Transformeer jezelf in een sporter

Transformeer jezelf in een sporter Er zijn veel mensen die door een gebrek aan positieve ervaringen in het verleden de motivatie om te sporten zijn kwijt geraakt. De identiteit van een mens is opgebouwd uit herinneringen aan ervaringen van allerlei gebeurtenissen in je leven. Als iemand in zijn jeugd geen of te weinig positieve ervaringen heeft dan kan de drijfveer om bezig te zijn met sport verdwijnen. Door te weinig te sporten worden mensen vaak passiever en het is niet altijd makkelijk dit te doorbreken. De herinneringen creëren foute overtuigingen en aannamen maar als je in staat bent dit te herkennen en het te koppelen aan een positief gevoel dan is de weg vrij voor een diepgaande transformatie.

Transformatie van passief persoon in actief persoon

Veel mensen vinden het niet makkelijk toe te geven dat ze passief zijn. Andere mensen weer beseffen vaak onvoldoende wat de gevolgen zijn omdat ze passief zijn en weinig sporten. Indien we naar een oorzaak gaan zoeken binnen de psychologie dan kunnen we het fenomeen dat bekend staat binnen de psychologie als aangeleerde hulpeloosheid nader bekijken. De theorie van de aangeleerde hulpeloosheid werd wetenschappelijk aangetoond met het yoked-control experiment. Het ontstaat als er geen juiste feedback komt over je eigen handelen. Het experiment toonde aan dat mensen door bepaalde oorzaken niet kunnen leren welke handelingen effectief zijn wanneer ze een bepaald doel willen bereiken en dit zal er toe leiden dat ze zich hulpeloos en passief gaan opstellen. Het uiteindelijk aangewende gedrag kun je wijzigen en een goed begin is het wijzigen van je gevoelens en houding over activiteit. In het kader van de aangeleerde hulpeloosheid theorie kun je eigenlijk zeggen dat de suggestie dat je kunt transformeren -door positieve affirmaties te maken- een stukje feedback is die tot op heden ontbreekt.

Voordelen van actiever worden

Actief worden door meer te gaan sporten kan veel voordelen opleveren. Op de langere termijn als je ouder wordt is het hebben van een gezond lichaam en een goede gezondheid iets wat je veel voordelen kan opleveren bijvoorbeeld in je privéleven of je algemene gezondheid. Zo is bekend dat mensen die regelmatig sporten bepaalde stoffen meer aanmaken, dit staat bekend als de feelgood hormonen. De feelgood hormonen bestaan uit: serotonine, oxytocine en endorfinen. Een ander voordeel dat misschien tegengesteld over kan komen is dat als je gevoelens van moeheid en futloosheid wilt verdrijven je het beste kunt gaan sporten. Onderzoek heeft uitgewezen dat matige beweging in dit geval ook effectiever is dan erg intensieve beweging. Niet bewegen is het slechtst en kan soms ziektes en kwalen veroorzaken.

Hoe positieve affirmaties transformeren

Misschien krijg je op een gezonde dag het gevoel dat je verandering zou moeten aanbrengen in je inactieve gedrag dan kun je door middel van bepaalde technieken je mentale focus wijzigen. Wat je daarvoor moet doen is je overtuigingen, dit zijn opvattingen die je gedrag aansturen op onbewust niveau, vervangen door betere en nieuwere opvattingen. Het is belangrijk deze wijziging op diep onbewust niveau te maken anders zijn de resultaten vaak zeer slecht en van korte duur. Veel mensen maken de fout door te denken dat als ze het rationeel toch in gedachten hebben; dan is daarmee automatisch op onbewust niveau het gedrag gewijzigd, want ze weten het immers. Voor een deel van de mensen (ongeveer de helft) gaat dit zeer waarschijnlijk inderdaad op, maar voor het andere deel niet. Dit heeft met de werking van het zenuwstelsel en de hersenhelften te maken. Bij ongeveer de helft van de mensen domineert het ene zenuwstelsel boven het andere waardoor de ene persoon meer aandacht moet besteden aan de werking van het onderbewustzijn. Ben je je dus inderdaad bewust geworden van het aanleren van andere opvattingen dan resulteert dit erin dat je voor jezelf positieve affirmaties kunt maken en deze dagelijks gaat toepassen op je (sport)leven.

