Zoöfilie en bestialiteit: seks met dieren

Zoöfilie en bestialiteit: seks met dieren De kikker die een prins wordt zodra je hem kust... Zoöfilie en bestialiteit zijn onderwerpen waarvan iedereen op de achterste benen gaat staan wanneer er een nieuwsbericht aan gewijd wordt. Dit is niet vreemd, dieren hebben immers geen keuze en worden onderworpen aan de keuze van de zoöfiel. Affaires met dieren zijn niet vreemd. In diverse (oude en moderne) verhalen staat de relatie tussen een mens en dier een centraal. In vroegere tijden hadden we Pan, die met zijn geliefde geit de liefde bedreef. In huidige, modernere verhalen hebben we een Belle en het Beest. Relaties tussen mens en dier trekken ons aandacht, dan wel positief, dan wel negatief.

Zoöfilie en bestialiteit: een parafilie

Zowel zoöfilie als bestialiteit worden in het diagnostisch handboek in de psychiatrie (DSM) besproken onder de parafilieën. De term parafilie is afgeleid van de Griekse woorden 'para' (= naast) en 'filie' (= liefde). Oftewel, een parafilie is dus een liefde voor iets ernaast. De DSM definieërt een parafilie als “...terugkerende, seksueel intens opwindende fantasieën, impulsen of gedragingen, die prototypisch betrekking hebben op niet-menselijke objecten, het lijden of vernederen van zichzelf of een persoon, en/of kinderen of andere niet-instemmende personen”.

Zoöfilie

Zoöfilie is een seksuele voorkeur waarbij men zich seksueel aangetrokken voelt tot dieren. Een zoöfiel pretendeert het beste met het dier voor te hebben, waar iemand die zich in laat met bestialiteit een meer ondergeschikte rol aan het welzijn van het dier toekent. In de praktijk wordt echter gesproken van een zoöfiel als iemand die zich enkel aangetrokken voelt tot een dier en bestialiteit als het werkelijk seksueel contact hebben met een dier. De meeste mensen die een seksuele relatie met dieren hebben noemen zichzelf het liefst een zoöfiel, omdat de liefde voor het dier op de eerste plaats komt. Het grootste gedeelte van de zoofielen bestaat uit mannen, hoewel sommige vrouwen ook zoöfiel bekennen te zijn.

Liefde en affectie

Verreweg de meeste zoöfielen geven de liefde en affectie met een dier aan als belangrijkste reden van hun seksuele voorkeur. De onvoorwaardelijkheid van de liefde van een dier speelt hierbij een belangrijke rol, een wens die menselijke partners vaak niet weten te vervullen. Mensen willen je vaak veranderen en controleren, dieren accepteren je zoals je bent en veroordelen je niet.

Sensualiteit

De vacht van een dier wordt opvallend vaak geassocieerd met sensualiteit door zoöfielen. Daarom is het ene dier meer gewenst dan het andere dier. De tast is een belangrijk zintuig in zoöfilie. Sommige zoöfielen voelen zich ook sterk aangetrokken tot de geur van de genitaliën van een dier.

Bestialiteit

Verreweg de meeste zoöfielen hebben ooit een menselijke seksuele partner gehad. De eerste seksuele ervaring met een dier vind meestal rond het 14e levensjaar plaats. In 50% van de gevallen speelt het zichzelf niet aantrekkelijk genoeg vinden voor andere mensen in meer of mindere mate een rol. Affectie en genot in seksueel contact met een dier wordt echter het meest belangrijk gevonden.

Zo'n 20% van de mensen die opgegroeid zijn op een boerderij blijkt ooit seksueel contact gehad te hebben met een dier. Bestialiteit blijkt voornamelijk voor te komen bij mensen met een laaggemiddelde intelligentie. Zoöfielen beschrijven niet zelden een van seksueel misbruik en een verre van hecht gezin. Bestialiteit komt vooral voor bij mensen die zich ook met andere criminele activiteiten bezig houden.

De dieren

De hond is het meest geliefde dier van de zoöfielen. Daarna komen de paardachtigen. De voorkeur voor een bepaald dier wordt vaak bepaald door het eerste seksuele contact met een dier. Dit dier blijft daarna geliefd. Soms komt het voor dat zoöfielen hun dier uitlenen aan andere zoöfielen welke geen tijd en ruimte hebben voor bijvoorbeeld een paard.

De seksuele handelingen

Er worden diverse seksuele handelingen verricht met het dier. Dit varieert van het oraal bevredigen van het dier, het masturberen van het dier, penetratie door een mannelijk dier tot penetratie bij een vrouwelijk dier. De meeste zoöfielen hebben op regelmatige basis seksueel contact met een dier, een aantal keer per maand.

Menselijke seksuele voorkeur

Veel zoöfielen geven aan ook nog seksueel aangetrokken te worden door mensen. Verreweg de meeste zoöfielen zijn biseksueel, een kwart is heteroseksueel en de rest is homoseksueel. Over het algemeen wordt de seks met een menselijke bedpartner wel als bevredigend ervaren. Toch geeft 2/3 aan liever seks te hebben met een dier.

De wetgeving

Op dit moment is seksueel contact met een dier alleen strafbaar wanneer het dier hierbij schade oploopt. Vanaf 1 januari 2009 is seks met dieren echter wel verboden. Nederland heeft op dit moment ook nog geen verbod op dierenporno.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pedofilie nader toegelichtHoe zat het ook alweer? Hebben pedofielen alleen seksuele verlangens of uiten ze deze ook in seksueel gedrag? En hoe zit…
Seksuele problemenSeksuele problemenHet is een veelvoorkomend verschijnsel, in allerlei vormen; seksuele problemen. Vaak ligt de oorzaak op psychologisch of…
Parafilieën: oorzaak en behandeling van seksuele afwijkingenParafilieën: oorzaak en behandeling van seksuele afwijkingenEen volwassene die het liefst in luiers rondloopt en een speentje draagt, iemand die opgewonden raakt van het zien van e…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…

Hormonen voor een goed seksleven, schoonheid en vreugdeHormonen voor een goed seksleven, schoonheid en vreugdeZonder hormonen kunnen we niet leven. Want alle lichaamsprocessen moeten gereguleerd worden en de cellen moeten met elka…
Factoren van invloed op condoomgebruikFactoren van invloed op condoomgebruikHet belang van veilige seks kan niet vaak genoeg benadrukt worden: wanneer je zonder beschermende voorbehoedsmiddelen se…
Bronnen en referenties
  • Williams, C.J., Weinberg, M.S. (2003). Zoophilia in men: a study of sexual interest in animals Hensley, C., Tallichet, S.E., Singer, S.D. (2006). Exploring the possible link between childhood and adolescent bestiality and interpersonal violence
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.