Kan mediteren je inzichten geven?

Kan mediteren je inzichten geven? Mediteren gaat de een heel eenvoudig af en de ander heeft er de grootste moeite mee. Vaak is onrust in het lijf en je – om wat voor reden ook - niet kunnen concentreren een bron van irritatie als het mediteren niet lukt. Iets in je lichaam of geest blokkeert dat rustmoment wat je met meditatie kunt bereiken. Daarentegen, en dat geeft de vraag in de titel al aan, als het mediteren wel lukt dan geeft het ook wat terug. Inzicht kan een mens verder brengen, maar hoe creëer je dat inzicht.

Mediteren

Mediteren wordt op verschillende manieren uitgelegd, maar in het westen gebruiken we mediteren vaak om een rustmoment in het nu te creëren. Een soort techniek om te komen tot innerlijke rust en harmonie. Lichaam en geest weer met elkaar in evenwicht brengen en daarmee de veelal grootschalige hersenactiviteiten weer binnen de perken te brengen.

Toepassen

Mediteren kan je leren en dat doe je door vooral niet te complex te denken, maar wel enkele basisbeginselen in acht te nemen, zoals;
Bron: Eigen zoutstenen - AnnastaalBron: Eigen zoutstenen - Annastaal
  • Draag gemakkelijk zittende en ademende (natuurlijke) kleding. Om je goed te concentreren is het belangrijk dat er niets is wat kan afleiden. Dus ook knellende kleding of kleding waar je snel in kunt transpireren moet je zien te voorkomen.
  • Ga lekker zitten in een rustige omgeving waar geen afleiding is. Geen bezoek wat zich via de deurbel aankondigt, blaffende honden of telefoongesprekken die je denkt aan te moeten nemen. Een rustige omgeving met niet te veel toeters en bellen, helpt in je concentratie en ga zitten hoe je lekker zit.
  • Adem nu rustig in via de neus, voel de zuurstof langzaam in je bloed alles in je lichaam “raken”, en adem net iets rustiger weer uit en voel de druk uit je lichaam stromen. Doe dit rustig enkele minuten. Op het moment dat je hieraan begint, focus je je op een punt voor je. Dit kan je helpen om, als het nog druk in je hoofd is, die concentratie te pakken.
  • Zorg dat wanneer je die focus hebt, je je zintuigen als een vanzelfsprekendheid in zet. In een rustige ruimte kan je plots een vogeltje buiten horen fluiten of voel je een uitgevallen haar langs je blote arm vallen of je ruikt door het openstaande raam de geur van munt en proeft het als het ware.
  • Probeer je geest niet te dwingen tot rust te komen, maar als je je zintuigen in kunt zetten, zullen deze – bij een goede concentratie – je gedachten “overnemen”.
  • Ervaar maar wat het met je doet en laat het passeren, vecht tegen geen enkele gedachten. Immers, er is geen enkele gedachte slecht. Mediteren is ook altijd zonder oordeel aan je voorbij laten gaan en geen conclusies of leerscholen eruit proberen te halen.
  • Probeer met die ontspannen houding in een prettige ruimte die focus vast te houden en probeer dit iedere keer net weer even iets langer te doen.

'Where intention goes, Energy flows. Where energy flows, Life grows'

Inzicht tijdens meditatie

Als je wat vaker mediteert en gaat ervaren wat het voor je kan doen, dan is mogelijk een volgende stap om te kijken of het je inzicht kan verschaffen. Dit kan je proberen via visualisatie. Visualiseren tijdens een meditatie kan op verschillende manieren is al lang niet meer dat “vage verhaal” waar het lang voor versleten is. Waren het voorheen nog de “softies” zoals ze betiteld werden, tegenwoordig wordt het toegepast binnen de sportpsychologie, coachingstrajecten en zelfs de medische wetenschap.
Door middag van visualisatie, wat niet meer of minder is dan het mentaal creëren van beelden, kan je direct in de richting gaan van datgene waar je verder mee wil.
Enerzijds geschikt om je onderbewustzijn te beïnvloeden en bijvoorbeeld belemmerende overtuigingen of pijnlijke momenten een andere wending te geven. Een wending die niet de herinnering wegneemt, maar wel de pijn of de blokkade. Anderzijds kan een visualisatie je inzicht geven in situaties en zaken die onbewust te lang aan je kleven, en je om die reden mogelijk blokkeren, mee helpen “op te ruimen”.

Voorbeeldvisualisatie

Een bekende en relatief eenvoudige visualisatie is die waar je langs stromend water zit. Een riviertje, een beekje, de zee … zolang het maar een rustige omgeving is waar je je prettig voelt én waar stromend water is. Ga op het gras of op het strand zitten en doe hoe rugzakje af wat je hebt meegenomen. Kijk goed in dat rugzakje en dan zullen er wat doosjes of zakjes in zitten, het aantal kan alleen jij zien en haal ze er een voor een uit. Bekijk de inhoud en denk na over waar dat mee geassocieerd kan worden in je dagelijkse leven (meestal is het een metafoor). Vaak zijn het zaken die in je onderbewustzijn zitten, waar je iets mee moet.
Door ze op het water te leggen en bewust weg te laten drijven tot ze uit je zicht zijn, kan je het van je af laten glijden. Soms komt het terug, tegen de stroom in dus, en dan moet je er duidelijk nog iets mee. Goed onthouden wat er in je rugzakje zat, dat kan je helpen met processen waar je nu mee bezig bent, zaken die je mogelijk nu weerhouden tot het zetten van stappen in je privéleven of je werk.

De sportpsycholoog kan je helpen om prestaties die nog geleverd moeten gaan worden in je visualisatie al te ondernemen. Je voorbereidingen, de sportprestatie op zich en de afwikkeling. Je wint en je voelt in je lijf je triomf, je geniet er van. Je gaat op deze wijze de spieren en de geest voorbereiden op een grote prestatie.

Tot slot

Visualiseer altijd in het NU, de tegenwoordige tijd en geef het de tijd. De een pakt het sneller op dan de ander, maar dat geeft niet. Als je het eenmaal te pakken hebt, kan je gaan “voelen” wat het voor én met je doet. Gedachten zijn krachten … dus maak er gebruik van.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Wat is sportpsychologie?Wat is sportpsychologie?Als (top)sporter wil je het beste uit jezelf en je prestatie halen. Je traint regelmatig, let op je voeding, zet er veel…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Geschiedenis van yoga – hatha yogaGeschiedenis van yoga – hatha yogaMen zou kunnen stellen dat hatha yoga van alle tijden is. Bij opgravingen in de Indusvallei werden iconische zegels uit…
Hooggevoelig als volwasseneHSP: High Sensitive Person. Hooggevoeligheid is 'bedacht' door Elaine N. Arons, ze deed onderzoek waarop anderen weer vo…
Bronnen en referenties
  • www.niiraja.nl
  • Afbeelding bron 1: Eigen zoutstenen - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.