Te moe voor seks, wat kun je er tegen doen?

Te moe voor seks, wat kun je er tegen doen? Vermoeidheid, veel mensen hebben er last van en het uit zich op de meest vreemde manieren. Men wordt prikkelbaar, is minder geconcentreerd, krijgt lichamelijke klachten en de sekslust kan sterk verminderen. Doorbreek de vermoeidheid en geniet weer van sprankelende seks.

Vermoeidheid en seks

Vermoeidheid en seks gaan niet samen. Als mens erg moe is dan wil hij maar één ding en dat is slapen. Dit is een natuurlijke lichamelijke reactie en op zich is daar niks mis mee. Maar als men een relatie heeft of getrouwd is, dan krijgt de partner misschien niet alle aandacht die hij of zij graag wil. Indien dit incidenteel voorkomt is dat meestal geen probleem maar als het een langdurige periode aanhoudt, kan het een goed seksleven op een negatieve manier beïnvloeden.
Het is dan ook belangrijk om de oorzaak van de vermoeidheid vast te stelen en er een oplossing voor te vinden.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand erg moe is. Hieronder een aantal meest voorkomende oorzaken en een paar simpele tips om er iets tegen te doen.

Slapeloosheid

Veel mensen slapen slecht, worden vaak wakker of liggen halve nachten te woelen en te piekeren. Dit heeft een zeer negatieve effect op een gezonde nachtrust. Probeer zo ontspannend mogelijk naar bed te gaan, des te groter de kans dat u rustig in slaap valt en door blijft slapen tot de volgende ochtend. Indien men nog allerlei activiteiten vlak voor het slapen onderneemt, dan is men geestelijk en lichamelijk nog veel te druk en wordt rustig in slaap vallen vaak een probleem. Slapeloosheid is echt libido dodend probeer daarom te zorgen voor een goede nachtrust. Mensen die voldoende slapen, hebben vaker en betere seks dan mensen met slaapproblemen.

Een aantal tips om goed te kunnen slapen.

  • Zorg voor een schone, koele en donkere slaapkamer.
  • Verschoon regelmatig het bed.
  • Probeer een uur voor het slapen geen drukke activiteiten meer te ondernemen.
  • Kijk geen tv op bed, hierdoor blijft men juist vaak wakker.
  • Neem geen laptop mee naar bed, de hoeveelheid licht die er vanaf komt kan het slaapritme verstoren.
  • Vermijd te veel koffie, thee en alcohol voor het slapen gaan. Energie drankjes zijn helemaal uit den boze.
  • Neem voor het slapen een lekkere warme bad of douche.
  • Ga een boek lezen, dit werkt goed om het hoofd leeg te maken.
  • Last van lawaai? Neem oordopjes!

Slapeloosheid door gezondheidsklachten

Ook is het mogelijk dat men slecht slaapt door gezondheidsklachten. Zo zorgen pijn en jeuk vaak voor slapeloze nachten evenals hormonale schommelingen. Mensen die aan apneu lijden, krijgen ook geen goede nachtrust, waardoor men overdag erg moe is. Bij apneu stopt de ademhaling tijdelijk tijdens de slaap, variërend van zo'n 10 tot wel 60 seconden.
Bij slaapgebrek veroorzaakt door gezondheidsklachten, is het sterk aan te raden om contact op te nemen met een huisarts.

Slapeloosheid door stress

Een bekende oorzaak van slapeloosheid is stress. Door problemen of een te druk leven ligt men te woelen en te piekeren in bed. Probeer voor het slapen, het probleem uit uw hoofd te zetten door bijvoorbeeld te gaan lezen.
Als de klachten aanhouden is het raadzaam om de levensstijl aan te passen waardoor stress wordt vermindert.

Vermoeidheid en medicijnen

Sommige medicijnen kunnen lusteloosheid en vermoeidheid veroorzaken. Hebt u tijdelijk een kuurtje dan lost dit probleem zich na een paar dagen vanzelf op. Maar moet u de medicijnen voor een lange periode gebruiken, overleg dan met uw huisarts.

Seks kan op alle momenten van de dag

Veel mensen hebben alleen maar seks vlak voor het slapen terwijl het ook heel goed mogelijk is om de liefde op andere tijdstippen te bedrijven. Waarom niet direct s' morgens als men net wakker wordt of 's middags als de kinderen naar school zijn. Spontaan een vrijpartij na het avondeten is ook een goede optie. Niet iedereen is laat op de avond nog fit, helemaal niet als men een ochtendmens is. Probeer daarom creatief om te gaan met de seksmomenten en hou niet stug vast aan de gedachte dat seks alleen maar 's avonds mag. Overdag is men meestal een stuk fitter en zal daardoor de behoefte aan seks ook groter zijn.
Tevens is het een enorme oppepper voor een relatie om seks op verschillende tijdstippen te hebben en niet steeds op de standaard tijden.

Samen ontspannen

Tegenwoordig wordt er steeds meer van een mens verwacht, er moet meer gebeuren in minder tijd. Daardoor blijft er weinig tijd over voor elkaar. En is het bedtijd dan heeft men geen zin meer in seks, er is alleen maar behoefte aan slaap. Probeer daarom samen momenten van ontspanning in te plannen. Spreek van te voren een avond af die jullie samen doorbrengen. Ga een filmpje kijken, samen in bad of douchen of geef elkaar een lekkere massage. Het maakt niet zoveel uit wat jullie doen, als jullie het maar samen doen en het ontspannend werkt. De kans op een heerlijke vrijpartij is namelijk vele malen groter als men heerlijk ontspannen is.

Vermoeidheid als excuus

Vermoeidheid wordt regelmatig als excuus gebruikt om de liefde niet te hoeven bedrijven. Vroeger hoorde men vaak van "schat ik heb hoofdpijn" maar bij de moderne versie hoort men geregeld: " ik ben zo moe want heb het erg druk gehad vandaag." Het kan natuurlijk de waarheid zijn maar als het vaak ter sprake komt en de partner valt uiteindelijk niet snel in slaap, dan kan er wat anders spelen. Probeer er achter te komen wat de echte reden is om geen seks te willen en los het samen op.
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten voor een beter libidoSporten voor een beter libidoWanneer we jong en energiek zijn is er meestal niets mis met ons libido. Zin in seks hebben we vaak bijna dagelijks, maa…
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.
Waarom heeft mijn partner geen zin in seks?Waarom heeft mijn partner geen zin in seks?Veel stellen gaan wel eens door een periode waarin de seks even op een lager pitje staat. Maar in sommige gevallen duurt…
Weinig of geen zin in seks: hoe je libido verhogen?Weinig of geen zin in seks: hoe je libido verhogen?In een relatie kan het iedereen wel eens overkomen: je hebt geen of weinig zin in seks. Na een zware werkdag ben je moe…

Penisnijd, niet enkel een vrouwenprobleemDe twijfel aan de eigen identiteit van het kleine meisje blijkt zich op latere leeftijd bij sommige vrouwen nog steeds t…
Afrodisiaca: vergroot uw zin in sexEen afrodisiacum iedereen heeft er weleens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Een afrodisiacum is een middel dat…
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 08-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.