'Zen'-zijn in de feestmaand

'Zen'-zijn in de feestmaand ‘Zen’ behoort in de 21e eeuw voor menigeen tot de meer populaire woorden en zegt iets over je (gewenste) gevoel, ofwel je staat van zijn. Het spreekt voor zich dat je dat gevoel zelf bepaalt, maar dat neemt niet weg dat er geen verkeerde filosofie achter zit. Het populaire woord is overigens helemaal geen nieuw woord, maar bestaat al eeuwen. Mogelijk dat we steeds meer de oosterse cultuur gaan snappen én toepassen binnen het hectische westerse leven. Dit wetende is het wellicht niet eens zo verkeerd om ‘zen’-zijn (of worden) toe te passen in een voor velen hectisch leven. De feestmaand december is mogelijk bij uitstek geschikt om eens niet te veel stress te ervaren, maar te genieten. Zen-zijn kan je daarbij helpen.

Zen verrijkt je

Als je ‘zen’ of eigenlijk in balans bent, wordt alles wat intenser, kan je meer genieten van zaken en meer op je af laten komen zonder stress te ervaren. Daar wordt iedereen beter van, want als je in balans bent reageer je ook anders op je omgeving. Zeker in een voor iedereen toch al hectische maand, is juist wat meer in balans komen/zijn helemaal niet verkeerd. Sterker nog, de feestmaand heet niet voor niets de feestmaand en als er feest is, moet er ontspanning zijn. Kortom, werken in deze drukke maand aan een stuk ontspanning is gewenst. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Mogelijkheden die prima in te passen zijn, waarbij het alleen wel van belang is dat je het serieus oppakt om succes te kunnen boeken.

Waarom december?

Vaak, mogelijk té vaak, hoor je dat de gezellige decembermaand te snel voorbijgaat en er te weinig echt van genoten wordt. Veel mensen voelen zich geleefd in die periode en dat is zonde, want het is feitelijk dé tijd van genieten. Als je wat balansoefeningen de gehele decembermaand in kunt passen (gewoon in je dagelijkse leven), worden de veelal drukke maar gezellige dagen rond kerst (en alle voorbereidingen) een stuk meer ontspannen en geniet je meer van het moment (dus ook je voorbereidingen). Je past het als het ware in je levensstijl in. Als je er direct mee begint, kan het zijn uitwerking al rond de kerstdagen hebben. Bovendien maak je er een prachtig begin mee voor het nieuwe jaar. Want waarom zou je het niet vast integreren binnen je levensstijl?

Mediteren in de verschillende vormen

Mediteren lijkt heel ver weg van de westerse cultuur, maar let maar eens op de monniken en zusters in het klooster. Er ligt een vergelijkbare basis en is in alle gevallen uitermate goed voor je concentratie. De bloeddruk, die bij menigeen zeker in december stijgt, daalt tijdens het mediteren. Ook uitermate belangrijk, je wordt minder bevattelijk voor stress én je geheugenfunctie verbetert. Als je regelmatig een meditatiemoment neemt, kan er na zo’n acht weken al verschil in je hersenen te zien zijn. Verder verharden rimpels en fijne lijnen als je stress hebt en minder stress en in balans zijn wil dus ook zeggen dat deze fijne lijntjes ook daadwerkelijk fijne lijntjes blijven. Ontstane lijntjes verdwijnen niet, dat is onzin.

December is bij uitstek ook de maand van de liefde en tijdens het mediteren kan je ook de liefde proberen te visualiseren. Denk aan wat liefdevol is. Dit kan variëren van een partner tot ouder, maar het kan ook een kind of een huisdier zijn. Als je een beeld krijgt wat 'liefde' voor je wil zeggen, dan kan je dat een warm gevoel geven. Dit gevoel zal je na de meditatie ook zomaar kunnen pakken (en iedere keer opnieuw dat warme liefdevolle gevoel geven).

Yoga

Yoga, wat ook een manier van mediteren is, kan ook helpen in de drukke december-maand. Uiterste concentratie is bij yoga, welke vorm dan ook, van belang. Er zijn tal van manieren om te mediteren en iedereen moet dát doen wat het beste bij hem/haar past. Uitproberen is vaak de beste manier. Je hebt heel actieve yoga, yoga die heel ontspannend is en zelfs lachyoga. Het is heel persoonlijk en er is dus geen eenduidig advies over te geven. Veel yogascholen geven een eerste les gratis en door zo’n les te volgen kan je er gevoel bij krijgen (of niet).

Lachen

Lachen in meditatievorm is simpel maar zeker doeltreffend. Je begint tijdens wat simpele rek- en strekoefeningen voorzichtig te lachen en dit wordt opgebouwd tot een bulderlach. Een stevige bulderlach kan de buikspieren tot heftige reactie aanzetten, maar is om te ontstressen uitermate doeltreffend. Soms kan je al beginnen met een televisieprogramma met grappen, menigeen kan lachen om leedvermaak (zolang het maar geen definitieve gevolgen heeft) of de conferences die in de decembermaand voorbij komen.

