De "Milkmaid" oftewel "Dutch Delight" dildo in Delfts Blauw

Bij het woord dildo denk je eerder aan seks dan aan een Hollands souvenir. En toch is de "Milkmaid" oftewel "Dutch Delight" dildo in Delfts Blauw een heus souvenir en tevens een klein kunstwerkje. Opvallend door zijn originaliteit en ondeugdzaamheid valt dit souvenir zeker op tussen al de standaard souvenirs. Wellicht is niet een ieder zo gecharmeerd van deze dildo en is het daarom absoluut geen souvenir wat geschikt is om aan iedereen te geven als aandenken aan ons mooie Holland.

Wat is de "Milkmaid"?

De "Milkmaid" oftewel "Dutch Delight" dildo van Studio OOOMS is een wel heel bijzonder Hollands souvenir. Daar is geen woord over gelogen. Deze dildo is gemaakt van Delfts Blauw porselein en de afbeelding is eveneens oer Hollands. Het is namelijk gebaseerd op "Het Melkmeisje", het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer. Of zoals Engelsen/Amerikanen dit noemen: "The Milkmaid". Na alle windmolens, klompen en tulpen is dit weer eens een geheel ander souvenir en zeker een spraakmakend alternatief.


  • Materiaal: Keramiek, Delfts Blauw porselein met kurk
  • Afmeting: Hoogte 22 cm x doorsnede 2,5 cm
  • Uitgave: Studio OOOMS
  • Verpakking: Handgemaakt katoenen zakje met sluiting van twee Delfts Blauwe kralen

De prijs is niet echt goedkoop. Circa € 130,-- Ondanks dat velen gek zijn op Delfts Blauw mag je als je een dergelijk relatiegeschenk wilt geven aan één van je (buitenlandse) zakenrelaties wel zeker weten dat hij of zij de humor hiervan in ziet.

Hoe is de Milkmaid ontstaan?

Ontwerpers van deze "Milkmaid" oftewel "Dutch Delight" dildo zijn Guido Ooms en Davy Grosemans. In 2003 ontwierpen zij voor het project van het "Nederlandse Souvenir" voor het EKWC in Nederland deze bijzonder dildo. Het EKWC (Europees Keramisch Werkcentrum) in Den Bosch is een internationale werkplaats waar door kunstenaars, ontwerpers en architecten uit binnen- en buitenland de technische en artistieke mogelijkheden van keramiek onderzocht kunnen worden. Het doel is het bevorderen van ontwikkeling in de keramische kunst, design en architectuur. Tezamen met medewerkers van het EKWC die gespecialiseerd zijn op dit vakgebied wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren om keramiek vorm te geven en te presenteren.

Veel souvenirs zijn nou niet bepaald origineel te noemen; datzelfde geldt ook voor de vele bestaande Hollandse souvenirs. Het EKWC wilde hier graag verandering in brengen. In 2003 vroeg het 41 Nederlandse en buitenlandse kunstenaars en ontwerpers souvenirs te maken die het moderne Nederland treffend zouden verbeelden. Seks, drugs en tulpen bleken veel gebruikte items te zijn voor veel kunstenaars. De Milkmaid van kunstenaars Guido Ooms en Davy Grosemans is één van de resultaten van dit project en met recht mag gezegd worden dat dit souvenir inderdaad weer eens heel wat anders is dan windmolens en klompen.

Guido Ooms en Davy Grosemans ontwerpers van de Milkmaid

Guido Ooms

Guido Ooms geboren in 1974 studeerde aan de Design Academy Eindhoven. Nadat hij in 2000 zijn studie succesvol had beëindigd, startte hij als freelance ontwerper bij diverse bedrijven. Hierna besluit Ooms om een eigen studio te starten, die hij de naam Studio OOOMS geeft. Samen met Karin van Lieshout runt hij dit bedrijf, wat zich gespecialiseerd heeft op het ontwerpen van producten die zich onderscheiden door kwaliteit en originaliteit. Daarnaast geeft hij ook les aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Tevens geeft Studio OOOMS workshops en beheert het de verkoop van haar producten via een eigen webshop.


Davy Grosemans

Davy Grosemans studeerde aan de Katholieke Hogeschool Limburg en in 1999 rondde hij hier zijn studie succesvol af. Grosemans behoort tot de jonge generatie Belgische ontwerpers die op geraffineerde wijze heden en verleden weten te combineren op een verrassende, speelse manier.
Momenteel is hij senior designer bij design agency Creneau International, een Hasselts bedrijf dat horecazaken en graphics ontwerpt. Daarnaast heeft hij sinds 2001 zijn eigen ontwerp bureau “Das Ding”. Grosemans is de eerste Belgische ontwerper die ooit de “IF Gold Award” won. De IF-awards gelden al sinds 1953 als een internationaal keurmerk van goede en bijzondere vormgeving. Deze prestigieuze prijs won hij met zijn ontwerp Breezer Umbrella in 2009.


Wat zeggen anderen over de "Milkmaid" oftewel "Dutch Delight"?