Welke positieve affirmaties kun je zoal maken

Misschien heb je al eens yoga gedaan of geoefend met meditatie. Yoga en meditatie zijn technieken waarmee je na enige oefening makkelijker in een diepere trance komt. De trance is noodzakelijk voor de verandering. Zonder een trance gaat de verandering erg langzaam. Hierna kun je langzaam en op de juiste wijze geformuleerd de positieve affirmaties uitspreken. Bij het creëren van een positieve affirmatie is het gebruik van de correcte woorden en zinnen van groot belang. Het makkelijkst is als je jezelf iedere week op een realistische manier verbetert.

Een goede positieve affirmatie is dan:
Terwijl ik wandel kan ik iedere keer verder lopen.

Een andere affirmatie is:
Ik kan veranderen in een sportiever persoon

Of:
Iedere week verbeter ik mijn sportprestatie

Als je net begint te sporten en je bent onbekend met beweging en prestatie maak je doelen dan haalbaar. Een goede affirmatie hiervoor is:
Ik kan realistische doelen stellen terwijl ik ga sporten

Zorg ervoor dat de affirmaties simpel en direct zijn en als je in meditatieve trance bent, herhaal de affirmaties dan dagelijks ongeveer 3 a 5 minuten. Kies maximaal 1 affirmatie per dag of eventueel per week en ga daarna na de volgende.

Ook topsporters gebruiken positieve affirmaties

Het gebruik van positieve affirmaties en positief denken in sport is niet geheel nieuw. Al in de vorige eeuw is met name in het voormalige Oostblok veel geëxperimenteerd met autosuggestie en zelfsuggestie. Dit is te vergelijken met positieve affirmaties en de semantische (taalkundige) opzet is vrijwel identiek. De Russische topsportprogramma’s maakten gebruik van meditatieve ademtechnieken. De sporter bracht zichzelf in een ademritme van minstens vier seconden en soms ook acht en luisterde daarna naar de positieve affirmaties die toegepast werden om de prestaties te vergroten. Ook visualiseerden de Russische topsporters in gedachten de wedstrijd die ze moesten gaan winnen. Door tot in detail zich voor te stellen hoe het ging verlopen vergemakkelijkte de eigenlijke prestatie.
© 2013 - 2024 Jaccow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn verminderenPijn verminderenWist je dat je pijn op een natuurlijke wijze kunt verminderen? Bepaalde soorten voeding zoals chocolade en cayennepeper…
Mentale training en begeleiding in de sport: het verschilMentale training en begeleiding in de sport: het verschilSporters kunnen mentale training en mentale begeleiding krijgen om tot betere prestaties of meer zelfinzicht te komen. M…
Welke sport past bij jou?Het is belangrijk om in beweging te blijven. Sporten brengt immers grote voordelen met zich mee voor zowel lichaam als g…
"Keuze" tussen sport en topsport?Je bent niet in een keer een topsporter, hier is heel wat voor nodig. Maar wat kan er voor zorgen dat je de keus maakt t…

Overweldigende stilteOverweldigende stilteVreemd toch eigenlijk dat veel mensen altijd geluid om zich heen willen hebben. Dit ondanks dat we massaal roepen hoe dr…
Spiritualiteit zit in ons allemaalSpiritualiteit zit in ons allemaalOm het tot bloei te laten komen en er ook echt profijt van te hebben, moet je er wel wat voor doen. Het begint bij het b…
Bronnen en referenties
  • http://www.budhi.nl/psyche/feel-good-hormonen/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aangeleerde_hulpeloosheid
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Attributie_%28psychologie%29
Jaccow (17 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.