Afwijzing in de liefde: hoe ga je er mee om?

Afwijzing in de liefde: hoe ga je er mee om? Niemand houdt er van om te worden afgewezen. Toch maakt iedereen het wel een keer mee. Een onbeantwoorde liefde. Een onbeantwoorde liefde is een verliefdheid die niet wordt beantwoord door de ontvanger. Je bent afgewezen. Of jij nou degene bent die afwijst of degene bent die wordt afgewezen: voor beide partijen is het een pijnlijke situatie. In dit artikel bieden we manieren om met deze onbeantwoorde gevoelens om te gaan, om er zodoende zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.

Accepteer dat je er niet voor kan kiezen om van iemand te houden

Liefde is een onbewust proces. Wees je er dus van bewust dat het geen bewuste keuze van iemand is om jou niet leuk te vinden. Iemand kan jou wel heel aardig vinden en zou graag willen dat hij of zij verliefd op je was, hij of zij is het simpelweg niet. Liefde is een ongrijpbaar iets. Neem het niet persoonlijk als iemand jou afwijst.

Wees even heel erg verdrietig

In eerste instantie moet je eerst de shock van de afwijzing verwerken. Besef je dat er honderden mensen voor je zijn geweest die zich ook zo hebben gevoeld. Het is oké om even heel erg te balen. Je kan pas weer verder met je leven als je stil hebt gestaan bij wat iets met je doet. Laat het dus even gaan en huil er op los. Sla met een kussen en gil tegen je bureau. Zorg er echter wel voor dat je geen mensen of dieren beschadigd tijdens dit proces. Zoek bij deze fase de hulp en steun op van je familie en vrienden. Je hebt ze hard nodig. Wees lief voor jezelf. Vergeet je dieet en bak brownies. Heel veel brownies. Of stap op je motor, alles wat jou maar even goed laat voelen. En praat erover, praten helpt. Het zorgt dat je dingen in perspectief kan plaatsen. Ook voelt het goed om te weten dat mensen om jou geven en dat ze je begrijpen, iedereen kent het gevoel van liefdesverdriet wel. Laat deze fase echter niet te lang duren want voor je het weet blijf je er in hangen.

Probeer elk negatief gevoel uit te wissen

Probeer je vervolgens te verzetten tegen je gevoel van boosheid, gekwetstheid en verdriet. Je hebt misschien het idee dat je iemands liefde nodig hebt om gelukkig te zijn. Gelukkig is dit niet zo. Om gelukkig te zijn heb je een gezonde dosis optimisme nodig. Als je tegenslag ervaart sta je gewoon weer op en je gaat weer verder. Het heeft geen zin om te blijven hangen in het verleden. Je gevoelens van verdriet en zelfmedelijden zullen ook niks aan je situatie veranderen. Je loopt alleen maar het risico dat je er in blijft hangen. Vergeet niet: je kan zonder hem of haar!

Neem afstand

Het zal misschien moeilijk zijn maar je zal toch echt afstand moeten gaan nemen van de persoon waar jij zo graag alles samen mee wou delen. Op dit punt moet je gewoon even streng voor jezelf zijn. De persoon waar jij verliefd op was is dat niet op jou en dat zal ook niet gaan gebeuren in de nabije toekomst. Door bij iemand te blijven rondhangen breng je jezelf alleen maar pijn toe. Het is niet gezond. Vertel het niet aan de persoon waar het om gaat maar neem afstand. Probeer hem of haar te vermijden en ga verder met je eigen leven. Probeer even uit de buurt van iemand te blijven. Bel hem of haar niet, ga niet langs en zoek iemand niet op. Dit is een van de moeilijkste dingen om te doen en menigeen van ons zal dit met vallen en opstaan leren. Ga niet op iemand zitten wachten, je kwelt jezelf alleen.

Geniet er van dat je single bent!

Ook al voelt het op dit moment als het einde van de wereld: het is niet erg om tijdelijk alleen te zijn! Single zijn biedt ook voordelen. En denk je nou echt dat je voor altijd alleen zal blijven? Kom nou. Een mensenleven is heel lang en er kan nog van alles gebeuren. Leer weer genieten van het leven zonder de verliefdheid die je voor iemand voelde. Eigenlijk is omgaan met afwijzing hetzelfde als een rouwproces: je moet dat heerlijke gevoel van verliefdheid weer los laten. Voor je het weet ben je afgekickt en kan je weer genieten van de vrijheden en de mogelijkheden van het single bestaan. Er kan nog van alles gebeuren.

Geef onvoorwaardelijke liefde

Dit is een moeilijke. Als je echt het idee hebt dat je degene waardoor je bent afgewezen liefhebt, dat je echt van iemand houd, dan kan je hem misschien onvoorwaardelijk liefhebben. Onvoorwaardelijk liefhebben houdt in dat je ondanks wat dan ook je iemand gewoon waardeert om hoe hij of zij is. Ondanks dat de persoon waar jij van houdt jou niet kan geven wat jij wilt, accepteer het in zijn of haar belang. Wees blij voor hem of haar als hij of zij gelukkig is, ook al is dat zonder jou. Door onvoorwaardelijk lief te hebben is er geen verliezer: je haalt immers je geluk uit het geluk van een ander.
© 2011 - 2024 Lr800, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Echte liefde isEchte liefde isWat is echte liefde? Tijdens de periode van verliefdheid is iedereen blind van de liefde. Hoe kunnen we erachter komen d…
Afgewezen worden in de liefde: Wat nu?Afgewezen worden in de liefde: Wat nu?Veel mensen zullen dit fenomeen al hebben meegemaakt. Afgewezen worden door diegene waar jij zo stapelverliefd op was/be…
Chemie van de liefdeChemie van de liefdeIs de chemie van de liefde een metafoor, of gebeurt er chemisch inderdaad iets met de mens als we verliefd worden? Wat g…

Vragen om de hand van een Turks meisjeAls je trouwplannen hebt met een Turks meisje is het van belang dat je om haar hand vraagt. Tegenwoordig is dit meer een…
Hoe red ik mijn relatie?Hoe red ik mijn relatie?Effectief en constructief met elkaar communiceren. Voor veel mensen is het moeilijk, zeker in een relatie. Gewoontes sli…
Bronnen en referenties
  • Wikihow: How to deal with unrequited love
Lr800 (32 artikelen)
Laatste update: 26-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.