Waarom betalen voor een paranormaal consult?

Waarom betalen voor een paranormaal consult? We vinden het allemaal doodnormaal dat we betalen voor de diensten van een dokter, tandarts, psycholoog of welke geregistreerde hulpverlener dan ook. Geld geven voor de diensten van een medium of iemand die helpt met een zesde zintuig is meer omstreden. Waarom vragen mensen geld voor een natuurlijke gave?

Hoe wordt de prijs berekend?

Sommige mediums lijken voor een prikje te werken, terwijl andere astronomische bedragen lijken te vragen. Waar zit het verschil?

Statuut van het medium

Is het iemand die zijn of haar gave als hobby of bijverdienste gebruikt? Of heb je te maken met iemand die er van moet leven? Dat kan veel zeggen. De prijs bepaalt dus niet de kwaliteit, maar mensen die er van moeten leven, hebben wel meer te verliezen en moeten wel met meerdere factoren rekening houden.

Hobbymediums
Iemand met een zesde zintuig die een goed verdienende baan heeft buiten zijn of haar praktijk als medium kan minder rekenen, terwijl wie er van moet leven wel degelijk meer moet aanrekenen. Veel van die goedkope mediums doen het als hobby en deze inkomsten worden niet aangeven. In België ben je in principe verplicht om al deze inkomsten aan te geven en er 33% belastingen over te betalen. Er is een gedoogbeleid dat deze inkomsten tot een kleine 2500 euro per jaar, of omgerekend 100.000 oude Belgische frank op jaarbasis vrijgesteld mogen worden.

Sommige mensen komen door omstandigheden er toe dat ze van hun hobby hun beroep maken en mediums kunnen hier ook toe behoren. Als je met je gave echt ten dienste van je medemensen wil staan, zal je merken dat dit ook moeilijk te combineren gaat zijn met zelf nog een leven hebben, brood op de plank krijgen en je rekeningen betalen, als je alles gratis of voor een luttel bedrag doet.

Zelfstandigen
De term "wettelijk erkend medium" wil enkel zeggen dat iemand een handelsregisternummer heeft en dus als zelfstandige werkt met aangegeven inkomsten. Dat wil niet zeggen dat die persoon een goede service levert of echt een gave heeft. Deze personen zijn enkel gebonden aan regels dat ze bij een sociaal fonds aangesloten moeten zijn en hun inkomsten via een beëdigd boekhouder moeten aangeven. Dus professionele, zelfstandige mediums, die al hun kosten moeten betalen en hun belastingen in orde moeten brengen met de verdiensten van hun praktijk, kunnen niet voor een prikje werken.

Het is begrijpelijk dat sommige mensen professionele mediums als geldwolven omschrijven. Het is moeilijk daar over te oordelen, want ze hebben meer kosten en het is de klant die bepaalt wat hij of zij betaalt. Ze moeten daarnaast nog ook veel investeren in hun praktijk. Vertrouw vooral op je gevoel als je voor een consult wil betalen.

Als je het bijvoorbeeld logisch vindt dat een loodgieter 50 euro per uur vraagt om je lekkende kraan te herstellen, omdat hij als zelfstandige moet rondkomen, waarom zou het dan onlogisch zijn dat een medium ook 50 euro voor een consult van één uur vraagt?

Doelgroep

De doelgroep waar je voor wilt werken kan ook bepalen wat je wilt vragen. Veel mediums zijn dus wel humaan, waardoor de meeste wel degelijk hun best doen om een betaalbare service te leveren voor hun klanten. Hulp bieden is bij velen de hoofdmotivatie. Daarom zal een correct medium geen honderden euro's per uur vragen.

Als je doelgroep echter bedrijven en rijkere particulieren zijn, kan je wel meer vragen. Bepaalde mediums zijn inderdaad gespecialiseerd in bepaalde taken en volgen ook cursussen en opleidingen om betere trainingen, consulten en producten aan te bieden. Deze vinden hun weg naar bepaalde klanten mede dankzij hun prijs. Er zijn ook mediums die zo ver zijn dat ze anderen lesgeven en opleiden.

Of de prijs en de kwaliteit met elkaar overeenstemmen, bepaalt uiteindelijk de klant. Wie een zelfstandige praktijk als medium heeft, moet meer regels invoeren en is onder andere onderworpen als handelaar garantieplicht te geven. Zo kan je, als je echt niet tevreden bent en dat binnen een termijn ook laat weten, die 50 euro voor je consult terugeisen als het medium daar voor open staat. Bij een hobbymedium, dat maar 15 euro gevraagd heeft, heb je geen wettelijke regels en kan je die 15 euro volledig kwijt zijn. Bekijk dus altijd eerst heel goed de voorwaarden van het consult. Onthoud dat geen enkel correct medium 100 percent garantie kan geven.

Ben je zeker dat mediums geen geld voor hun diensten mogen vragen, dan is het je volste recht om geen gebruik te maken van betalende mediums of diensten en naar mensen te gaan die gratis werken, of zelf je zesde zintuig te ontwikkelen.

