Spiritualiteit: De wereld toelaten

Spiritualiteit: De wereld toelaten Het is zo eenvoudig om jaloers te zijn op wat een ander heeft (en jij zou willen hebben) of alles zit je tegen en je ziet dat het bij anderen allemaal zo (ogenschijnlijk) gemakkelijk gaat. Wat doe jij fout, wat ontgaat je, wat loop je constant mis wat je nooit bij iemand anders mis ziet gaan of wie of wat is er tegen je, dat je dit alles overkomt? Een rij vragen met allemaal een negatieve insteek … en daar zit in veruit de meeste gevallen iets achter.

Alles is er al

Misschien moet je jezelf eerder de vraag stellen, wat maakt toch dat je niet dát toelaat wat er voor je is weggelegd?
Het klinkt mogelijk niet erg concreet, maar ga uit van het gegeven dat het universum – of hoe je het ook noemend wilt – iemand nooit iets misgunt en alles is er … altijd. Er liggen een aantal zaken “voor je klaar”, maar je moet er wel voor open staan. Wat houdt dat “open staan” dan in en wat moet je dan doen?

Alles zit in de mens en het gaat er maar net om, wat je naar boven haalt. Zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde jaloezie. Maar als alle negatieve aspecten in je zitten, zitten ook alle positieve aspecten in je. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld succes of blijmoedigheid in je zit. Je moet er alleen wel voor open willen én durven staan. Dat klinkt eenvoudig en toch is dat het niet, anders zou de wereld er al een stuk vrolijker uitzien.

Wat te doen?

Het begint met in jezelf te durven kijken. Wat maakt dat jij die jaloezie hebt, je bij een ander allemaal dingen ziet die jij niet hebt, die ander een vrolijker leven heeft dan jij etc.? Of met andere woorden, ga op zoek naar de oorzaak. Gun je het een ander niet en als dat zo is, waarom is dat? In het verlengde daarvan ligt ook de vraag wat je jezelf gunt. Gun je jezelf werkelijk die overvloed. Overvloed die er echt wel is, je hebt het alleen nog niet gevonden … en laat overvloed nu eens – als begin – niet meteen een concrete invulling krijgen. Laat die overvloed, wat het dan ook is, maar op je afkomen.

Op het moment dat je eerlijk naar jezelf durft te kijken, kunnen je allerlei zaken tegen komen die van invloed zijn op het gegeven dat je enkele aspecten - die de positieve swing aan je leven kunt geven - nog niet toelaat.
Het werkt echter alleen als je heel eerlijk naar jezelf bent. Denk aan onder meer onderstaande aspecten en geef jezelf dan eerlijk antwoord. Eventueel kan iemand die je heel goed kent, nog van toegevoegde waarde zijn.
Bron: Dieter G, PixabayBron: Dieter G, Pixabay
 • Feitelijk is de eerste en belangrijkste, het gegeven dat je nog te veel weerstand hebt om zaken los te laten. Ga uit van het principe dat je je niets mag toe-eigenen, maar je alles te leen hebt. Je hebt iets een tijd gehad en dan geef je het weer door. Hoe mooi is dat!
 • Onverwerkte emoties is ook een van de aspecten die erg belangrijk zijn als het gaat op die deur open zetten. Soms kan het tot in een vroege jeugd teruggaan en sta je er niet eens bij stil dat het er is. Het helpt om je leven op een tijdlijn te zetten en alle ter zake doende aspecten van je leven te benoemen (ook al lijken ze niet echt direct relevant).
 • Zeg eerlijk tegen jezelf dat je van jezelf houdt. Hoe echt en hoe goed voelt dat? Kan je van jezelf zeggen dat je echt om jezelf geeft en jezelf alles gunt? Wat overigens niets met egoïsme of narcisme te maken heeft. Het is namelijk het begin van ook van die ander te houden.
 • Heeft iemand je gekwetst, iemand die heel dicht bij je staat? Als je dat geen plek hebt gegeven en in staat bent je leven op te pakken, blijft het hangen en in je hoofd rondspoken. Zo’n aspect wat iedere keer weer de kop op kan steken als je net iets positiefs wilt gaan doen.
 • Niet zelden steken belemmerende overtuigingen de kop op in deze lijst … of het “hoort” niet. Wat zou op je eigen lijstje geplaatst worden wat niet “hoort” of je als “not done” ervaart (los van bestaande negatieve aspecten in het leven)?
 • Ben je snel oordelend of zelfs veroordelend? … en dus direct je mening klaar (vaak zelfs zonder enige vorm van fundament)?
 • Probeer je krampachtig alles onder controle te houden en laat je nooit zomaar iets toe? Ergens naar toe gaan en maar zien wie of wat je tegenkomt.
 • Heb je eens iets ergs gedaan of heb je iemand gekwetst? Kan je jezelf vergeven dat je iets gedaan hebt, wat niet oké is. Als je er spijt van hebt en je weet dat je er zo niet meer mee omgaat, mag je jezelf best vergeven.