Maar denk ook aan leuke foto's maken (en/of bekijken) voor de kerstgroet aan je omgeving of wat men allemaal in de decemberpeiode op Facebook en Instagram post. Van die foto's waar katten en honden opgedoft worden met kerstversierselen of olijke baby's. Zolang het maar een lach van oor tot oor geeft. Elke dag enkele minuten stevig lachen kan al helpen. Iedere dag dus even een moment van bulderlachen, wat eenvoudig in te passen is in ieder leven.

Bron: Dieter G, PixabayBron: Dieter G, Pixabay
Transcedent
Veel mensen vinden meditatie moeilijk, omdat men het brein niet 'stil kan leggen'. Dit is ook uitermate moeilijk, maar tijdens een rustmoment (zitten in een ontspannend toestand) kan het continu hummen van een woord of zin helpen om het brein even stil te leggen. Het is een traditionele manier van mediteren binnen het Hindoeïsme en voor sommige mensen erg doeltreffend. Gezegd moet worden dat je er wel de rust voor moet hebben, om een moment geconcentreerd te gaan ‘hummen’. Maar zet je iPod op en vanuit iedere situatie kan je het toepassen.

Geluid

Deepak Chopra pakt het nog anders aan. Deepak Chopra is een Indiaas arts (internist en endocrinoloog) en schrijver. Hij is geboren in 1947 en is zich langzaam maar zeker meer op de spiritualiteit toe gaan leggen, hij heeft talloze boeken geschreven. Een van de meest bekende is mogelijk 'Leven in overvloed'. Hij heeft als jong volwassenen al vrij snel India voor de Verenigde Staten verruild. De man heeft een grote schare aanhangers, maar even zoveel critici. Hij laat je heel geconcentreerd naar een persoonlijke mantra luisteren. Deze wordt bepaald aan de hand van je geboortejaar en plaats. Een voor de westerse wereld heel toegankelijke manier van meditatie. Je hoeft in dit proces alleen maar geconcentreerd te luisteren. Je kunt deze tapes op verschillende plaatsen laten maken.

Badderen

Wellicht klinkt het vreemd, maar ook regelmatig uitgebreid badderen in water met (dode) zeezout kalmeert uitermate. Het zout laat je heerlijk drijven en bovendien is water sowieso kalmerend voor de geest. Je oren sluiten zich af en "horen" nog slechts het drijven op het water. Neem er voldoende tijd voor, ga niet uitgebreid lezen of televisie kijken in bad maar ontspan. Zet eventueel alleen een rustig muziekje op de achtergrond aan (bijvoorbeeld Sinatra in de kerstperiode, of subtiele jazzmuziek) en droom weg op het water en de muziek. In de decembermaand zijn er ook extra geurkaarsen in de meest 'warme' wintergeuren. Deze brengen je nog meer in de sfeer.

Tot slot

De conclusie is dat mediteren je kan helpen ‘zen’ te worden oftewel in balans. Iets wat niet alleen maar heerlijk is in een drukke maand. Ben je tussen kerst en oud en nieuw bijvoorbeeld nog een weekje vrij maar ga je niet weg, dan heb je nog mogelijkheden te over om ook lekker op te laden voor het nieuwe jaar. Probeer het zo vorm te geven, dat het zonder ingewikkelde ingrepen in te passen is in je leven.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banken, december als topmaand effectenbeursBanken, december als topmaand effectenbeursDe consumentenuitgaven in december breken dikwijls records met de grote kerstinkopen. Elk jaar laat Sinterklaas het geld…
Een balans maken (boekhouden)Op de balans van iedere onderneming staan drie onderdelen, namelijk bezittingen, schulden en eigen vermogen.Hoe stel je…
Wat is neurofeedback?Neurofeedback is een behandelmethode waarbij men de hersenactiviteit direct stimuleert en daarmee de hersenen andere her…
Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?De periode van kerst en nieuw is voor sommigen onder ons een periode van sociale verplichtingen en stress. We moeten vro…

Yogahoudingen – gomukhasana (koeienkophouding)Yogahoudingen – gomukhasana (koeienkophouding)In gomukhasana (koeienkophouding) haakt u de handen achter uw schouders ineen terwijl u met gekruiste benen zit. De houd…
Yogahoudingen – chaturanga dandasana (vierledige staf)Yogahoudingen – chaturanga dandasana (vierledige staf)Wie gespierde armen en schouders ambieert, zonder te veranderen in een bodybuilder, kan met chaturanga dandasana (vierle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Makunin, Pixabay
  • Fabulous 3/2015 (Douglas); “Dossier Zen in december”
  • Afbeelding bron 1: Dieter G, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.