Laat energie stromen via de chakra’s

Laat energie stromen via de chakra’s Chakra’s zijn knooppunten van energie in ons lichaam en met het blote oog niet zichtbaar. Hoewel er volgens het Hindoeïsme ‘zieners’ waren die chakra’s konden zien in mensen en andere levende wezens. Deze informatie vormt mede de basis rond de kennis die we hebben over chakra’s, het reinigen en het laten stromen van de energie. Voor wie open staat voor meer dan de westerse medische wereld over de levende wezens te vertellen heeft, is de kennis over hoe chakra’s werken en wat je er mee kunt, waardevolle informatie.

Hoe moeten we die chakra’s voorstellen?

Chakra’s worden beschreven als bronnen van energie die in een soort ronddraaiende wielen die energie door het lichaam voorstuwen. Chakra beteken in het Sanskriet dan ook ‘wiel’ of ‘rad’. Er zijn wereldwijd verschillende theorieën, maar de theorie die in de westerse wereld het meest bekend is, is die van de 7 chakra’s en komt uit het eerdergenoemde Hindoeïsme.

Waar vinden we de chakra’s

De chakra’s bevinden zich van onder naar boven (in een toenemende trilling):
  • Ter hoogte van de stuit
  • Ter hoogte van de navel (net iets er onder)
  • Ter hoogte van het middenrif / de maag
  • Bij het hart
  • Bij de keel
  • Ter hoogte van de wenkbrauwen (er net tussenin)
  • Bij de kruin

Het verschil is duidelijk aan te geven, want het onderste chakra gaat over het aardse, de basis. Terwijl de bovenste chakra over de spirituele ontwikkeling, het hogere staat.

Hoe werkt het?

De chakra’s zitten in de aura. De aura is een soort energieveld wat ieder levens wezen om zich heeft. Er zijn mensen die de aura kunnen zien, en de kleuren die het heeft (afhankelijk van hoe je je voelt). Deze chakra’s zijn verbonden met zenuwknopen in het lichaam en organen. Dat wil ook zeggen dat de chakra’s direct invloed hebben op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van het lichaam. Want zoals een orgaan kan disfunctioneren, kan een chakra’s dat ook. Met als gevolg dat als het open staat je energie bijvoorbeeld nodeloos wegstroomt en vermoeidheid zich meester van je maakt. Maar een chakra kan ook afgesloten zijn en dan kom je als het ware niet op gang.

Kundalini staat voor het kunnen laten stromen van de energie van je stuitje tot je kruin. Dit kan op het moment dat je lichaam en geest volledig in balans is. Als de chakra’s niet in balans zijn, kan je wel aan de slag gaan om deze weer in balans / in evenwicht te krijgen. Alles heeft trilling, dus ook de chakra’s en door een gelijke trilling te veroorzaken, kan de chakra weer in evenwicht komen. Denk hierbij aan de trilling van kleur of klank, maar ook bepaalde edelstenen of een essentiële olie. Maar veel mensen zijn bekend met yoga en passen bepaalde oefeningen toe om het evenwicht te hervinden.

Chakra’s toegelicht

Muladhara chakra

We kennen dit chakra als basis- of stuitchakra in de kleur rood. Het aardse, de basis.
Het inwendige dat hierbij hoort is bloed, botten en adrenaline.
De edelstenen die hierbij horen zijn robijn, bloedkoraal, hematiet.
De geuren die hierbij horen zijn kaneel, basilicum, ceder.

Svandisthana chakra

Dit chakra is het chakra net onder de navel, bij het heiligbeen. Het staat voor het lichamelijk genieten.
Het inwendige dat hierbij hoort is bekken, onderrug, geslachtsorganen, blaas.
De edelstenen die hierbij horen zijn tijgeroog, onyx, maansteen, kornalijn.
De geuren die hierbij horen zijn oranjebloesem, jasmijn, mandarijn.

Manipura chakra

Dit chakra is het chakra ter hoogte van de maag, het middenrif en is ook bekend als de zonnevlecht. Het staat voor vertrouwen, eigenwaarde en wilskracht.
Het inwendige dat hierbij hoort is alvleesklier en de gehele spijsvertering.
De edelstenen die hierbij horen zijn citrien, amber, topaas.
De geuren die hierbij horen zijn jeneverbes, citroen, mimosa.

Anahata chakra

Dit chakra is het chakra bij het hart. Het staat voor verbinden in zijn algemeenheid (de onderste chakra’s met de bovenste), maar ook voor liefde.
Het inwendige dat hierbij hoort is hart, longen en de circulatie.
De edelstenen die hierbij horen zijn jade, rozenkwarts en toermalijn.
De geuren die hierbij horen zijn rozenhout, roos, geranium.

Vishuddha chakra

Dit chakra is het chakra bij de keel. Het staat voor waarheid, integriteit en communicatie.
Het inwendige dat hierbij hoort is keel, mond, schildklier, kaak.
De edelstenen die hierbij horen zijn agaat, aquamarijn, turkoois.
De geuren die hierbij horen zijn eucalyptus, marjolein, kamille.

Ajna chakra

Dit chakra is het chakra ter hoogte van de wenkbrauwen (in het midden, tussen je wenkbrauwen). Het staat voor wijsheid, intelligentie, reflectie en intuïtie.
Het inwendige dat hierbij hoort is ogen, slapen, holten, hypofyse.
De edelstenen die hierbij horen zijn fluoriet, saffier, tanzaniet.
De geuren die hierbij horen zijn laurier, pepermunt, rozemarijn.

Sahasrara chakra

Dit chakra is het chakra ter hoogte de bovenkant van je schedel en ook wel bekend als de kroonchakra. Een geestelijke volwassenheid is noodzakelijk om dit chakra te laten openen.
Het inwendige dat hierbij hoort is schedel, huid, hersenschors.
De edelstenen die hierbij horen zijn bergkristal, seleniet, amethist.
De geuren die hierbij horen zijn lotus, lavendel, sandelhout.

Tot slot

Steeds meer mensen verdiepen zich in de chakra’s en dat is een goede ontwikkeling. Verder gaan dan alleen het tastbare is verder in de (intuïtieve) ontwikkeling. Alleen al de nieuwsgierigheid is goed te zien.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
De zeven hoofdchakra'sDe zeven hoofdchakra'sIn ons lichaam zijn zeven hoofdchakra’s en 40 secundaire chakra’s te vinden. Sommige mensen kunnen deze chakra's zien do…
Wat is een chakra?Wat is een chakra?Wat is een chakra en hoeveel heeft een persoon er? Het antwoord hierop is 7, en dat is voor iedereen hetzelfde. Ieder me…

Onthechten, nut of noodzaak?Onthechten, nut of noodzaak?Wat maakt iets noodzaak ... als je leven er vanaf hangt of als je een andere manier van leven wilt of … en vul vervolgen…
Regressietherapie, het hoe en waaromRegressietherapie, het hoe en waaromRegressietherapie heeft voor veel mensen een zweverig karakter, maar regressietherapie is slechts terug gaan in de tijd,…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.