Penisnijd, niet enkel een vrouwenprobleem

De twijfel aan de eigen identiteit van het kleine meisje blijkt zich op latere leeftijd bij sommige vrouwen nog steeds te manifesteren: Freud noemde het ‘penisnijd’. Maar is dit louter een typisch vrouwelijk fenomeen?

Het besef iets te missen

Vanaf drie jaar begint een meisje zich ervan bewust te worden dat ze van een jongen verschilt. Hij heeft ‘iets’ dat zij niet heeft en zij voelt dat aan als een gemis. Het lijkt of er bij haar iets is weggesneden dat haar minderwaardig maakt en als blijkt dat jongens vaak een voetje voor hebben in het gezin is dat psychologisch een hele klap.

Bij de meeste vrouwen verdwijnt dat onrechtvaardigheidsgevoel op latere leeftijd. Ze compenseren dat door een sterke behoefte om de penis tijdens het liefdesspel stevig te ‘omarmen’ en van zich te maken. In het algemeen wordt dit tegenwoordig als prietpraat beschouwd. Toch blijken sommige vrouwen er nog mee te worstelen.

Niet helemaal achterhaald

Twee voorbeelden die ik van het net plukte. Een zeker Renske schrijft: “Volgens Freud ontdekken meisjes op een gegeven moment dat jongetjes veel meer in hun Hema-slipjes hebben hangen dan zij. Vanaf dat moment worden ze jaloers, voelen ze zich mismaakt en willen zij er ook een. Dat heet penisnijd. Dat heb ik. (…) Ik wil ook een lul. (…) Op de een of andere manier is de lul veel meer een identiteit, gezellig, beschaamd, fier, aanwezig.

En Sarah X merkt op: “Nog steeds heb ik penisnijd. De menselijke sexualiteit is zo ingericht dat – naar analogie van de grammatica – de één passief lijdend voorwerp is en de ander actief onderwerp. (…) Ik wil ook een keer het onderwerp zijn, de acteur en niet het podium, de architect en niet de tekentafel, de pijl en niet de roos, de heipaal en niet de klei.

De man worstelt er ook mee

Toch is penisnijd niet louter een vrouwelijk fenomeen. Het is algemeen bekend dat mannen die zelf niet te gul bedeeld zijn door moeder natuur, wel eens met afgunstige blikken naar beter voorziene kerels durven te kijken. Wie aan sport doet kan onder de douche vergelijkingen maken en conclusies trekken.
‘Penisnijd’ is ook hier het juiste woord in zijn letterlijke betekenis.

De wonderjock

Hiervan maakte de Australische zakenman Sean Ashby handig gebruik om voor de minder bedeelde mannelijke medemens een viriele versie van de ‘wonderbra’ te ontwerpen. De Patriot van AussiBum is een slipje dat de edele delen extreem doet uitkomen. In de ‘wonderjock’ verwerkte Ashby een verstevigend element, vergelijkbaar met de vrouwencup, die vorm en grootte van de penis extra benadrukken. In een mum van tijd gingen 50 000 exemplaren over de Australische toonbanken. Intussen is ook een Belgische versie op de markt gebracht zodat mannen met een kleinere penis nu fier kunnen rondlopen met hun ‘Property of Belgium’-look.

Nijdige mannen

Maar ook op figuurlijk vlak kunnen mannen, gedreven door jaloezie en geldingsdrang, de betekenis van het woord ‘penisnijd’ illustreren. Dit kwam bijvoorbeeld tot uiting in 2008 toen de internationale bankcrisis door het failliet van de Lehmann Brothers-bank in de Verenigde Staten werd veroorzaakt. Toenmalig minister van Financiën Hank Paulson weigerde de bank in nood bij te springen. De rivaliteit tussen de minister en Dick Fuld, CEO van Lehmann Brothers, bleek aanleiding geweest te zijn tot dit conflict. Een virtuele vorm van ‘ik heb toch lekker de grootste lul’…

Extreem

Sommige vrouwen grijpen een conflict binnen een relatie aan om extreem te reageren. In Thaïland is er een geval bekend van een vrouw die haar overspelige man zijn penis bijna heeft afgebeten zodat hij in de intensieve afdeling van het ziekenhuis terechtkwam. Een wel heel aparte invulling van het begrip ‘penisnijd’.
Ik zou zeggen: mannen, pas op je handel als je een scheve schaats rijdt. Penisnijd kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peuters en seksualiteitPeuters en seksualiteitSeksualiteit, is dat van toepassing op peuters? Jazeker, seksualiteit is niet iets wat pas op de latere kinderleeftijd b…
Kritiek en herwaardering van FreudSigmund Freud (1856-1939) was de grondlegger van de psychoanalyse. Zijn controversiële theorieën werden door de wetensch…
De psychoanalytische theorie nader belichtDe psychoanalyse is een stroming in de psychiatrie die aan het einde van de negentiende eeuw ontstond met Freud als gron…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…

Variaties bij het kussen zwengelen het liefdesleven aanKussen is als eten en drinken voor de mens. Talloze kunstenaars in diverse disciplines hebben een of meer werken gewijd…
Te moe voor seks, wat kun je er tegen doen?Te moe voor seks, wat kun je er tegen doen?Vermoeidheid, veel mensen hebben er last van en het uit zich op de meest vreemde manieren. Men wordt prikkelbaar, is min…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.