Homoseksualiteit: biseksueel en biseksualiteit
Heb jij wel eens biseksuele gevoelens? Vraag jij je wel eens af of je biseksueel bent? Ben je wel eens op een meisje verliefd geweest en een tijdje daarna op een jongen? Of heb je een relatie met een meisje en merk je dat je gevoelens hebt voor een jongen? Ben je getrouwd met een man en heb je een relatie met een andere vrouw? Wanneer ben je eigenlijk biseksueel? Hieronder een artikel over biseksualiteit, dat wellicht meer duidelijkheid brengt.
Omdat biseksuele mensen het vaak juíst vervelend vinden om zichzelf in een ‘hokje’ te plaatsen is het moeilijk om biseksualiteit te definiëren. Enerzijds wordt er tegenwoordig gekoketteerd met bi-seksueel zijn, anderzijds is er nog steeds taboe hieromtrent. De mens houdt van duidelijkheid. Iets wat niet altijd gemakkelijk is om te zijn, met betrekking tot het 'bi zijn'. Dit omdat biseksuelen vaak zeggen dat ze op mensen ‘vallen' en niet specifiek op één van de geslachten. Daarnaast zijn er vele manieren van uiting.
Vooroordelen over bi-seksualiteit
Ook zijn er vooroordelen. Er wordt gedacht dat men niet trouw zou kunnen zijn aan een persoon. Het feit dat je niet beperkt bent tot gevoelens voor vrouw óf man hoeft niet te betekenen dat je niet trouw kunt zijn aan één persoon. Maar het kan
wel zijn dat je bewust kiest om een een relatie te hebben met zowel een man als een vrouw. Daarnaast hoeft het ook niet zo te zijn dat je afwisselend op een jongen en dan weer een meisje valt. Het kan zijn dat je je al jaren enkel aangetrokken voelt tot mannen en dan opeens tot een vrouw. Het is ook niet zo dat als je een keer experimenteert met iemand van het andere geslacht dat je jezelf dan ‘bi’ moet noemen. Het is maar hoe je er zelf tegenaan kijkt en hoe je je erbij voelt.
Er zijn bijvoorbeeld mannen die seksuele contacten hebben met andere mannen , terwijl ze getrouwd zijn. Toch noemen deze mannen zich vaak hetero. Ook kan er bij biseksuelen sprake zijn van verliefdheid in combinatie met seksuele verlangens, maar het kan ook
zonder dat er verliefdheid bij komt kijken. Zoveel mensen zoveel vormen. Er zijn eigenlijk geen vaste ‘regels’ aan gebonden, maar dit wil niet zeggen dat je sexverslaafd zou zijn of veel wisselende contacten zou hebben.
Biseksualiteit en je omgeving
Je kunt biseksuele gevoelens hebben, maar dit wil niet zeggen dat je er ook iets mee doet in de praktijk. Je kunt het met je partner bespreken of voor jezelf bepalen, in hoeverre je iets met deze gevoelens doet. Wees in het geval van een partner die niets weet over je bigevoelens zorgvuldig met het vertellen hierover. Vooral als deze persoon dit type gevoelens zelf niet heeft. Wees eerlijk en heb begrip dat de ander hier mogelijk aan moet wennen.
Biseksuele mensen ontmoeten
Het kan prettig zijn contact te hebben met andere biseksuelen, omdat er dan ook een vorm van herkenning en begrip kan zijn. Als je met iemand spreekt die zichzelf strikt als hetero of homo ziet dan kun je je soms onbegrepen voelen. Soms zijn er geen mensen in je directe omgeving waar je je mee kan identificeren op het vlak van bi-seksualiteit. Er zijn in Nederland meerdere plekken waar biseksuelen elkaar zien en spreken. Dit gebeurt vaak onder de vlag van COC Nederland. In Nijmegen is er bijvoorbeeld iedere derde vrijdag van de maand een bi-café. Een clubje mensen komt dan naar een café in Nijmegen om elkaar gezellig te ontmoeten. Een open ontspannen sfeer waarin je volledig jezelf kan zijn, hoe dat dan ook mogen zijn. Het is zeer vrijblijvend bedoeld, er zitten geen verdere verwachtingen aan vast. Ook mensen die niet biseksueel zijn, zijn welkom. Er komen mensen van alle leeftijden , zowel mannen als vrouwen. Deze samenkomsten zijn zeer zeker
niet bedoeld als seksuele ontmoetingsplek.
Er zijn nog meer van dit soort initiatieven in Nederland. Bijvoorbeeld in Rotterdam en Amsterdam etc. Iedere stad organiseert het weer op zijn eigen manier. Je kunt hier in de meeste gevallen meer over vinden op de COC-internetpagina’s van een stad of in een winkel van het COC. Ook zijn er startpagina's over biseksualiteit.