Spiritualiteit zit in ons allemaal

Spiritualiteit zit in ons allemaal Om het tot bloei te laten komen en er ook echt profijt van te hebben, moet je er wel wat voor doen. Het begint bij het besef dat spiritualiteit in ons allemaal zit, niet vaag is en je er je voordeel mee kunt doen c.q. het je leven verrijkt … waarom zou je je er dan niet meer in verdiepen? Reden om eens in de complexheid of het ontbreken daarvan te duiken. Wat is spiritualiteit nu eigenlijk?

Wat is het?

Spiritueel is volgens Van Dale: “de geest, het niet-stoffelijke betreffend” … wat eigenlijk weinig tot niets oplevert behalve meer vraagtekens en onduidelijkheden.
Als we kijken naar de uitleg die meer richting het rationele gaat, dan komen uit bij logische uitleg, zoals het gegeven dat spiritualiteit te maken heeft met alles rond de geest. Geest is in het Latijn namelijk “spiritus” en de uitleg varieert van religieuze zaken tot het bovennatuurlijke én hetgeen een populariteitsvlucht heeft genomen te weten de persoonlijke innerlijke ervaring.

Hoewel verschillende betekenissen lang onder een noemer zijn gesteld, is het enig moment – begin 20ste eeuw – losgelaten en is spiritualiteit meer richting de persoonlijke beleving van het individu gegaan. Een open mind, wars van dogma’s en wat je beweegt als mens, een stuk zingeving en inhoud geven aan je leven … en dat zit in ons allemaal.

“Daar waar je zelf niets meer weet, daar bewijs en openbaart het zich” Meister Eckhart

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

In de praktijk

Nu klinkt dat misschien goed, maar daarmee heb je er nog geen inhoud aan gegeven. Als we aan de praktijk denken, komen toch als eerste de klankschaaltherapie, meditatie of stiltetherapie bovendrijven. Allemaal absoluut interessante en zinvolle zaken, maar nog even niet voor de “beginner” op het spirituele vlak, de beginner wil concrete handvatten, bij voorkeur iets wat tastbaar is. Begin bij het begin … jijzelf!

Begin met jezelf wat vragen te stellen en goed na te denken alvorens te antwoorden. Verder staat er altijd een tip bij, hoe een begin te maken;
  • Is lichaam en geest in balans? Ofwel, leef je niet continu in je hoofd, maar voel je je lichaam ook daadwerkelijk in alle facetten. Als dit niet het geval is, start dan eens jezelf na het douchen heel bewust in te smeren met een bodylotion. Gewoon een aantal dagen achter elkaar doen. Bewust wil ook zeggen, met aandacht en ervaar wat je hand met een beetje crème voor je huid doet. Een andere oefening is rustig te gaan zitten met een rechte rug en de voeten op de grond. Adem heel diep in via de neus en adem enkele tellen later heel bewust uit tot je leeg bent. Doe dit enkele keren in alle rust achter elkaar en ervaar wat de ingeademde zuurstof voor je lichaam doet. Yoga gaat nog veel verder in deze.
  • Ben je je echt bewust van de omgeving? Neem nu als voorbeeld de natuur. Een mooi wandeling in de natuur maken is bijvoorbeeld door het groen lopen … maar zie je ook echt alles? Hoeveel kleuren groen zie je? Is je focus op dat waar om het om gaat? Kijk echt, bewust en zie details die je anders niet ziet. Gewoon je zintuigen open zetten en laat het maar binnen komen, hoor de geluiden, ruik de geuren en zie de vele kleuren. Als je er moeite mee hebt, kan een fototoestel of een kijker meenemen en af en toe inzoemen op details, nog wel eens helpen.
  • Kan je zo zeggen wat echt belangrijk is voor je of moet je dan diep graven? Neem eens de tijd om een lijst te maken - en dus daadwerkelijk opschrijven - van wat écht belangrijk is in je leven. Probeer de lijst zo kort als mogelijk te houden. Laat de lijst gewoon ergens zichtbaar liggen en bekijk hem af en toe, tot het moment dat je bedenkt dit het is. Laat het even liggen en bekijk de lijst na verloop van tijd nog een keer, bedenk dan waarom het zo belangrijk is of zou je ook zonder kunnen? De laatste actie is die waarop je beschrijft wat echt essentieel is in je leven.
  • Hoe vaak stel je vragen als er verontwaardiging over een situatie is, ten opzichten van het klaar hebben van een oordeel? Vragen stellen is goed, blijf dit doen tot op hoge leeftijd. Het is goed voor de geest. Maar bedenk je ook - als je je oordeel snel klaar hebt - waarom dit zo is? Zouden er niet meer kanten aan een verhaal kunnen zitten? Waarom wil je überhaupt oordelen in plaats van bijvoorbeeld observeren?
  • Vol in het hoofd met alles wat vooral “moet”? Leeg je hoofd om ruimte te maken voor je persoonlijke ontwikkeling door iets met je handen te gaan doen in de vorm van schoonmaken. Ruim je bureau eens goed op en zoek alles uit, sop de keuken eens goed uit of laat de auto weer van binnen en buiten blinken.
  • Wil je iets zichtbaar naar buiten doen? Geef dan iets van persoonlijke waarde weg, zomaar, zonder reden. Het geeft de ontvanger een prettig gevoel van zomaar iets leuks gekregen te hebben en je verhoogt tevens je eigen geluksgevoel. Ervaar vervolgens wat het met je doet in je hoofd en je lichaam.

“Alleen met je hart kun je goed zien; wat wezenlijk is, is voor het onzichtbaar” Antoine de Saint-Exupéry

Dit zijn slechts enkele vragen die je bewuster in het leven zetten, tenminste als je het regelmatig toepast. Je spirituele leven zal zich, zonder zweverigheid en hooguit je normale leven verrijkend, steeds verder ontwikkelen. Net zolang bewust mee bezig zijn, tot het moment dat het min of meer onbewust plaatsvindt. Blijf ook vooral vragen … en dring niet continu aan op antwoorden, deze komen vanzelf.

Tot slot

Je kunt op relatief eenvoudige wijze een begin maken met je eigen spiritualiteit. Niet zweverigs aan, maar met name gericht op je eigen ontwikkeling, je bewustwording en langzaam zal de volledige breedte van het leven zich ontplooien. Geef het tijd en aandacht …
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spiritualiteit, new age en zingevingSpiritualiteit, new age en zingevingIn deze prestatie gerichte maatschappij gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Iets eigens, een ”feel good” moment. Ee…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Boekrecensie: Eenvoudig spiritueelrecensieBoekrecensie: Eenvoudig spiritueelBoeken met een spirituele insteek gaan als warme broodjes over de toonbank, maar de kwaliteit laat nogal eens te wensen…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…

Transformeer jezelf in een sporterTransformeer jezelf in een sporterEr zijn veel mensen die door een gebrek aan positieve ervaringen in het verleden de motivatie om te sporten zijn kwijt g…
Transformatie tot een geldmagneetTransformatie tot een geldmagneetIedereen wil graag veel geld hebben en rijk worden. Echter dat is niet zomaar weggelegd voor alle mensen. De reden is da…
Bronnen en referenties
  • Annemieke Cornelisse - www.niiraja.nl
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Reactie

Rhino, 21-02-2017
Dit is een heel vaag artikel. Niets over daadwerkelijke spiritualiteit komt echt uit de verf. Enige voeling met spiritualiteit is hier ver te zoeken. Reactie infoteur, 23-02-2017
Spiritualiteit is niet zo concreet als het tastbare om ons heen en bovendien voor iedereen weer anders.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.