Interessegebieden binnen de femdom

Binnen de femdom (een relatie waarin de vrouw dominant is) zijn er verschillende interessegebieden waar een sub (een onderdanige binnen de BDSM, Bondage, Discipline, Sadisme, Masochisme) zich in kan verdiepen of in kan laten trainen. Die gebieden zijn: discipline, deprivatie, dienstbaarheid, pijn en lust. Wat die gebieden inhouden en wat voor soort zaken er dan geleerd kunnen worden valt hieronder te lezen. Er zijn binnen de BDSM twee basis-uitgangspunten: dominantie door een vrouw (femdom) en dominantie door een man (maledom). Mannen en vrouwen hebben in het algemeen verschillende uitgangspunten en interessegebieden waar zij hun subs (onderdanige partners) graag in willen trainen. Dit artikel richt zich op de femdom kant van dat hele spectrum, waarbinnen vijf gebieden te onderscheiden zijn: discipline, deprivatie, dienstbaarheid, pijn en lust.

Discipline

Discipline is het correct leren toepassen van de geldende regels binnen een D/s (zo wordt de relatie tussen een dominant en een sub genoemd). Die regels worden meestal in overleg vastgesteld, al zijn er ook femdomina's die alleen uitgaan van hun eigen regels, zonder verder overleg met hun sub. Door de regels veel te herhalen volgt er een vorm van conditionering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde posities die een sub op commando moet kunnen innemen, of de juiste aanspreekvormen en manier van praten. Een andere toepassing binnen de discipline is het daadwerkelijk disciplineren, wat vaak wordt gebruikt als synoniem voor straffen. Binnen de femdom zijn dat meestal 'ouderwetse' straffen als in de hoek staan en spanking (het BDSM woord voor klappen op de billen).

Deprivatie

Deprivatie is een andere term voor ontzegging. Binnen de femdom gaat het dan met name om ontzegging van aandacht en seks. Binnen een afgebakend spel is aandacht deprivatie ook een interessante. Ontzegging van aandacht betekent alleen aandacht aan een sub geven wanneer de dominant daar behoefte aan heeft. Claimen, zeuren en vragen om aandacht worden gestraft.
Seksuele ontzegging vindt meestal plaats binnen een 'tease and denial' spel. Daarbij windt de dominante vrouw haar sub partner op, maar mag hij pas klaarkomen wanneer zij daar toestemming voor geeft. Mocht zij dat niet doen, dan blijft de sub dus onbevredigd.

Dienstbaarheid

Dienstbaarheid is een breed spectrum: dat loopt van op de juiste wijze een huishouden voeren tot aan de perfecte massage geven. Het uiteindelijke doel van een sub goed trainen in dienstbaarheid is dat hij niet zozeer alle aanwijzingen opvolgt, maar van te voren al anticipeert op de behoeften van zijn dominant.

Pijn

Pijn is er in vele gradaties. Binnen een D/s wordt het toebrengen van pijn meestal alleen gedaan in de vorm van straf, of om de grenzen van toegeeflijkheid van een sub te onderzoeken. Binnen de relatie tussen een sadist (iemand die geniet van het toebrengen van pijn) en een masochist (iemand die er van houdt pijn te ondergaan) heeft pijn een heel andere functie. De daar toegepaste niveaus van pijn liggen dan ook vaak veel hoger.

Lust

Een femdomina gebruikt haar subs vaak ter bevrediging van haar eigen lustgevoelens. Overigens is dat exact dezelfde instelling die mannelijke dominanten meestal ook hebben. Gezien zij de totale controle heeft over het al dan niet tot orgasme mogen komen van haar sub geeft het een behoorlijke vorm van macht. Binnen dit gebied wordt een sub dan ook getraind zijn dominante zo goed mogelijk te behagen.
© 2012 - 2024 Zabyra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Femdom: het verschil tussen fantasie en realiteitFemdom is een term die binnen de BDSM (bondage, discipline, sadisme, masochisme) wordt gebruikt en is letterlijk een afk…
Seksuele interactie binnen femdomDe plek van seks binnen een femdom relatie (een door een vrouw gedomineerde relatie) is erg afhankelijk van de femdomina…
Deprivatie en klachtenDeprivatie en klachtenDeprivatie is het onthouden van een factor waardoor er zowel lichamelijke als psychische klachten op kunnen treden. De f…
Gestaltpsychologie (waarnemen)Gestaltpsychologie (waarnemen)Mensen registreren niet, maar construeren een werkelijkheid. Waarnemen is een actief proces. Soms treden er waarnemingsf…
Zabyra (3 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.