Onthaasten: de voordelen van ontspanning en rust

Onthaasten: de voordelen van ontspanning en rust Onthaasten, rust, ontspanning en meditatie kunnen dan nog zo belangrijk voor ons zijn, stress en drukte zijn nu eenmaal niet meer weg te denken uit ons leven en krijgen vaak voorrang. Uit dit artikel blijkt echter dat hard werken alleen niet tot de beste prestaties leidt. Juist door te onthaasten, door rust te integreren in je leven, ben je tot meer in staat; op het gebied van werk, ontspanning en welzijn. Genoeg redenen om te beginnen met meditatie, yoga of andere rustgevende technieken.

Rust om me stress om te gaan

Hard werken en stress zijn op zichzelf niet slecht voor een mens. Ze zorgen ervoor dat je dingen voor elkaar kunt krijgen, dat je je taken op je werk op tijd af hebt en dat je (bijvoorbeeld als het gaat om huishoudelijke taken) veel dingen in een bepaalde tijd kunt doen.

Echter, wanneer je werkelijk efficiënt met je tijd om wilt gaan, zul je de periodes van hard werken en stress af moeten wisselen met periodes van rust en ontspanning. Wanneer je in stressvolle omstandigheden verkeert, vraagt dat veel van je lichaam. Daar is niets mis mee, maar je moet je lichaam ook rust gunnen.

Het nemen van pauzes tijdens je werk is dan ook iets dat je heel serieus moet nemen. Probeer te voorkomen dat je je lunch achter je bureau opeet. Ga liever een stuk wandelen of ergens op een rustige plek zitten (bij voorkeur buiten). Probeer je hoofd leeg te maken, te ontspannen en te genieten van die ontspanning. Ook wanneer je een hele drukke baan hebt - of op een andere manier genoodzaakt bent om je tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken - is dit geen verloren tijd. Door te ontspannen, herstellen je lichaam en geest van de inspanningen die ze verricht hebben en kunnen ze er opnieuw tegenaan. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning zijn heel belangrijk.

Rust voor het behalen van topprestaties

Met rust zorg je niet alleen voor het noodzakelijke onthaasten ter afwisseling van het doorgaande haasten; er is meer. Het blijkt namelijk dat veel mensen die topprestaties leveren vlak voor - en vaak ook tijdens - die prestatie in een geestestoestand verkeren van innerlijke kalmte. Topatleten, sportbeoefenaars, musici en chirurgen blijken vaak over het vermogen te beschikken om heel rustig te worden, waardoor ze zich volledig op hun doel en taken kunnen concentreren.

Datzelfde is mogelijk bij vrijwel elke taak. Door rust te creëren kun je jezelf volledig aan iets wijden wanneer dat nodig is en tot prestaties komen, die je misschien wel niet voor mogelijk had gehouden. Dit kan één van de redenen zijn om te beginnen (of in ieder geval te experimenteren) met meditatie, yoga of andere technieken om een (intens) ontspannen toestand te bereiken.

Rust als basis om te genieten

Het leven draait niet alleen maar om werken en presteren. Ontspanning heeft dan ook nog een hele andere functie dan wat hierboven beschreven is.

In de huidige maatschappij geldt voor de meeste mensen dat ze, hoewel ze heel druk zijn, toch behoorlijk wat vrije tijd hebben. Desondanks zijn er maar weinig mensen die er dagelijks in slagen om werkelijk te ontspannen in de gegeven vrije tijd. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvan is, dan de moderne mens het idee lijkt te hebben dat hij of zij altijd iets moet doen. Of anders gezegd: we willen constant gevoed worden met prikkels. Wanneer we de hele dag op het werk of op school al bezig zijn geweest met het verwerken van informatie, dan gaan we daar 's avonds gewoon mee door.

Veel mensen kijken te ontspanning hele avonden televisie. Met televisie kijken is op zich niks mis, maar je moet je wel beseffen dat t.v. kijken zorgt voor een vrijwel ononderbroken stroom van prikkels. Je kunt dus nooit werkelijk tot rust komen.

Dezelfde mensen die op de doordeweekse avonden de stress niet echt van zich af kunnen schudden, slagen daar in de weekenden vaak wel in. Dan gaan ze uitgebreid in bad of maken een boswandeling: activiteiten waarbij je eigenlijk niets doet en waarbij de hoeveelheid prikkels die op je af komt, zeer beperkt is. Door dat soort activiteiten kunnen we veel meer tot onszelf komen. Daarmee laden we onszelf dan ook veel beter en sneller op dan met bijvoorbeeld televisie kijken.

De activiteiten waaruit je kunt kiezen om tot rust te komen en werkelijk te genieten, beperken zich overigens niet tot meditatie, een bad nemen en wandelen in het bos. Ook het uitoefenen van een hobby behoort tot de mogelijkheden. Het gaat er niet om dat je niets aan het doen bent; het gaat erom dat je tot jezelf komt. En dat kan ook heel goed door heel geconcentreerd met één bepaalde handeling bezig te zijn. Het kan dan gaan om het uitoefenen van een sport, het bespelen van een instrument of een andere kunstvorm, knutselen aan een auto, brommer of fiets, tuinieren, etc.

Onthaasten om de kwaliteit en kwantiteit van leven te verhogen

Bij onthaasten gaat het niet zozeer om langzamer leven, maar veel meer om bewuster leven. Drukte en stress horen er tegenwoordig nu eenmaal bij. Eigenlijk kunnen we nauwelijks meer zonder. Waar het bij onthaasten om gaat is dat we stress leren beheersen. Dat kan door op zijn tijd het tempo wat lager te zetten of zelfs helemaal niets te doen - de meeste vormen van meditatie komen neer op niets meer dan zitten.

Wanneer we rust meer integreren in ons leven, zal dat niet alleen zijn uitwerking hebben op onze prestatie en niveau van ontspanning op de korte termijn; juist ook op de lange termijn heeft onthaasten een aantal belangrijke positieve effecten.

Door meer rust in ons leven toe te laten, gaan we intenser leven. Het verdiept onze relatie met onze naasten en met onszelf. We zijn in staat om meer weloverwogen keuzes te maken. Dit klinkt misschien wat vaag. Er zijn echter ook concretere zaken die voortkomen uit rust. Onze weerstand en ons immuunsysteem gaan beter werken. Op die manier worden we weerbaarder en dus zijn we minder snel ziek. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat yoga, meditatie en andere rustgevende technieken een belangrijke bijdrage kunnen leveren als het gaat om het genezen van kanker.

Genoeg redenen dus om in ieder geval te proberen om meer rust in ons leven te integreren.

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Dru Yoga - een sierlijke zachte yogastijlDru Yoga - een sierlijke zachte yogastijlDru yoga heeft zijn wortels stevig verankerd in de eeuwenoude yogatraditie en gaat uit van zachte, vloeiende dynamische…
Gezondheid en herbronnenGezondheid en herbronnenEén van de belangrijkste kenmerken van onze maatschappij is een jachtig bestaan. Alles moet snel en vooruitgaan, zowel i…

Blijf fit door bewegingBlijf fit door bewegingDe meeste mensen zijn zich er van bewust dat regelmatige beweging een onderdeel vormt van een gezonde levensstijl. Maar…
Medische gevolgen van overgewichtMedische gevolgen van overgewichtOvergewicht is een sluipmoordenaar. Jaarlijks sterven miljoenen mensen aan de gevolgen van obesitas. De risico's van zwa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • 'Calm for life' Paul Wilson (2000)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 25-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.