Variaties bij het kussen zwengelen het liefdesleven aan

Kussen is als eten en drinken voor de mens. Talloze kunstenaars in diverse disciplines hebben een of meer werken gewijd aan deze primaire behoefte en in de Kama Sutra werd speciaal plaats ingeruimd voor een beschrijving van de soorten kussen. Wie de kunst van de variatie beheerst heeft een stapje voor.

De kus in de kunst

Liefde is een van de grote thema’s in de kunst. Het is dan ook logisch dat er talloze kunstwerken zijn die de kus als onderwerp hebben. Denken we maar aan grote namen als August Rodin en Constantin Brancusi (beeldhouwen) of Gustav Klimt en Eduard Munch (schilderkunst). In de literatuur zijn er ontelbare gedichten rond de kus geschreven. Het begon al bij de Romein Gaius Valerius Catullus (1ste eeuw voor Christus):

Geef me duizend zoenen, en dan honderd, dan
een tweede duizend en een tweede honderd
en nog eens duizend en nog honderd; als we
dan de honderdduizend hebben volgemaakt,
vegen we alles uit: zo weten wij niets
en kan geen boos oog vat op ons hebben
wanneer hij de som onzer zoenen kende.

De Nederlander Janus Secunsus (1511-1536), die trouwens in het Latijn schreef, gebruikte enkele prachtige beelden om zijn verlangen naar het kussen te verwoorden:

Zoals de wijnrank om zijn buur de olm zich slingert
     en om de hoge eik
zijn lange armen slaat de kronkelende wingerd,
     Neaera, als je kunt,
kruip zo op naar mijn hals met strengelende armen,
     Neaera, als ik kon,
dan zou ik met zo’n band jouw blanke hals verwarmen,
     in kussen voor altijd.

Kama Sutra

Maar kussen moet je vooral zelf doen. In de Kama Sutra, het wereldberoemde Indiase leerboek over de liefde (4de eeuw), dat vooral populair werd door de seksuele technieken en de talloze standjes die er worden in beschreven, wordt plaats ingeruimd voor de kus, essentieel voor een goede relatie en een probleemloos liefdesleven.
Samensteller Mallanaga Vatsyayana beschreef acht soorten kussen. Wie afwisselt in het kussen en blijft verrassen houdt de liefde op temperatuur:

 • De (tong)kus: de populairste kus van alle waarbij je je mond op die van je partner drukt en dan op verkenning gaat in elkaars mond waarbij een soort van dans der tongen ontstaat. De Kama Sutra beweert dat een met overtuiging gegeven kus veel intenser en heftiger is dan het vrijen zelf.
 • De zuigkus: dit is een soort kus die sommigen niet zo graag hebben omdat deze sporen achterlaat. Door aan een klein stukje huid van je partner te zuigen wordt het bloed naar de oppervlakte van de huid gezogen met als gevolg dat er een rode plek ontstaat.
 • De kus in de nek: voor het merendeel van de vrouwen een zeer erotisch getinte kus die hen opwindt. Maar ook neus, oren en ogen kunnen heel erotisch werken als ze het voorwerp van een kus worden.
 • De bijtkus: vooral gebruikt door passionele koppels, maar niet bij iedereen even geliefd. Met je tanden pak je een stukje huid beet en trek je er voorzichtig aan. Wie te hevig tewerkgaat mag zich eventueel aan een minder aangename reactie verwachten.
 • De snoepkus: je brengt een snoepje of iets anders lekkers in de mond van je partner. Erg warme en erg koude dingen kunnen heel erotiserend werken.
 • De plaagkus: op het moment dat je geliefde je wil kussen trek je je terug. Dat kan je enkele keren herhalen waarbij je partner je probeert dichterbij te halen.
 • De waterkus: je kust je partner onder de douche terwijl het water over jullie gezicht stroomt.
 • De verrassingskus: de meest verrassende is de nekkus op een onverwacht moment, bij het winkelen bijvoorbeeld of tijdens het koken.

Verrassende kussen

Er zijn nog een heleboel andere kussen die leven in het liefdesleven kunnen brengen. Laten we er een tiental onder de loepe nemen.

