaardeerd en ga vreemd

Wanneer het neanderthalerbrein buiten beschouwing wordt gelaten, de seks, het uiterlijk en zelfs de verveling, blijft er één heel belangrijk argument over: ik voel me niet gewaardeerd of begrepen. Meer dan de helft van de slippertjes wordt gemaakt omdat een man zich niet gewaardeerd voelt. Gary Neuman, een Amerikaanse huwelijksconsulent, beweert dat mannen om drie redenen vreemd gaan: aandacht, waardering en eenzaamheid. Veel vreemdgangers zijn het met hem eens.

Mannen geven aan dat ze zich thuis niet gewaardeerd voelen en eenzaam. Volgens Neuman zijn mannen emotioneel, ze uiten het alleen op een andere manier dan vrouwen. Wanneer een man iets voor zijn vrouw doet heeft hij zelden het idee dat dit gewaardeerd wordt. Mannen denken dat ze thuis te vaak bekritiseerd worden en zoeken de bewondering elders. Vrouwen denken: ‘zeg dat dan en we praten erover’. Daar zit het probleem, het voelen is een ding, het gesprek erover willen veel mannen liever niet voeren. Gevoelige, ondergewaardeerde mannen gaan vreemd wanneer de mogelijkheid zich voordoet.

Vrouwen vs. Mannen

Vrouwen zijn op veel fronten aan een inhaalslag begonnen, ook op dit punt, hoewel de mannen de statistieken nog steeds aanvoeren. Meer economische onafhankelijkheid, vrouwen zijn meer en meer buitenshuis gaan werken, lijkt de vrouwen ook de mogelijkheid te hebben gegeven voor een relatie buiten het huwelijk. De redenen verschillen niet zoveel van de mannen. De biologische oerdrang om genetisch sterk nageslacht te produceren lijkt ook bij vrouwen een rol te spelen. Daarnaast ligt ook bij vrouwen verveling en eenzaamheid op de loer. Het zijn vooral de vrouwen die zeggen een slechte relatie te hebben, terwijl meer dan de helft van de vreemdgaande mannen hun huwelijk een voldoende geeft. Seks speelt een rol maar meer dan mannen willen vrouwen een andere en hechtere emotionele band. Overigens, vrouwen kunnen beter dan mannen de relatie geheim houden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of omdat er iets mis is met de vaste partner? Zijn er reden…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Verklaring vreemdgaanVerklaring vreemdgaanVreemdgaan is een natuurlijke drift, vol met passie en hartstocht. Vreemdgaan wordt sterk veroordeeld. Toch zijn er veel…

Onmogelijke liefdes en onbereikbare liefdeOnmogelijke liefdes en onbereikbare liefdeVeel mensen hebben een onmogelijke liefde in hun leven. De pijn die een onmogelijke liefde veroorzaakt is hartverscheure…
De echtscheiding in BelgieHelaas beslissen heel wat getrouwde stellen om na verloop van tijd hun eigen weg in te slaan. Ze kiezen voor een echtsch…
Bronnen en referenties
  • http://www.psychologytoday.com/blog/the-moral-molecule/201004/why-men-cheat
  • http://theadventurouswriter.com/blog/learning-why-men-cheat-from-marriage-counselor-gary-neuman/
  • http://www.redbookmag.com/love-sex/advice/why-men-cheat
  • http://hubpages.com/hub/Why-Men-Cheat-From-the-Viewpoint-of-Evolutionary-Psychology
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.