Wie het internet afstruint, komt verschillende reacties tegen met betrekking tot dit bijzondere souvenir. Hieronder een reeks van beschrijvingen van de Milkmaid met vermelding van de site waarop het stond. Opvallend is dat veel buitenlandse sites de Hollanders zien als zeer vrijdenkend met betrekking tot seks.

The "Dutch Delights" ceramic dildos are decorated with traditional motives and can be filled with hot water and closed with a cork. The pieces refer to the liberated mentality of the Dutch people when it comes to sex.
Bron: http://www.we-make-money-not-art.com

A new vision of the Dutch souvenir, suggesting alternatives for the widely known pottery and porcelain windmills, clogs, cows and tulips.
Bron: http://www.coroflot.com

Ceramic delft blue dildo with cork. Designers: Guido Ooms & Davy Grosemans. The Milkmaid by Studio Oooms is not your typical Dutch Souvenir inspired by Johannes Vermeer’s innocent painting ‘Het Melkmeisje’. Ships everywhere / Ships in 1-2 weeks
Bron: http://www.notcot.org

Objet: Objets de plaisir
Designer: Guido Ooms en collaboration avec Davy Grosemans
Lien : OOOMS
Slow design: Matériau abondant de la géosphère, conservation d’une technique et de motifs traditionnels (Delft), humour (clin d'oeil identitaire) et plaisir au quotidien.

Bron : http://blog.bientotdemain.com

Dirty Milkmaid
The milkmaid by studio oooms is so clean, yet so dirty. inspired by Johannes Vermeer’s innocent painting ‘het melkmeisje’ (the milkmaid). if I ever find myself in need of a ceramic dildo, this is my choice.

Bron: http://thsdy.wordpress.com

The Milkmaid: Commissioned by the Dutch souvenir project and initiated by the European Ceramic Work Centre. The Milkmaid by Studio OOOMS is not your typical keepsake. Inspired by Johannes Vermeer’s innocent painting “Het Melkmeisje”, this Delftblue ceramic dildo will certainly be a talking point if you leave it out on your mantelpiece!
Bron: http://www.oooms.nl/the-milkmaid/


Als ge erover denkt hulpmiddelen aan te schaffen, kijk dan 's rond voor iets anders dan een opzichtig roze exemplaar. Een goeie keuze vind ik The Milkmaid, een dildo ontworpen door het Nederlandse designbureau Oooms. Het is een keramieken dildo met een Delftse blauwe tekening, afgewerkt met een kurkske.
Bron: http://www.appelogen.be

Voor degene onder ons die hun seksspeeltjes graag nostalgisch zien, was er The Milkmaid van Studio Oooms, een dildo met Delftsblauwe print.
Bron: http://www.dutchcowgirls.nl

In een nachtkastje of gewoon als sierobject in je kamer, ze blijft mooi deze Delfts blauwe dildo “Milkmaid”
Bron: http://www.onna-onna.nl

Dildo in Delfts Blauw
De Belgische designers van Das Ding maken keramische dildo’s en buttplugs. Ze zijn versierd met traditionele "Delfts Blauw"-motiefjes en kunnen ook écht als dildo gebruikt worden, want je kan ze opwarmen door ze te vullen met warm water.

Bron: http://wadda.advalvas.be

Volop seks, drugs en tulpen in nieuwe Hollandse souvenirs. De Dutch Delight, een Delfts blauwe dildo van porselein van de ontwerpers Davy Grosemans en Guido Ooms, is nog een ironische knipoog naar de banaliteit van de bestaande souvenirs.
Bron: http://www.volkskrant.nl
© 2010 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Servies: Delfts blauwServies: Delfts blauwDelfts blauw is een blauw met wit gemaakt aardewerk dat erg populair is en zowel in Nederland als het buitenland erg bek…
Leuke weetjes - Vibrators en dildo'sHeb je ooit al vibrators en dildo’s gezien in de vorm van Barak Obama, Hello Kitty, de penis van een hond of een paard,…
Delfts Blauw is weer modeDelfts Blauw is weer modeDelfts blauw is jaren oubollig, truttig en meer iets voor oma geweest. Maar inmiddels mag Delfts blauw weer in de woonka…
Schilderij 17e eeuw: Het melkmeisje van Johannes VermeerSchilderij 17e eeuw: Het melkmeisje van Johannes VermeerHet melkmeisje van Vermeer is een van Vermeers bekendste en meest bewonderde schilderijen. De duidelijk aanwezige keuken…

Seks in je slaap, een variant op slaapwandelenSeks in je slaap, een variant op slaapwandelenSeks hebben terwijl je slaapt. Je zou denken dat het bijna onmogelijk is, maar ontzettend veel mensen kunnen over dit on…
Hoe doe je de vlam van je seksleven opnieuw oplaaien?Hoe doe je de vlam van je seksleven opnieuw oplaaien?In elke relatie belandt men vroeg of laat op een punt dat het seksueel niet meer zo snor zit. Hoe kan je daarin verander…
Bronnen en referenties
  • www.oooms.nl
  • www.ekwc.nl
  • www.giftpoint.nl
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 04-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.