InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Seksualiteit > Homoseksualiteit: biseksueel en biseksualiteit

Homoseksualiteit: biseksueel en biseksualiteit

Homoseksualiteit: biseksueel en biseksualiteit Heb jij wel eens biseksuele gevoelens? Vraag jij je wel eens af of je biseksueel bent? Ben je wel eens op een meisje verliefd geweest en een tijdje daarna op een jongen? Of heb je een relatie met een meisje en merk je dat je gevoelens hebt voor een jongen? Ben je getrouwd met een man en heb je een relatie met een andere vrouw? Wanneer ben je eigenlijk biseksueel? Hieronder een artikel over biseksualiteit, dat wellicht meer duidelijkheid brengt. Omdat biseksuele mensen het vaak juíst vervelend vinden om zichzelf in een ‘hokje’ te plaatsen is het moeilijk om biseksualiteit te definiëren. Enerzijds wordt er tegenwoordig gekoketteerd met bi-seksueel zijn, anderzijds is er nog steeds taboe hieromtrent. De mens houdt van duidelijkheid. Iets wat niet altijd gemakkelijk is om te zijn, met betrekking tot het 'bi zijn'. Dit omdat biseksuelen vaak zeggen dat ze op mensen ‘vallen' en niet specifiek op één van de geslachten. Daarnaast zijn er vele manieren van uiting.

Vooroordelen over bi-seksualiteit

Ook zijn er vooroordelen. Er wordt gedacht dat men niet trouw zou kunnen zijn aan een persoon. Het feit dat je niet beperkt bent tot gevoelens voor vrouw óf man hoeft niet te betekenen dat je niet trouw kunt zijn aan één persoon. Maar het kan wel zijn dat je bewust kiest om een een relatie te hebben met zowel een man als een vrouw. Daarnaast hoeft het ook niet zo te zijn dat je afwisselend op een jongen en dan weer een meisje valt. Het kan zijn dat je je al jaren enkel aangetrokken voelt tot mannen en dan opeens tot een vrouw. Het is ook niet zo dat als je een keer experimenteert met iemand van het andere geslacht dat je jezelf dan ‘bi’ moet noemen. Het is maar hoe je er zelf tegenaan kijkt en hoe je je erbij voelt.

Er zijn bijvoorbeeld mannen die seksuele contacten hebben met andere mannen , terwijl ze getrouwd zijn. Toch noemen deze mannen zich vaak hetero. Ook kan er bij biseksuelen sprake zijn van verliefdheid in combinatie met seksuele verlangens, maar het kan ook zonder dat er verliefdheid bij komt kijken. Zoveel mensen zoveel vormen. Er zijn eigenlijk geen vaste ‘regels’ aan gebonden, maar dit wil niet zeggen dat je sexverslaafd zou zijn of veel wisselende contacten zou hebben.

Biseksualiteit en je omgeving

Je kunt biseksuele gevoelens hebben, maar dit wil niet zeggen dat je er ook iets mee doet in de praktijk. Je kunt het met je partner bespreken of voor jezelf bepalen, in hoeverre je iets met deze gevoelens doet. Wees in het geval van een partner die niets weet over je bigevoelens zorgvuldig met het vertellen hierover. Vooral als deze persoon dit type gevoelens zelf niet heeft. Wees eerlijk en heb begrip dat de ander hier mogelijk aan moet wennen.

Biseksuele mensen ontmoeten

Het kan prettig zijn contact te hebben met andere biseksuelen, omdat er dan ook een vorm van herkenning en begrip kan zijn. Als je met iemand spreekt die zichzelf strikt als hetero of homo ziet dan kun je je soms onbegrepen voelen. Soms zijn er geen mensen in je directe omgeving waar je je mee kan identificeren op het vlak van bi-seksualiteit. Er zijn in Nederland meerdere plekken waar biseksuelen elkaar zien en spreken. Dit gebeurt vaak onder de vlag van COC Nederland. In Nijmegen is er bijvoorbeeld iedere derde vrijdag van de maand een bi-café. Een clubje mensen komt dan naar een café in Nijmegen om elkaar gezellig te ontmoeten. Een open ontspannen sfeer waarin je volledig jezelf kan zijn, hoe dat dan ook mogen zijn. Het is zeer vrijblijvend bedoeld, er zitten geen verdere verwachtingen aan vast. Ook mensen die niet biseksueel zijn, zijn welkom. Er komen mensen van alle leeftijden , zowel mannen als vrouwen. Deze samenkomsten zijn zeer zeker niet bedoeld als seksuele ontmoetingsplek.

Er zijn nog meer van dit soort initiatieven in Nederland. Bijvoorbeeld in Rotterdam en Amsterdam etc. Iedere stad organiseert het weer op zijn eigen manier. Je kunt hier in de meeste gevallen meer over vinden op de COC-internetpagina’s van een stad of in een winkel van het COC. Ook zijn er startpagina's over biseksualiteit.

Mocht iemand willen reageren op dit artikel voel je vrij daartoe.
© 2006 - 2019 Mirthe, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Hoe weet je of je homoseksueel bent? Ben ik homo of niet?Er bestaat geen wetenschappelijke test om te bepalen of je heteroseksueel of homoseksueel bent. De enige manier om erach…
Seksuele geaardheidSeksuele geaardheidUit onderzoek blijkt dat 5 tot 10% van de wereldbevolking homoseksueel of biseksueel is. Dit is echter moeilijk exact te…
Peuters en seksualiteitPeuters en seksualiteitSeksualiteit, is dat van toepassing op peuters? Jazeker, seksualiteit is niet iets wat pas op de latere kinderleeftijd b…
Wat is A-seksualiteit?Wat is A-seksualiteit?A-seksueel, frigide of non-libidoïsme het zijn verschillende benamingen voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben.…

Reageer op het artikel "Homoseksualiteit: biseksueel en biseksualiteit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

M. Mein, 27-12-2008 20:39 #1
Is het zo dat mannen met xxy, syndroom klienefelter dit sneller mee maken? Reactie infoteur, 27-12-2008
Geachte M. Mein,

Allereerst ben ik niet voldoende bekend met deze ziekte om er volledig op te antwoorden. Ik heb mij ingelezen over de ziekte en mijn eerste reactie is dat bi-seksualiteit wellicht relatief vaak voor kan komen bij mensen met deze aandoening, maar dat het uiteraard geen symptoom is, want bi-seksualiteit is zeer zeker geen ziekte. ik kan mij voorstellen dat mannen die opgroeien in een situatie waarin zij uiterlijke kenmerken vertonen die in deze maatschappij als typisch vrouwelijk worden bestempeld zich ook anders ontwikkelen in de maatschappij. Dit omdat er op een andere manier met deze uiterlijke kenmerken wordt omgegaan. Deze mannen zich mogelijk meer verbonden voelen met vrouwen vanwege uiterlijke gelijkenissen. Echter dit zal mijns inziens per persoon verschillen. Een man met deze aandoening zou zich ook bi-seksueel kunnen voelen zonder dat het te maken heeft met de aandoening die hij heeft.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Mocht je meer vragen hebben dan hoor ik het graag. Ik heb een website gevonden waar deze vraag beter beantwoordt kan worden dan ik hierboven heb gedaan. Mocht iemand deze reactie lezen en er meer over weten of mijn mening niet delen dan zou ik dit graag horen.
http://www.klinefelter.nl/

Infoteur: Mirthe
Laatste update: 03-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!