Waarom heeft mijn partner geen zin in seks?

Waarom heeft mijn partner geen zin in seks? Veel stellen gaan wel eens door een periode waarin de seks even op een lager pitje staat. Maar in sommige gevallen duurt deze periode langer dan gewoonlijk. Welke redenen kunnen daar achter zitten? Er zijn een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand minder zin heeft in seks. Probeer altijd met je partner in gesprek te komen hierover, zodat jullie weer weten wat er van de ander wordt verwacht. Wanneer je dit niet doet kan dit lijden tot onzekerheid bij de partner. De één voelt zich afgewezen, de ander voelt zich onbegrepen.

Slaaptekort, vermoeidheid

Wanneer je partner erg vermoeid is, kan de zin in seks verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat in de tiener- en twintigerjaren, de zin in seks het vaker wint van de vermoeidheid. Maar als deze jaren eenmaal voorbij zijn, is het dus goed mogelijk dat de zin om te slapen het uiteindelijk tocht wint. Uiteindelijk kan het zover komen dat seks eigenlijk verdwijnt uit jullie ritme, en dat het naar bed gaan om direct in slaap te vallen, meer een standaard ritueel wordt.

Zwangerschap

Wanneer er een sterke kinderwens is, kun je dit goed merken aan je seksleven. De seks zal alleen nog maar bedoeld zijn voor 'het zwanger worden'. Omdat veel stellen hier zo op gefocust zijn, gaat het leuke er toch wel een beetje vanaf. Ook wanneer er dan eenmaal een zwangerschap is ontstaan, zal het seksleven vaak niet opladen. Veel mensen zijn namelijk bang om de vrucht te beschadigen, en een miskraam te veroorzaken. Overigens kan seks tijdens zwangerschap geen kwaad, en kan het kindje niets gebeuren!

Buitenechtelijke relatie

Wanneer één van de twee er een buitenechtelijke relatie op na houdt, kun je dit terug zien in het seksleven. Vaak heeft deze persoon geen zin meer in seks met zijn eigen partner, aangezien er al aan de behoeften wordt voldaan. Ook het gevoel van schaamte tegenover de partner, of het gevoel dat de partner misschien wel iets kan merken van de buitenechtelijke relatie, speelt hierbij een rol.

Afknappers

Ook wanneer je langere tijd samen bent, zorg altijd zal je je best blijft doen voor je partner. Zo blijf je elkaar aantrekkelijk vinden, en zal de zin in seks blijven. Natuurlijk is het mogelijk dat je lichaam niet meer zo is als in het begin van jullie relatie. Maar compenseer dat door een lekkere bodylotion waar je partner zo van houdt, of door die grote pyjama om te ruilen voor een mooier exemplaar.

Internet

Aangezien er ongelofelijk veel internetsites bestaan, waarbij de seksuele behoeften kunnen worden vervuld, kan het zo zijn dat de partner hier niet meer voor nodig is. Aangezien iemand op internet precies op kan zoeken waar hij behoefte aan heeft, en de partner deze behoefte misschien niet altijd kan vervullen, zal in sommige gevallen het internet de voorkeur krijgen. De zin in seks met de partner kan hierdoor afnemen. Probeer altijd met je partner in gesprek te komen over de wensen en behoeften op het gebied van seks, zodat het voor je partner niet meer nodig is om via internet aan zijn trekken te komen.

Hormonen

Zowel bij mannen als vrouwen kunnen hormonen van invloed zijn op het seksleven. Zo kan bij vrouwen de behoefte tijdelijk afnemen tijdens de menstruatieperiode. Maar ook bij mannen kunnen hormonen een rol spelen, in de vorm van testosteron. Vanaf de leeftijd van 40 jaar, kan het testosterongehalte van de man afnemen, waardoor de zin in seks verminderd. Bij vrouwen kan de overgang een grote rol spelen.

Medicijngebruik

Het gebruik van medicijnen kan van invloed zijn op de zin in seks. Er zijn verschillende medicijnen tegen depressieve gevoelens, en kalmeringsmiddelen die het libido omlaag brengen.

Afwijzing

Wanneer er een verschil is in de behoefte aan seks, kan het zo zijn dat je vaak door je partner wordt afgewezen. Uiteindelijk zal je zelf waarschijnlijk ook geen toenadering meer zoeken, uit angst om weer afgewezen te worden. Zo komen stellen in een vicieuze cirkel terecht, waardoor er eigenlijk helemaal geen seks meer is binnen de relatie.

