Last van stress? Ga even het klooster in!
Stress. Bijna iedereen kent het wel. Veel mensen krijgen last van stress door een te drukke baan, deadlines en een te hoge werkdruk. Maar ook andere factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van stress zoals relatieproblemen, te veel prikkels, perfectionisme e.d. Ongezonde spanning kan resulteren in zowel lichamelijke als psychische klachten. Om ongezonde stress zoveel mogelijk te verminderen, is het belangrijk regelmatig even te ontspannen. Heb je echter regelmatig last van stress en moeite met ontspannen? Dan ligt de oplossing voor jou misschien wel in het klooster.
Stress: een veelvoorkomend fenomeen
Een vierde van alle werknemers in Nederland heeft last van vermoeidheidsklachten. Bovendien komen er elke dag 50 nieuwe arbeidsongeschikten bij door burn-outverschijnselen. Redenen hiervoor zijn vaak een te hoge werkdruk, deadlines en arbeidsconflicten. (Fonds Psychische Gezondheid, 2015). 'Bovendien wordt ons brein de hele dag blootgelegd aan duizenden prikkels die door de komst van het internet tevens gigantisch zijn toegenomen. Hierdoor kunnen we onze aandacht minder lang vasthouden dan voorheen', aldus Michael Rich, professor aan de Harvard Medical School.
Te veel prikkels
Volgens psychiater Edel Maex hebben mensen anno 2015 alles ter beschikking waardoor prikkels bijna overal aanwezig zijn. Bij de meeste mensen thuis staan er alleen al in de woonkamer een televisie en een computer. Kom je in de slaapkamer, dan wordt daar vaak ook televisie gekeken. Bovendien maken Nederlandse kinderen massaal gebruik van tablets. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat de helft van de 3-jarigen geregeld op de tablet speelt (Mediawijzer, 2013). Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat 9 op de 10 Nederlanders een smartphone bezit (Telecompaper, 2015). Slaappsycholoog Laury Quaedackers claimt dat al die prikkels vaak leiden tot een slechte nachtrust. ''Ze krijgen steeds meer moeite om uit te schakelen door alle prikkels die ze op zich afgevuurd krijgen. Dat heeft gevolgen voor de slaap'', aldus Laury Quaedackers.
Behoefte aan stilte
Door alle stress en prikkels is er een grote behoefte aan stilte. Geen wonder dat de gastenverblijven in kloosters bijna elk weekend staan volgeboekt. Uit een opiniepeiling van Omroep Brabant blijkt dat het verblijf in een klooster of andere geloofsgemeenschap steeds populairder wordt. Mensen zijn op zoek naar rust en bezinning. Dat is niet gek volgens psychiater Edel Maex. ''Het klopt dat we de stilte dikwijls buitenshuis gaan zoeken: in een klooster of in de natuur bijvoorbeeld. Door fysiek afstand te nemen wordt het vaak makkelijker, want je hebt je computer niet binnen handbereik, je gsm staat uit en je ziet de afwas niet staan. 'Stilte is veel moeilijker te vinden tussen de bedrijven door'. Vaak helpt het om de stilte in groep te zoeken, op een bepaalde manier hebben we dat altijd in gemeenschap gedaan en kunnen we we er elkaars hulp bij gebruiken.''
Zen tussen de zusters
Ervaar je vaak stress en ben je op zoek naar ontspanning? Maak dan kennis met diverse kloosters in Nederland. Op deze manier kun je ontdekken wat de stilte met jou doet. Door een weekend (of langer) in het klooster te verblijven, ervaar je de kracht van echte stilte. Geen prikkels, geen drukte en even helemaal niets. Er zijn in het klooster immers geen afleidingen of sociale verplichtingen. Door de serene sfeer bestempelen bezoekers het klooster vaak als een aangename plek waar mensen goed tot rust kunnen komen.
Kloosterlingen houden zich aan een strakke dagorde. Er zijn vaste momenten voor eten, werken, slapen, bezinning en gebed. Zusters doen alles met pure aandacht en toewijding. Dit wordt tegenwoordig ook wel mindfulness genoemd. Het vaste dagritme is misschien even wennen, maar het zorgt er wel voor dat je alles met bezinning kunt doen. Houd er rekening mee dat er geen Wi-Fi is in het klooster. Maar ook zul je in het klooster geen televisie, krant of muziek aantreffen. Voor de rest wordt er geadviseerd de gsm gedurende het verblijf uit te schakelen.
Waar op retraite?
Er zijn genoeg kloosters te vinden in Nederland. Het ligt er maar net aan waar jouw voorkeur naar uitgaat. Plus Magazine heeft in 2013 zeven kloosters geselecteerd waar mensen een gastvrij onthaal kunnen vinden voor bezinning, gebed, meditatie of mindfulness. Enkele kloosters zijn
Missieklooster Heilig Bloed,
Sint-Adelbertabdijvan Egmond en
Kasteel Slangenburg. Bovendien staat in de gids '100 x abdijen, kloosters & bezinningscentra' genoeg adressen om stilte te ervaren.
Na de retraite
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de meeste mensen weer terugvallen in hun oude gewoontes. Hierdoor kan er een soort van innerlijk conflict ontstaan. Het liefst willen ze de rust bewaren, maar aan de andere kant willen ze ook weer meedraaien in de maatschappij. Om de ontspanning vast te houden, wordt er daarom geadviseerd iedere dag een moment van rust te creëren.
Tips
- Wees voorbereid. Lees je voor het kloosterverblijf goed in zodat je beseft waar je terechtkomt. Enkele boeken die je kunt lezen zijn Rust en regelmaat, Eerste hulp bij kloosterbezoek en Een levensregel voor beginners;
- Blijf altijd drie dagen of langer. Om het maximale uit de retraite te halen, wordt er geadviseerd ten minste drie dagen te blijven. Op deze manier is het mogelijk enigszins te wennen aan het kloosterritme;
- Neem passende kleding mee. De koude kerkbanken kunnen vervelend zijn. Neem daarom altijd warme, comfortabele kleding mee. Bovendien is het daar niet gepast om in korte rokjes rond te lopen;
- Neem voedselreserves mee. Drink je graag koffie of thee wanneer je opstaat? Neem dan wat mee vanuit huis. Drinken krijg je pas na de tweede gebedsdienst gedurende de ochtend. Houd je bovendien niet van Nederlands eten zoals gekookte aardappelen, rode kool en stoofvlees? Een lekkere sandwich in de handbagage is nooit mis.