Achtergrond van het medium

Sommige mediums hebben wel degelijk een erkend diploma als geregistreerd hulpverlener. De bekende engelentherapeute en schrijfster Doreen Virtue bijvoorbeeld, is wel degelijk een psychologe. Er is echter geen regel om een praktijk als medium te beginnen. Je hoeft er in België enkel een diploma bedrijfsbeheer voor te hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan, of om een vennootschap op te richten.

In België is het soms ook noodzakelijk om voor bepaalde vormen van alternatieve hulpverlening een wettelijk diploma te hebben. Zo moet iemand voor het uitoefenen van acupunctuur een diploma geneeskunde hebben, of moet een osteopaat op de eerste plaats een kinesist zijn. Deze mensen vallen ook onder de regels van vrije beroepen en kunnen dus niet anders dan hun prijs vragen. Psychologen bepalen in België meestal hun eigen prijs en je krijgt er ook geen tussenkomst op bij het ziekenfonds. Het is niet altijd zeker dat hun therapieën werken voor jouw problematiek.

Cursussen en certificaten

Er zijn hier en daar regels, maar als je over het contact met overledenen begint, of reiki of andere alternatieve consulten, dan is er minder duidelijkheid. Er bestaan wel degelijk cursussen mediumschap en je kan ook tarotlessen krijgen en cursussen als energetisch healer volgen. Alleen krijg je bij deze cursussen certificaten en geen erkende diploma's, omdat hier anno 2016 nog geen wettelijk leerplan voor bestaat.

Een medium met een certificaat kan dus enkel aantonen dat hij of zij een bepaalde cursus gevolgd heeft en bepaalde kennis heeft. Of dit van hem of haar een beter medium maakt, daar zijn de meningen over verdeeld. Zo kan het kanaal van iemand met een certificaat derde graad reiki wel eens een minder zuiver zijn dan dat van een healer zonder dat certificaat. De klant moet uiteindelijk zelf bepalen waar hij of zij zich het best bij voelt.

Veel mediums volgen inderdaad cursussen en scholen zich ook bij om een betere hulpverlener te worden. Ze investeren vaak honderden euro's in cursussen om certificaten te behalen. Natuurlijk willen ze voor deze inspanning graag iets terug. Het is dus niet zo dat ze hun gave altijd zomaar gratis krijgen, of er niets voor moeten investeren.

Er is ook een theorie dat we allemaal ons zesde zintuig kunnen ontwikkelen, maar dat niet iedereen dit aankan en/of daar moeite voor wil blijven doen. Mediums zijn dus zeker deze mensen die hun kanaal hebben opengehouden en hun zesde zintuig leren beheersen en gebruiken. Dat maakt mediums dus zeker een meerwaarde als hulpverlener.

Besluit

De klant is koning en kiest zelf wat hij of zij voor een consult wil betalen. Iedereen heeft recht op zijn mening en ook bij mediums geldt dat duurder niet altijd beter is. Je kan stellen dat bij mensen die wettelijk werken, ook de staat en het systeem mee het prijskaartje bepalen. Als je dan verder kijkt zal je merken dat de meeste mediums echt niet rijk worden van hun praktijk en dat het de klant is die moet beslissen wat het consult hem of haar waard is.

De meeste mediums zullen geen waanzinnige kosten rekenen en zullen ook eerlijk zijn als ze bijvoorbeeld geen contact krijgen of iets niets aanvoelen. Het zijn en blijven mensen en ze kunnen er af en toe wel eens naast zitten. Dokters kunnen zich ook vergissen, dikwijls met zwaardere gevolgen. Een correct medium zal je ook geen reading geven die je een halve hartstilstand bezorgt, maar je tot een concreet inzicht in je situatie leiden of contact leggen met een dierbaar overleden persoon, op een liefdevolle manier. Krijg je geen goed gevoel bij je consult dan ben je niet verplicht ermee aan de slag te gaan.
© 2016 - 2024 Martine77, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taalcursus: cursus Spaans volgenTaalcursus: cursus Spaans volgenVeel mensen willen een cursus Spaans volgen. Er zijn verschillende taalcursussen die worden aangeboden op verschillende…
Coursera: Online studeren met een MOOCCoursera: Online studeren met een MOOCHet Amerikaanse bedrijf Coursera biedt colleges online aan van top universiteiten zoals Princeton en Stanford. Dit doet…
Een cursus Excel volgenEen cursus Excel volgenExcel is een spreadsheetprogramma dat onderdeel uitmaakt van het pakket Windows MS Office. Excel wordt ook wel MS Excel…
Cursus Engels volgenCursus Engels volgenDe meeste mensen in Nederland spreken redelijk Engels. Toch hebben veel van hen de behoefte om dit te verbeteren. Dat do…

Regressietherapie, hoe werkt het en wat kan je ermee?Regressietherapie, hoe werkt het en wat kan je ermee?Regressietherapie als onderdeel van het spirituele is in de mode. Ook als mensen niet spiritueel zijn, struikel je over…
Door meditatie betere concentratieDoor meditatie betere concentratieMediteren is sinds eind 20ste eeuw behoorlijk ingeburgerd. Mensen kijken niet meer op als zelfs topmensen in het zakenle…
Bronnen en referenties
  • http://www.belgium.be/nl/economie/onderneming/oprichting/zelfstandigen/in_bijberoep
  • http://www.angeltherapy.com/
Martine77 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.