Regressietherapie, hoe werkt het en wat kan je ermee?

Regressietherapie, hoe werkt het en wat kan je ermee? Regressietherapie als onderdeel van het spirituele is in de mode. Ook als mensen niet spiritueel zijn, struikel je over Boeddha’s, genezende stenen of andere Oosterse uitingen. Maar spiritualiteit heeft met andere dingen te maken dan Boeddha’s in je tuin te hebben staan. Regressietherapie, wat binnen de spirituele wereld wordt opgepakt, is zoiets wat heel zorgvuldig opgepakt moet worden. Maar regressietherapie kan je ook verder helpen. Hoe werkt regressietherapie en wat kan je ermee?

Wat is regressietherapie?

De basis

Bij regressietherapie gaat men er van uit dat ieder probleem, psychisch, lichamelijk of emotioneel, een oorzaak heeft. De oorzaak is te vinden in onverwerkte ervaringen in het verleden. Het verleden is een ruim begrip. Dat kan immers over de vroege jeugd gaan, maar even zo goed over een vorig leven. Het onderbewustzijn zoekt zelf in welke ervaringsgebieden er verwerking plaats moet vinden.

Overigens hoef je niet te geloven in reïncarnatie of vorige levens, maar je moet je ervaringen wel serieus op durven en kunnen pakken.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
De therapie
Met regressietherapie word je middels lichte trance/hypnose in staat gesteld om terug te gaan naar bijvoorbeeld je vroege jeugd of een vorig leven. Niet vanuit nieuwsgierigheid, maar omdat er mogelijk een blokkade ervoor zorgt dat je op dit moment niet verder komt in het leven. Iets stagneert en je kunt er de vinger niet opleggen en dus ook niet oplossen.

Je gaat hetgeen de blokkade veroorzaakt op een veilige manier herbeleven en ‘opruimen’, zodat je er in je huidige leven geen last meer van hebt. Tijdens de herbeleving ben je je ervan bewust wat er op dat moment plaatsvindt. Op deze wijze krijg je direct inzicht in de ervaring uit het verleden en zal je het in de praktijk steeds meer gaan merken. Het spreekt voor zich dat de mate waarin afhankelijk is van wat de ervaring daadwerkelijk is. Als de ervaring heftig is, kan je nog wel enkele weken bezig zijn met het verwerken van de ervaring uit of je jeugd of een vorig leven.

Duur en kosten sessie

Sessies duren inclusief voorbereiding en nazorg vaak zo’n 2 uur. Soms kom je er in één sessie achter waar het om gaat en kan je in staat gesteld worden het op te lossen en soms heb je meerdere sessies nodig. Dat is op voorhand niet altijd te bepalen. Een sessie van in totaliteit zo’n 2 uur kost gemiddeld tussen de € 80,- en € 120,-. Soms kan via de zorgverzekering een deel vergoed worden.

Begeleiding sessie

Het is geen commercieel iets waar iedereen die een ‘leuke’ ervaring mee wil maken, zichzelf mee kan fêteren. Het is serieuze materie en de echte professional die je zal begeleiden, zal hier dus ook niet zomaar aan meewerken. Het is dan ook belangrijk dat je iemand uitzoekt die bekwaam is in hypnose en de spirituele wereld én dus ook het begeleiden door een heftig proces. Hij/zij zal continu bij je moeten zijn en je moeten kunnen behoeden voor mogelijk te heftige stappen. Om een juiste begeleider te vinden werkt over het algemeen het ‘via-via’ nog het beste, want dan zijn er dus al mensen die een positieve ervaring bij een begeleider hebben.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Hoe verloopt het proces?

Voorbereiding

De therapeut zal je eerst op je gemak stellen en dan wordt de specifieke vraag c.q. wat je boven tafel wilt krijgen, besproken. De therapeut moet op je intunen en op enig moment zal hij/zij je in de lichte trance brengen.

