De gouden regels voor een open relatie

De gouden regels voor een open relatie Open relaties komen in het algemeen steeds vaker voor als een paar jaar geleden. Mensen kiezen hier bewust voor of het sluipt er beetje bij beetje in. Hoe dan ook, het is niet iets waar je morgen zomaar mee begint. Tegen welke dingen kunnen jij en je partner aanlopen en hoe kan je ervoor zorgen dat het goed blijft gaan?

Wat houdt een open relatie in?

Een open relatie houdt in dat je alles deelt met je vaste partner, zoals intimiteit, gevoelens en gedachten, maar hiernaast ook seks hebt met anderen buiten je relatie om. Dit is een andere manier van leven als dat je in een 'normale' relatie zit. In een open relatie snoep je dus regelmatig buiten de deur, maar als je thuis komt dan zit je samen met je partner op de bank.

Wel of toch maar niet

Niet iedereen is weg gelegd voor een open relatie. In de eerste plaats moet je niet jaloers zijn aangelegd. Je zit dan toch immers in een relatie waarbij het verder gaat als alleen maar kijken naar anderen. Kan je er niet tegen om je partner bijvoorbeeld porno te zien kijken, of als hij of zij kijkt naar anderen, dan is het eigenlijk al niet te doen om met deze vorm van relatie te beginnen.


Eerlijkheid en vertrouwen

Eerlijkheid en openheid naar je partner toe is eigenlijk de gouden regel. Dit is al een regel die thuis hoort in elke relatie en helemaal in een open relatie. Geef van tevoren aan wat je wel en niet wilt weten. Wil je bijvoorbeeld alleen weten met wie je partner is geweest, of wil je ook weten waar en hoe? Maak hierover duidelijke afspraken naar elkaar toe. Wilt je partner bepaalde dingen toch weten, geef dan ook eerlijk antwoord.

Doe het veilig

Zorg ervoor dat je het altijd veilig doet. Met je partner kan je immers altijd nog vrijen zonder condoom, maar zorg ervoor dat je het met anderen wel altijd veilig doet. Je brengt anders niet alleen jezelf in de problemen, maar ook je partner.
Niet met vrienden of kennissen
Zit je in een open relatie, spreek dan af dat je geen seks gaat hebben met vrienden of kennissen. Hier komen toch vaak andere gedachten bij kijken en je kan de problemen die hieruit kunnen ontstaan beter voor zijn. Niet doen dus!

Hou het buitenshuis

Heb je een open relatie en wil je seks hebben met een ander, doe dit dan niet in je eigen huis. Al weet je partner er van af, toch kan het pijnlijk zijn als jij met een ander in jullie bed ligt. Dit kan voor een pijnlijk moment zorgen, dus zorg ervoor dat je altijd ergens anders bent als je seks hebt met een ander. Een affaire is immers iets wat buiten je vaste relatie afspeelt, dus houdt het ook buiten je huis.

Duidelijke afspraken; wat mag wel en wat niet

Maak duidelijke afspraken naar elkaar toe. Iedereen heeft een eigen kijk op een open relatie, dus zorg ervoor dat jij en je partner hier duidelijke afspraken over maken. Hiermee voorkom je eventuele ruzies. Voorbeelden van afspraken kunnen zijn:

  • Alleen one night stands, dus niet elke keer met dezelfde persoon
  • Niet in je eigen woonplaats maar daarbuiten
  • Niet met bekenden
  • Flirten en zoenen is goed, maar niet met een ander het bed delen
  • Een weekend per maand, dus niet wekelijks
  • Niet bij een ander blijven slapen

Wel of niet vertellen

Alhoewel een open relatie steeds vaker voorkomt, blijft er toch ook vaak een taboe op rusten. Denk je dat andere mensen je raar gaan aankijken of je anders gaan behandelen als zij het weten, dan kan je er ook voor kiezen om het niet te vertellen. Het is jullie beslissing en niet die van een ander.

Je partner is en blijft nummer 1

Ook al heb je een open relatie, je eigen vaste partner is en blijft nummer één . Je hebt ervoor gekozen om dit samen te doen. Ga dus niet opeens naar een ander toe zodra je gebeld wordt terwijl je iets met je partner aan het doen bent. Eigenlijk draait alles om jullie en niet om de buitenwereld. In de buitenwereld leef je in een andere wereld als met je partner. Je open relatie draait om lust, maar je eigen relatie draait om de liefde.
© 2011 - 2024 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een open relatieEen open relatieSteeds meer en meer koppels beseffen dat ze 'anders' zijn dan anderen. Ze willen zich niet aan één partner binden en hun…
Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?In onze samenleving komen relaties die anders zijn vormgegeven dan de standaard norm, man en vrouw, steeds meer aan het…
Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of omdat er iets mis is met de vaste partner? Zijn er reden…
Emoties en vreemdgaanEmoties en vreemdgaanEen buitenechtelijke affaire binnen het huwelijk roept de nodige emoties op bij de partners. Zowel de ontrouwe partner d…

Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…
Affaire: Als hij zijn vrouw verlaat voor de minnaresAffaire: Als hij zijn vrouw verlaat voor de minnaresJaren droomt de minnares dat hij zijn vrouw verlaat. Hopend dat de geheime affaire uitgroeit naar een legitieme relatie.…
Bronnen en referenties
  • http://www.lesbisch.nl
Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.