Probeer in ieder geval altijd met je partner in gesprek te komen over het verschil in behoefte aan seks. Zo kunnen jullie er wellicht achter komen wat de achterliggende reden is!
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Seks' of 'sex'?'Seks' of 'sex'?Door de opkomst van internet en mobiele telefonie is een nieuw soort ‘schrijftaal’ ontstaan, welke gebruikt wordt in voo…
Seksproblemen na beroerte komen veel voorVeel mensen die een beroerte hebben gehad krijgen daarna problemen in hun seksleven. Zeker 6 van de 10 personen heeft da…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
Wat seks met de mens doetWat seks met de mens doetSeks is tegenwoordig overal. Op tv, op straat, in films en ga zo maar door. Het wordt daarmee bijna een wegwerpartikel,…

Het geheim van de vrouwEr is al heel wat inkt gevloeid over het orgasme van de vrouw, maar een specifieke methode hoe ertoe te komen bestaat er…
10 tips voor een beter liefdesleven!10 tips voor een beter liefdesleven!Wil je een beter seksleven begin dan bij jezelf en kijk naar je eigen behoeften. Probeer te voorkomen dat je seksleven s…
Reacties

Chris, 11-09-2013
Mijn vriendin heeft een aantal weken een miskraam gehad en vanaf die tijd geen zin meer in sexs. mag haar niet aan raken en overal hebben wij ruzie om. wie kan mij helpen of is er meer aan de hand? Reactie infoteur, 11-09-2013
Wat ontzettend vervelend voor jullie! Het kan uiteraard aan verschillende dingen liggen. maar wanneer ik het probleem zo lees heeft het krijgen van de miskraam veel impact gehad op uw vriendin. Het lijkt eerder iets psychisch dan iets lichamelijks. Een kant en klare oplossing is uiteraard niet te geven. Maar probeer vooral goed met elkaar te praten hierover!

Juliana Martilia, 29-10-2012
Ik ben voor 6 weken naar het buitenland voor m`n werk geweest. Sinds dat ik terug ben, bijna 4 maanden geleden, hebben we maar 2 keer gemeenschap gehad met elkaar. Wij zijn 5 jaar samen ons seks leven was 100% hoewel dat ik degene ben die wel altijd alles doet om hem naar z`n zin te krijgen. De laatste tijden probeer ik maar ik word steeds afgewezen, dat doe ik niet meer. Mijn seks lust met hem is zo groot dat hij mij in de steek laat ik vind het heel moeilijk om mee om te gaan. Praten met hem doe ik maar hij geef mij steeds een tegenvraag van b.v wat denk je? Als ik hem een paar mogelijke reden geeft van: je bent moe, je hebt slaap, ik ben niet meer aantrekkelijk, je hebt iemand anders; zegt hij nee ik moet zelf mijn conclusie zien te vinden en dat vind ik niet omdat ik degene ben die hem naar z`n werk brengt (hij is leraar) en ophalen, en we zijn altijd samen, uitgaan alleen doet hij niet. Wat is dit voor gedrag, wat kan ik doen? Reactie infoteur, 29-10-2012
Wat een lastige situatie! Hoe vervelend het ook is, het antwoord zou toch van uw partner moeten komen. Het is begrijpelijk dat u onzeker wordt van alle afwijzingen. Geef dit ook aan bij uw partner. Wellicht zet dit hem aan het denken. Op deze manier drijft het jullie alleen maar verder uit elkaar. Het wordt dus echt de hoogste tijd voor een goed gesprek, want jullie hebben allebei recht op de waarheid!

Ineke, 03-05-2012
Ik zit al 7 jaar in de overgang, heb de laatste tijd erg veel moeite met het opgewonden raken, laat staan samen/of klaar komen. Mijn partner doet redelijk goed zijn best om het mij naar de zin te maken, maar het ligt echt wel aan mij, denk ik. Ik ben een 37 uren werken de vrouw, laatste paar jaren veel stress gehad, krijg in de weekenden weinig slaap, mijn partner is niet te groot geschapen. Kan ik hier voeding op aan passen, wat kan ik hier aan doen? Is er ervaring met dreamcream? Kun jij mij helpen? Reactie infoteur, 03-05-2012
Beste Ineke,

Over het gebruik van Dreamcream durf ik je helaas niets te vertellen. Je zegt veel last te hebben (gehad) van stress, dit is een belangrijke factor wanneer het gaat om zin in seks, alleen wanneer je echt ontspannen bent zal er zin in seks ontstaan. Voedingsmiddelen die aangeraden worden ter bevordering van de zin in seks zijn onder andere; chocola, fruit, Spaanse peper, avocado, asperges, selderij, Honing en gember. Verder kun je altijd een Seksuoloog inschakelen bij dit probleem. Zij kunnen je verder helpen hiermee!

Vriendelijke groeten,
Denn

Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.