Overweldigende stilte

Overweldigende stilte Vreemd toch eigenlijk dat veel mensen altijd geluid om zich heen willen hebben. Dit ondanks dat we massaal roepen hoe druk we het hebben en er meer ontspanning nodig is. Dat stilte ook goed voor de rust en balans is, komt ogenschijnlijk niet in ons op. Dit, terwijl het zo gemakkelijk in te bouwen is. Als het niet de omgevingsgeluiden zijn, dan is het wel de televisie, spelletje, radio of computer die allerlei geluiden maken. Maar het kan ook anders.

Zoek de stilte

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we eigenlijk helemaal niet goed zijn met stilte. Enerzijds weten we wel dat stilte goed is voor de broodnodige rust als tegenhanger van het drukke Westerse bestaan, maar we zoeken de echte stilte veel te weinig op. Zelfs in het wellnessoord blijven we, zij het zachtjes, praten. Dit, terwijl we er naar toe gaan voor de rust, lekker op te laden en de balans in het leven weer te vinden.

Jezelf terugtrekken en een moment in jezelf keren, kan direct zoveel rust bieden, maar we doen het niet. Het onderzoek geeft verschillende redenen waarom we er niet toe komen, mar totaal bestrijkt dit zo’n 84% van de geënquêteerden.
  • Het past niet in het in leefpatroon
  • Vergeten, hectiek van de dag
  • Wat levert stilte op

De uitkomst wijst er duidelijk op dat we niet gewend zijn iets te doen wat buiten het “geaccepteerde” patroon ligt. In de lunchpauze gaan we misschien wel een wandeling maken met collega’s, maar een kwartier jezelf even terugtrekken en de stilte opzoeken, vindt nauwelijks plaats.

“Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt wordt wakker. “ (Carl Jung)

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Oefening

Stilte, rust

Toch kan het op een eenvoudige manier en ook gewoon in de lunchpauze en behalve rust in lichaam en geest levert het ook nog een betere concentratie op. Het werkt heel eenvoudig.
Ga rustig zitten op een plekje waar je liefst geen, maar anders zo min mogelijk, omgevingsgeluiden hebt. Ga in een gemakkelijke houding zitten en als dat de kleermakerszit is of de lotushouding dan is dat prima, maar zet je liever je voeten op de grond, dan is dat ook goed. Tel nu van 1 tot 20 en herhaal dit in alle rust enkele keren.

Doorademen

Blijf goed doorademen, af en toe een diepe buikademhaling en concentreer je nu op je ademhaling. Adem zoals je altijd ademhaalt en volg het patroon gewoon. Leg je handen op je borst om het ook te voelen. Vertel jezelf dat er meer dan genoeg lucht is om in te ademen en herhaal dit in je hoofd als een mantra. Dan zeg je tegen jezelf dat er genoeg ruimte is om in te ademen en ook dit herhaal je een aantal keer en tenslotte zeg je tegen jezelf dat er tijd genoeg is om adem te halen.

Hart

Ga of blijf zitten en concentreer je specifiek op je hart. Sommige mensen voelen het hart kloppen andere mensen niet, maar probeer het ritme waarop het bloed door het lichaam gepompt wordt, te volgen. Voel de vast systematiek die er als vanzelf gehanteerd wordt. Denk nu aan een mooie bloem die tot bloei komt en visualiseer je hart als deze bloem met oneindig veel mooie blaadjes die zich blijven openen. Laat je adem door deze mooie bloem gaan en visualiseer dat je wat blaadjes weggeeft aan mensen die het goed kunnen gebruiken.

“De natuur heeft geen haast en toch is alle voltooid.” (Lao Tzu)

Leefpatroon

Het gaat er niet om dat je als een boeddhistisch monnik moet gaan leven. Het gaat er om dat als je een leuk maar (erg) druk leven hebt, je - voor een stuk balans – ook de tegenhanger van die drukte in je leven op moet nemen. Is het niet voor de balans die prettig voelt en goed voor lichaam en geest is, dan toch minimaal voor een betere concentratie. Leeftijd is in deze niet relevant en hoewel je als jong volwassene meer kunt hebben, een burn out of depressie voor zijn is nooit verkeerd.

Tot slot

Zo nu en dan stilte en jezelf dwingen naar binnen te kijken, heeft nog nooit iemand iets verkeerds gebracht. Het kan je nieuwe inzichten geven, stimuleert je creativiteit en brengt lichaam en geest in balans … en dat allemaal tijdens bijvoorbeeld de lunchpauze.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stilte in jezelfDe stilte in jezelfIn een drukke maatschappij is het bijna als vanzelfsprekend dat de meeste mensen meegaan in de stroom van alledag. Het g…
Dag van de StilteDag van de StilteDe Dag van de Stilte is in 2011 in het leven geroepen. In een wereld die steeds drukker wordt is elke stilte te koestere…
Het slinkend belang van stilte in ons levenStilte maakt geen deel meer uit van ons dagelijks leven. Velen onder ons kunnen zich niet meer voorstellen op wat stilte…
Veelzeggende en noodzakelijke stiltes tijdens het gesprekVeelzeggende en noodzakelijke stiltes tijdens het gesprekEen stilte zegt vaak meer dan woorden. Een gesprek waarbij voortdurend gerateld wordt heeft weinig met communicatie te m…

Iedereen kan mediterenIedereen kan mediterenWat ik meteen aan de koptekst toe moet voegen, is dat niet iedereen er al aan toe is. Wat weer wil zeggen dat de kans op…
Transformeer jezelf in een sporterTransformeer jezelf in een sporterEr zijn veel mensen die door een gebrek aan positieve ervaringen in het verleden de motivatie om te sporten zijn kwijt g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Comfreak, Pixabay
  • Universiteit van Tokyo
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.