Demiseksualiteit: pas aantrekking bij emotionele connectie

Demiseksualiteit: pas aantrekking bij emotionele connectie Demiseksualiteit is een seksuele oriëntatie waarbij iemand slechts verliefdheid of seksuele aantrekking tot een ander ervaart wanneer er reeds een sterke emotionele band of vriendschap bestaat. Zo zou je kunnen zeggen dat demiseksuelen geen primaire maar slechts secundaire aantrekking ervaren. Verliefdheid ontstaat op die manier vaak pas wanneer met de ander al een vriendschap is opgebouwd. Dit kan deze geaardheid ook lastig maken omdat men verliefdheid slechts zelden ervaart maar het gevoel van aantrekking daardoor juist wel veel heftiger kan zijn en het idee kan geven dat er enorm veel van afhangt.

Demiseksualiteit


Wat is demiseksualiteit?

Demiseksualiteit is een seksuele geaardheid. Het spectrum van seksuele geaardheden lijkt haast permanent aan uitbreiding onderhevig. Waar veel mensen de termen heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit wel kennen is demiseksualiteit voor de meeste mensen waarschijnlijk een wat onbekendere term. Kort gezegd kan iemand die demiseksueel is omschreven worden als een persoon die zich bevindt op de scheidslijn tussen seksueel en aseksueel en eigenlijk pas echt seksuele aantrekking tot een ander voelt wanneer er reeds sprake is van een (diepe) emotionele of vriendschappelijke connectie. Demiseksualiteit komt zowel voor onder personen die vallen op mensen van hetzelfde als het tegenovergestelde geslacht. Het is ook goed mogelijk om zowel demiseksueel als bijvoorbeeld biseksueel of panseksueel te zijn.

Geen liefde op het eerste gezicht

Voor iemand die demiseksueel is, is 'liefde op het eerste gezicht' duidelijk geen thema. Demiseksuelen voelen geen seksuele aantrekking tot anderen op basis van het uiterlijk. Een vonk die overspringt bij de eerste aanblik in een uitgaansgelegenheid is dan dus niet aan de orde. Iemand die demiseksueel is zal een dergelijke aantrekking tot een ander pas voelen nadat eerst een vriendschappelijke band is opgebouwd of nadat men elkaar in ieder geval door middel van gesprekken of het samen ondernemen van andere activiteiten goed heeft leren kennen. Er wordt ook wel gezegd dat demiseksuelen geen primaire seksuele aantrekkingskracht ervaren maar alleen secundaire seksuele aantrekkingskracht, waarbij het innerlijk veel belangrijker is dan het uiterlijk. Is die connectie eenmaal gemaakt dan kan het uiterlijk van de persoon in kwestie wel een bron van aantrekkingskracht worden maar dit is niet waar het mee begint.

Gray asexuality

Om demiseksualiteit te plaatsen in het seksuele spectrum wordt ook wel de Engelstalige term gray asexuality gebruikt. Waar de term seksualiteit gebruikt wordt om te omschrijven hoe mensen zich op seksueel gebied gedragen en wat ze ervaren, wordt de term aseksualiteit gebruikt om juist een gebrek aan seksuele aantrekkingskracht te omschrijven. Een kleine groep mensen ervaart namelijk nooit seksuele aantrekkingskracht, wordt niet verliefd en heeft geen behoefte aan seks. Van demiseksualiteit wordt vaak gezegd dat dit zich bevindt in het grijze gebied tussen de twee. Seksuele aantrekkingskracht is wel mogelijk maar slechts op een zeer beperkt vlak.

