InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Spiritueel > Je eerste chakra, het wortelchakra

Je eerste chakra, het wortelchakra

Ieder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het eerste chakra het wortelchakra wordt genoemd. Het eerste chakra heeft lichamelijk invloed op je nieren, bloed en skelet. Het heeft ook invloed op stresshormonen, zoals adrenaline. Tot slot heeft je eerste chakra invloed op emoties, vooral op boosheid. Je kunt je eerste chakra in evenwicht brengen met activiteiten waarmee je contact maakt met de aarde, zoals sporten en tuinieren.

Waar zit je eerste chakra?

Je eerste chakra zit ter hoogte van je stuitje. Het is de laagste chakra en zorgt voor verbinding met de aarde. Het vormt eigenlijk de wortel van je energiesysteem. Daarom wordt je eerste chakra ook wel het wortelchakra genoemd.

Welke invloed heeft je eerste chakra op je lichaam?

Ieder chakra heeft invloed op een aantal specifieke lichaamsdelen. Je eerste chakra heeft invloed op je nieren, je bloed en je skelet. Als je eerste chakra te veel of te weinig stroomt, dan kun je dit gaan merken aan je voeten, knieën of heupen, of doordat je bijvoorbeeld artritis, nierstenen, botproblemen of een auto-immuunziekte krijgt. Dit geldt niet andersom: als je één van deze ziekten krijgt, hoeft de oorzaak niet automatisch bij je eerste chakra te liggen.

Welke invloed heeft je eerste chakra op je hormonale systeem?

Ieder chakra heeft ook invloed op een specifieke (endocriene) klier die een bepaald hormoon afscheidt. De klier die door je eerste chakra wordt beïnvloed zijn je bijnieren. Je bijnieren scheiden verschillende hormonen af, namelijk adrenaline, noradrenaline en corticosteroïden. Adrenaline en noradrenaline zorgen voor een vecht- of vluchtreactie als er gevaar dreigt. Bij angst of stress, maar ook bij woede, kou, hitte of pijn komt er veel adrenaline en noradrenaline vrij. Daarom worden deze hormonen ook wel stresshormonen genoemd. Corticosteroïden zorgen voor een gezond immuunsysteem, een gezonde bloeddruk en voor een goed evenwicht in je water- en zouthuishouding.

Welke invloed heeft je eerste chakra op je emoties?

De emotie die bij het eerste chakra hoort is boosheid. Boos zijn is een gezonde emotie die laat zien dat je de wil hebt om te (over)leven. Als je je boosheid te weinig tot uiting brengt, kan deze omslaan in woede en geweld (vechtreactie) of juist in een depressie (vluchtreactie). Probeer open te staan voor je emoties. Zo kun je ontdekken waar je eigen behoeftes liggen. Als je weet wat je wilt, kun je je leven daarop aanpassen.

Wat kun je zelf doen?

Een goed werkende eerste chakra geeft je de levenskracht om een veilig en stabiel leven te leiden. Het geeft je het gevoel dat je het recht hebt om je leven in te richten zoals je dat zelf wilt. Alle activiteiten waarbij je contact maakt met de aarde kunnen je helpen om je eerste chakra in evenwicht te brengen. Sporten is bijvoorbeeld een goede activiteit. Het liefst een sport waarbij je voeten de grond raken. Ook wandelen en tuinieren zijn goede activiteiten voor je eerste chakra. Door het contact met de aarde wordt de energie die tussen jou en de aarde stroomt weer hersteld. Dat zal je helpen om je eigen wensen duidelijk te krijgen. Je bent het waard om daar je leven op in te richten!

Lees verder

© 2014 - 2019 Toke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Je vijfde chakra, het keelchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het vijfde chakra het keelchakra wordt genoemd. Het vijfde chakra heeft lichame…
Je tweede chakra, het geslachtschakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het tweede chakra het geslachtschakra wordt genoemd. Het tweede chakra heeft li…
Je derde chakra, het zonnevlechtchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het derde chakra het zonnevlechtchakra wordt genoemd. Het derde chakra heeft li…
Wat is een chakra?Wat is een chakra?Wat is een chakra en hoeveel heeft een persoon er? Het antwoord hierop is 7, en dat is voor iedereen hetzelfde. Ieder me…

Reageer op het artikel "Je eerste chakra, het wortelchakra"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Toke
Gepubliceerd: 09-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Special: Zeven chakra's
Schrijf mee!