Regressietherapie, het hoe en waarom

Regressietherapie, het hoe en waarom Regressietherapie heeft voor veel mensen een zweverig karakter, maar regressietherapie is slechts terug gaan in de tijd, zelfs tot voor de geboorte. Waarbij er geen sprake is van hypnose, want je bent bij. Je weet wat er gebeurt, wat je zegt en wat je voelt en je begeleider helpt je slechts door de tijd op zoek naar….

Vorig leven of onderbewustzijn wat "bedenkt"?

Strikt genomen weten we niet of het terugbrengen c.q. herbeleven een moment uit een vorig leven is of dat ons onderbewustzijn het “bedenkt”. Maar strikt genomen maakt dat niet eens uit, want waar het om gaat is dat het je helpt in het nu.

Waarom?

Als je ergens mee zit, een bepaald gevoel hebt, gewoon nieuwsgierig bent of een traumatische ervaring achter de rug hebt, kan regressietherapie je helpen. Er kan antwoord gegeven op vragen zoals:
  • Waar komt een bepaald gevoel vandaan wat ik al een hele tijd heb?
  • Ik ben extreem bang voor bijvoorbeeld water of vuur. Wat ligt de oorzaak hiervoor?
  • Ik heb een traumatisch verleden en ben (om wat voor reden dan ook) doorgegaan met leven zonder echte verwerking, maar het belemmert mijn huidig functioneren en daar wil ik vanaf!
  • Ik ben gewoon nieuwsgierig naar eventuele vorige levens!

Begin bij een goede therapeut

De therapeut zal altijd aangeven dat hij/zij niet zeker weet of hij/zij je “weg” kan krijgen. Soms moet het enkele keren opnieuw ingezet worden en een enkele keer lukt het helemaal niet. Maar als je je over durft te geven, lukt het over het algemeen wel.

Omdat je je over gaat geven aan iemand anders, is het goed dat je een therapeut hebt die je volledig vertrouwt. Let op je buikgevoel en heb dus je een goed gevoel bij deze man of vrouw voordat je aan de slag gaat. Hij/zij is immers je begeleider door je geest en hij/zij kan je weghalen als je tegen iets aanloopt waar je niet wil zijn. Volledige overgave is belangrijk en dat kan alleen als je compleet vertrouwen hebt.

Het proces

Het is belangrijk dat je in een rustige, “schone” ruimte bent en waar je je prettig voelt. Met of zonder muziek op de achtergrond (dat mag je zelf aangeven), maar waar je met groot gemak durft te gaan liggen en je overgeeft aan je therapeut.

Ontspannen

Schoenen uit, gemakkelijk zittende kleding en dan gaan liggen. De therapeut zal beginnen met je te vragen je te ontspannen en je lichaam zwaar te laten voelen. Het begint bij de voeten, de benen en zo gaat het langzaam richting het hoofd. Tot het moment dat je je ogen moet sluiten en als je vervolgens moet proberen je ogen open te krijgen en het lukt niet, kan de sessie beginnen.

Het is natuurlijk afhankelijk van waar je voor komt, maar waar het om gaat is dat je via een trap afdaalt naar je onderbewustzijn en gaat herbeleven. Waarbij de therapeut bij een gerichte vraag je zal leiden naar de antwoorden op die vraag. Vaak lukt het, niet altijd.

Er is wel een verschil tussen een traumatische herbeleving uit dit leven of je vraag naar iets uit een mogelijk vorig leven. De herbeleving van iets traumatisch vergt een nauwe samenwerking en het kan zijn dat je een aantal keren in bijvoorbeeld wekelijkse frequentie terug moet keren naar de therapeut om het via de regressietherapie alsnog te verwerken. Terwijl een gerichte vraag of gewoon nieuwsgierigheid een eenmalige exercitie kan zijn.

Negatief

Omdat hij/zij je door je onderbewustzijn leidt, kan hij/zij je ook leiden door dit proces. Als je een gerichte vraag hebt, kan het zijn dat het negatieve gevoel achter een deur niet dat brengt voor je antwoord. In dat geval kan de therapeut je zo terughalen en achter een andere deur me je op zoek gaan naar antwoorden.

Spreekt voor zich dat het juist bij een traumatische ervaring zinvol is om het te herbeleven en alsnog te verwerken. Niet iedere therapeut is hier even ervaren in. Informeer op voorhand goed en ga, zoals eerder gezegd, op je gevoel af.

Geen hypnose

Het is een vreemd gevoel, want je bent inderdaad bij. Als je lacht voel je je gezicht in de lach-stand gaan. Als je huilt, voel je de tranen over je gezicht lopen en als je je angstig voelt, voel je dit ook daadwerkelijk in je lichaam. Kippenvel ontstaat echt op je huid en een neiging tot hyperventilatie kan zomaar plaatsvinden (maar de therapeut haalt je uiteraard op tijd weg). Waar het om gaat is dat je lichaam het echt beleeft, maar je kunt het niet beïnvloeden.

Tot slot

Iemand vroeg me laatst of het eng is. Ik kon daar volmondig op antwoorden dat dit absoluut niet het gevoel is. Ik heb er een paar uur gelegen en het is een beleving op zich. Bovendien heeft het mijn gerichte vraag kunnen beantwoorden. Of ik er iets mee ga doen? Nog geen idee, maar de vraag die in mijn hoofd speelde is weg, want ik heb antwoord. Dat heeft het me in ieder geval al opgeleverd.

Ik ben bekend met enkele bekwame regressietherapeuten. Deze kunnen op verzoek via e-mail geleverd worden.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Regressietherapie: Verwerken van problemen uit het verledenRegressietherapie is een methode om los te komen van trauma uit het verleden. Dat is belangrijk omdat dingen die je vroe…
Meditatie, de voordelen op een rijMeditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maats…

Laat energie stromen via de chakra’sLaat energie stromen via de chakra’sChakra’s zijn knooppunten van energie in ons lichaam en met het blote oog niet zichtbaar. Hoewel er volgens het Hindoeïs…
Op weg naar innerlijke rustOp weg naar innerlijke rustOp mijn artikelen over balans in het leven krijg ik nogal eens reacties, dat mensen op zoek zijn naar innerlijke rust. M…
Bronnen en referenties
  • Annemieke en Joke
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.