 • De ijskus: neem een ijsblokje in de mond en zuig erop tot je mond heel koud aanvoelt. Ga dan op je partner toe en geef hem/haar een goede smakkerd. Kun je doen wanneer je er zin in hebt, maar is wel passend om het begin van de winter te vieren…
 • De elektrische kus: beide partners schuifelen als gek met blote voeten over een tapijt tot je ‘elektrisch opgeladen’ bent. Buig je dan naar elkaar toe tot je elkaar bijna met de lippen aanraakt en er een elektrische vonk overspringt. Verwen elkaar dan met een goedmaakkus.
 • De post-it kus: gebruik post-it-blaadjes die je partner vanaf de voordeur leiden tot waar je je bevindt. Op elk blaadje heb je een lipsymbool afgedrukt of getekend en staat een pijl naar de volgende plek waar je geliefde nogmaals zo’n post-itje vindt met alweer een pijl naar de volgende. Jij staat uiteraard aan het einde van het parcours met een post-it over je mond waarop staat: wegnemen voor een kus.
 • De regenkus: als het begint te regenen neem je een paraplu, trek je je regenjas aan en sleur je je partner mee. Je rent naar buiten en begint in de regen te kussen. Vind je het leuk en spannend, probeer dan zonder de paraplu en laat je passioneel kussend doornat worden.
 • Kussen in een ballon: knip een groot aantal lippen uit een rood stofje en breng ze in in een ondoorschijnende ballon. Blaas de ballon op en hang hem aan de rugleuning van je partners stoel voor het eten. Het dessert bezorg je via een naald waardoor je geliefde een douche van kussen over zich heen krijgt.
 • Tolkus: als je met vakantie vertrekt en je moet een brug over of door een tunnel, stop de auto en zeg je partner dat er tolgeld moet betaald worden wil je verder kunnen. Uiteraard betaalt hij/zij met een kus.
 • Ontbijt-in-bed-kus: zorg ervoor dat je vroeg opstaat voor de voorbereiding van een kusontbijt-op-bed. Kies dingen waarmee je je partner makkelijk kan ‘voederen’. Een kus tussen elke hap maakt er een ludieke boel van!
 • Traphalkus: ben je uitgenodigd op een feestje, slip er eventjes tussenuit met je geliefde. Trek jullie discreet terug achter een deur of in de traphal of ga in de tuin achter een boom of een haag en kus elkaar passioneel. Het risico op ontdekking is de sleutel tot succes.
 • Oogtestkus: onderwerp je partner aan een oogtest. Maak een bord zoals bij de oogarts waarbij de letters van groot naar klein evolueren. Schrijf: ‘Als je dit kunt lezen sta je dicht genoeg bij mij om me te kunnen kussen’, waarbij de laatste woorden in hele kleine lettertjes staan. De rest laat zich raden…
 • Slechtegewoontekus: stel voor om een slechte gewoonte af te leren in ruil voor kussen. Bijvoorbeeld bij elk uur zonder sigaret een kus.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet je tongzoenen?Een tongzoen is een daad waarmee je de wederzijdse liefde tussen twee personen kan aantonen. Veel mensen weten echter ni…
Het belang van zoenen: zoenen zegt meer dan woordenHet belang van zoenen: zoenen zegt meer dan woordenNatuurlijk is zoenen gewoon heel erg lekker. En opwindend en spannend. Maar wat veel mensen niet weten is dat kussen ook…
Tongzoenen, hoe moet dat?Tongzoenen, hoe moet dat?Een tongzoen wordt ook wel gezien als een erotisch getinte zoen. Deze zoen is heel intiem en intens. Jongens en meiden i…
Zoenen, hoe doe je dat?Zoenen, het is een oud gebruik wat al afstamt van onze voorouders. Zoenen zou vroeger gebruikt zijn geweest om eten aan…

Houd seks spannend, voorkom afknappers in bed!Houd seks spannend, voorkom afknappers in bed!In het begin van een relatie is alles tot in de puntjes verzorgd. Keurig geschoren, schone sokken, mooi ondergoed en keu…
Penisnijd, niet enkel een vrouwenprobleemDe twijfel aan de eigen identiteit van het kleine meisje blijkt zich op latere leeftijd bij sommige vrouwen nog steeds t…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 13-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.