De diepte in

De trance wil zeggen dat je alles nog wel hoort en langzaam ga je ‘de diepte’ in om af te dalen naar daar waar je inzicht in wil hebben c.q. waar de blokkade zich begeeft. Je weet op voorhand niet wat je te wachten staat. De begeleider die je brengt naar het moment waar het om gaat is erg belangrijk. Hij/zij zal je er immers ook weer uit moeten halen op het moment dat het misschien wel te heftig wordt of je helpen een volgende stap in het proces te zetten. Hoe meer hij/zij zelf ziet wat jij ziet, hoe prettiger het werkt.

De beleving is echt. Van de derde persoon waar je alleen naar het proces kijkt, sta je er plots middenin en herbeleef je het moment waar het om gaat. Dit kan om heel heftige momenten gaan, van pijn naar angst of diep verdriet. De begeleiding moet je soms ook beschermen, zeker als het om een vorig leven gaat waar ‘verloren’ zielen je bijvoorbeeld ongewenst begeleiden in dit leven. Maar het kan ook om iets gaan wat je in dit leven opvalt (een manier van handelen die je bijvoorbeeld niet uit kunt leggen of je onbewuste hang naar iets wat eigenlijk helemaal niet past in je leven). Mogelijk kan het iets zijn uit je vroege jeugd wat verdrongen is óf meegenomen is uit een vorig leven.

Nazorg

Op het moment dat je het belangrijke moment herbeleefd hebt, kan de begeleider je terughalen. Dit gaat op een rustige manier. Je komt langzaam uit de diepte en stapt in alle rust weer het heden in. Heftig of niet, je moet je herbeleving altijd een plaats geven en dat kost tijd. Meestal moet je even bijkomen, wat drinken en je ervaringen nog even doorspreken met de therapeut.

Dan ben je er nog niet klaar mee, want het moet de weken daarna ‘landen’ in je huidige leven. Een zeer diepe slaap na een heftige sessie is bijvoorbeeld een moment dat je lichaam opnieuw moet kalibreren (dit gaat vanzelf). In feite zegt je lichaam dat hetgeen je hebt moete doorlopen, goed gegaan is. Je bent voor wat je doorlopen hebt als het ware genezen. Langzaam zal je verschil gaan merken in je leven.

Tot slot

Regressietherapie is niet iets wat je ‘even’ doet. Als je een blokkade hebt en deze is niet te verklaren en op te lossen, dan kan regressietherapie een mogelijke oplossing zijn. Zie het niet als ‘leuk’ om eens te doen. Het is terecht dat veel regressietherapeuten er dan ook niet aan mee willen werken. Maar dat het kan werken is een gegeven.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regressietherapie, het hoe en waaromRegressietherapie, het hoe en waaromRegressietherapie heeft voor veel mensen een zweverig karakter, maar regressietherapie is slechts terug gaan in de tijd,…
Hypnose: zin of onzin?Hypnose: zin of onzin?Wat is hypnose en hoe kom je in hypnose? Stel jij jezelf die vraag wel eens? Hypnose lijkt voor veel mensen gevaarlijk o…
Regressietherapie: Verwerken van problemen uit het verledenRegressietherapie is een methode om los te komen van trauma uit het verleden. Dat is belangrijk omdat dingen die je vroe…
Hypnose en hypnosetherapieHypnose en hypnosetherapieWanneer men spreekt over hypnose denkt men dadelijk over een trance waar men geen controle meer over zijn lichaam en bew…

Boeddha in vele vormenBoeddha in vele vormenDat Boeddha ook een spiritueel leider is geweest is bij veel minder mensen bekend dan dat hij met zijn beeltenis een stu…
Waarom betalen voor een paranormaal consult?Waarom betalen voor een paranormaal consult?We vinden het allemaal doodnormaal dat we betalen voor de diensten van een dokter, tandarts, psycholoog of welke geregis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DavidZydd, Pixabay
  • http://cms.novakarma.nl/regressie.html
  • http://www.regressietherapeut.nl/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.