Het glas is half vol of half leeg

Zoals eerdergenoemde zaken zijn er nog veel meer redenen die je kunnen weerhouden met open armen alles te ontvangen wat het universum voor je klaar heeft staan. Maar met het glas altijd op “half leeg”, kom je niet heel erg ver. Probeer die omslag te maken door vaker het “glas half” vol te zien.

Hoe kan je dan doen?

De een neemt een therapeut in de arm en de ander gaat zelf op zoek. Als je zelf op zoek gaat is het goed om de dag met letterlijk open armen te beginnen. Maak jezelf groot en laat alles tot je komen. Niet allen in woorden, maar ook zoals de dag op je afkomt. Daarbij mag je best een planning van werkzaamheden hebben, maar met de insteek dat je alles die dag op je af laat komen zoals het is. Niet van het negatieve uit gaan, niet direct oordelend en niet uitgaan van verkeerde intentie.

Enkele voorbeelden:
 • Zo kan je eerste afspraak dus net te laat komen. Je kunt bedenken dat hij wel weer te laat van huis is gegaan, dat het thuis te druk was, dat hij niet kan plannen of dat hij een notoire laatkomer is en niet wil verbeteren. Je kunt ook bedenken dat er op een onverwachte plek een file heeft gestaan, dat je wat minuutjes extra hebt voor jezelf om wat te doen of je alvast een kopje koffie gaat zetten voor je gast.
 • Je hebt van een bepaald merk altijd dezelfde maat en past altijd perfect. Niet passen en dus meteen mee naar huis nemen, wel zo gemakkelijk. Alleen nu niet, het jurkje past niet goed. Het model is anders en daar hebben ze geen rekening mee gehouden in de maatvoering of je bent verdomme een kilo of wat aangekomen en bent plots moddervet. Maar misschien zijn je smalle heupen net iets ronder en vrouwelijker geworden. Kan je je voordeel doen, omdat bij een kilo extra je borsten misschien ook net iets voller zijn of je hebt geen zin in een extra kilo en gaat lekker wat rondjes lopen met een vriendin. Mooie aanleiding het contact weer eens aan te scherpen.

Tot slot

Vanuit een positief uitgangspunt, zonder belemmerende overtuigingen en waar zware emotionele zaken een plek hebben gekregen, krijg je ruimte in je hoofd en je hart om meer open te staan. Dat is niet te zien, dat is niet tastbaar … maar het is er wel. Sommige doen het zonder hulp en andere hebben wel wat hulp nodig. Niets is goed of fout, het is maar net wat bij je past. De geest is vele malen sterker én invloedrijker dan we ons vaak realiseren.
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neutrino's sneller dan licht?Bij CERN zijn neutrino's gemeten die een snelheid hebben die groter is dan de lichtsnelheid. Theoretisch wordt dit als o…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…

De vaagheid van spiritualiteitmijn kijk opDe vaagheid van spiritualiteitDe eerste vraag die aan de hand van de titel bij een spiritueel iemand op zal komen is “hoe erg is dat?” of misschien we…
Wees als water!Wees als water!“Wees als water” is zo’n kreet die we wel vaker horen, maar we staan er niet of nauwelijks bij stil wat het nu daadwerke…
Bronnen en referenties
 • A. Denarhi - psychotherapeut en boeddhist
 • Afbeelding bron 1: Dieter G, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.