Verliefdheid vaak veel heftiger

Geaardheid, seksuele aantrekkingskracht en libido: het zijn allemaal zaken die van verschillende kanten bekeken kunnen worden en die door verschillende mensen op verschillende manieren worden ervaren. Voor iemand die demiseksueel is, is een verliefdheid echter doorgaans wel een stuk minder 'normaal' dan voor anderen. Juist omdat er zo'n diepe connectie nodig is om gevoelens voor een ander te krijgen zijn verliefdheden voor iemand met deze geaardheid vaak een stuk zeldzamer. Dit betekent niet zelden dat als er dan sprake is van een verliefdheid, deze vaak als een stuk heftiger ervaren wordt. Wanneer het zo 'moeilijk' is om verliefd te worden op iemand dan kan het op het moment dat het gebeurt voelen als een 'once in a lifetime' ervaring waarbij je je bijna niet voor kunt stellen dat zoiets nog een keer gebeurt. Dit kan demiseksualiteit ook lastig maken. Wanneer je zo'n heftige verliefdheid ervaart maar deze niet wederzijds blijkt te zijn dan kan het erg moeilijk zijn om dit te verwerken. Een onbeantwoorde liefde kan op die manier leiden tot gevoelens van depressie.

Ontdekken dat je demiseksueel bent

De term demiseksualiteit is anno 2020 nog niet zo ingeburgerd en daarom is het goed mogelijk dat je zelf demiseksueel bent maar nooit geweten hebt dat hier een woord voor is. Zo is niet ongewoon dat iemand die demiseksueel is tot op relatief oudere leeftijd nooit een verliefdheid heeft meegemaakt maar zoiets dan toch ineens ontstaat. Dit kan een moeilijke ervaring zijn. Je wordt dan verliefd op iemand waar je inmiddels een sterke vriendschappelijke band mee hebt opgebouwd en dit kan voor heel wat verwarring zorgen. Niet zelden zullen zorgen opkomen omtrent de status van de vriendschap. Maak je de vriendschap niet kapot wanneer je tegen de ander vertelt dat je romantische gevoelens voor de ander hebt? Veel demiseksuelen worstelen met deze vraag en het antwoord erop zal per geval verschillen.

Niet zelden zal iemand die demiseksueel is dit per toeval ontdekken, bijvoorbeeld wanneer je er in een tijdschrift of op internet een artikel over leest. Dit kan dan een ware eyeopener zijn die leidt tot een beter begrip van de eigen geaardheid en psyche in de bredere zin van het woord. De mogelijkheid om een label te plakken op het fenomeen kan voor velen een geruststelling met zich meebrengen. Je bent niet de enige die seksualiteit op deze manier ervaart!
© 2019 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele geaardheidSeksuele geaardheidUit onderzoek blijkt dat 5 tot 10% van de wereldbevolking homoseksueel of biseksueel is. Dit is echter moeilijk exact te…
De bloemetjes en de bijtjesWacht niet met seksuele voorlichting tot je kind bijna of net met de puberteit begint. Eigenlijk ben je dan al te laat.…
Jongeren en hun seksuele geaardheidJongeren en hun seksuele geaardheidDe seksuele geaardheid (of seksuele gerichtheid) is de aard van een persoon met betrekking tot liefde, verliefdheid en s…
Liefde: passie, intimiteit en verbondenheidLiefde: passie, intimiteit en verbondenheidHet duurde lang voordat de liefde, misschien wel één van onze belangrijkste emoties, onderwerp werd van wetenschappelijk…

Je seksleven na verwijdering van de baarmoederJe seksleven na verwijdering van de baarmoederJe baarmoeder laten verwijderen is een heel ingrijpende gebeurtenis. Veel vrouwen hebben het er ook op psychisch vlak he…
Damiana: gebruik voor een sterkere en langere erectieDamiana: gebruik voor een sterkere en langere erectieUit de plant damiana wordt een extract gewonnen dat kan worden ingezet ter bestrijding van seksuele disfunctie. Doordat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dima Goroziya, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gray_asexuality
  • https://web.archive.org/web/20161123115101/http://demisexuality.org/articles/what-is-demisexuality/
  • https://goedele.com/inspiratie/emooo-ja-zo-herken-je-demiseksualiteit
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 07-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.