Onthechten, nut of noodzaak?

Onthechten, nut of noodzaak? Wat maakt iets noodzaak ... als je leven er vanaf hangt of als je een andere manier van leven wilt of … en vul vervolgens zelf maar in. Dus of iets gewoon zinvol is of dat je het moet doen is een discussie op zich. Maar onthechten is wel een onderwerp waar de meningen sterk uiteenlopen en wat mensen bezighoudt. Het onthechtingproces!

Onthechten, wat is dat?

In de oosterse filosofie brengt het je verder als je je ontdoet van het gevoel van ‘willen hebben’, verlangen, streven etc. Maar dat verlangen, dat streven, maakt het leven ook wel vaak erg kleurrijk, temeer het op of over het randje van teleurstelling, angst en stress is.

Onthechten in de moderne westerse maatschappij maakt een vertaalslag naar deze oosterse wijsheid. Een vertaalslag die nog steeds die belangrijke basis raakt. Want natuurlijk is verlangen of streven geen negatief aspect van je, maar het is wel belangrijk dat je de vergankelijkheid van alles in ziet. De vergankelijkheid van de materiële zaken waar je plezier aan kunt beleven. Alles gaat immers voorbij in het leven en daar kan je van genieten, zonder de pijn te ervaren als het voorbij is.

Het proces

Wetende dat alles vergankelijk is in het leven, maakt nog niet dat je ook op deze manier kunt leven. Daar kom je pas achter als je de proef op de som neemt. Vaak is dat geen gemakkelijk proces, maar pak eens iets bij de hand waar je op dit moment veel waarde aan hecht en speel met het idee om het toe te gaan passen of beter nog, pas het meteen toe. Loop alleen niet direct te hard van stapel. Ervaar wat het met je doet. Enkele voorbeelden.
  • Als je bijvoorbeeld van ‘de vette hap’ houdt, zou je eens enkele weken de vette hap uit je menu moeten schrappen. Behalve dat het goed voor je lichaam is, zal je ook merken dat die vette hap slechts even die voldoening geeft, namelijk op het moment dat je deze naar binnen propt.
  • De shopaholic die plots even niet meer de winkels afstruint. Behalve dat deze man/vrouw meer geld in de zak houdt, is het goed even te voelen wat het met je doet. Je zit niet zonder kleren en kunt nog steeds iedere dag iets anders aan, je hebt genoeg snuisterijen om je huis mee te behangen en eigenlijk heb je alles wat je nodig hebt om gewoon goed te kunnen leven. Wat maakt dat, als het niet goed gaat, die drang zo zwaar is en bedenk hoe lang je dat lekkere gevoel hebt als je weer zwaar beladen thuis komt.
  • Je hebt genoeg pennen, vulpennen of ander schrijfgerei om je leven lang mee te kunnen schrijven. Wat maakt dat je die ene speciale pen alsnog wilt hebben en bedenk wat die ene speciale pen dan zo speciaal maakt. Wat doet het met je en is de teleurstelling groot als je iets op moet schrijven met die andere mooie pen die je al had?

De volgende stap

Allemaal voorbeelden die je op van alles en nog wat los kunt laten. Probeer te voelen wat het ‘willen hebben’ met je lichaam doet … en hoe je lichaam reageert als je het jezelf ontzegt. Maar behalve dat je dit gevoel bij jezelf na kunt gaan, is het ook goed het gevoel los te laten (althans te proberen) en te bedenken dat je ‘prettige’ gevoel ook snel voorbij gaat en wat op dat moment nog de toegevoegde waarde is. Afgezet tegen bijvoorbeeld de duur van een gemiddeld mensenleven.

Hulp

Wat je kan helpen in het proces is proberen de bevrediging van het vasthouden aan het materiële te kunnen halen uit jezelf. Dat klinkt hoogdravend, maar is het niet. Wat wel belangrijk is, is dat je goed naar je gevoel luistert. Wat doet iets met je (en dat kan van alles zijn).
Een volgende stap is dat je plezier leert beleven aan hetgeen je op dat moment doet, zonder meteen alleen het resultaat voor ogen te hebben. Yoga wil daar ook nog wel eens een positieve rol in spelen, maar de essentie ligt bij het voelen.

Voelen

Hoe moeilijk is dat? Nou, moeilijker dan we ons vaak realiseren. Begin maar eens met een goede ademhalingsoefening. Voel de zuurstof je lichaam binnen dringen en zich verspreiden door je lichaam. Visualiseer anders het proces hoe zuurstofrijk bloed door je aderen stroomt. Zet de vingers van je hand op je pols en voel de cadans.
Probeer eens te genieten van het feit dat je leeft, je die cadans in voelt en je kunt doen wat je wilt. Laat het feit dat je in een vrij westers land woont hier een rol in spelen. Ervaar hoe lekker dat is.

Tot slot

Onthechten is dus niet de kluizenaar uithangen, maar de man of vrouw die voor het diepere in het leven gaat. Oppervlakkigheid bestaat niet meer voor de man of vrouw die dit proces doorgegaan is en dat is ook de essentie. Een bijkomend voordeel is dat deze man of vrouw minder angst voor de toekomst heeft, bezig is met hetgeen hij/zij op dat moment doet en daar plezier aan beleefd en vooral niet alleen bezig is het resultaat.
Aards en toch eigenlijk heel spiritueel. Er worden praktische laagdrempelige workshops georganiseerd die hierbij kunnen helpen. Niiraja geeft deze cursussen bijvoorbeeld.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Welke vorm van yoga is geschikt voor mij?Welke vorm van yoga is geschikt voor mij?Er zijn zoveel vormen van yoga dat je je eerst moet verdiepen in wat je zoekt, alvorens aan de slag te kunnen gaan. Toch…
Spiritualiteit, new age en zingevingSpiritualiteit, new age en zingevingIn deze prestatie gerichte maatschappij gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Iets eigens, een ”feel good” moment. Ee…
Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?Yoga is meer dan alleen bewegen en degene die aan yoga doen weet dat yoga meer een manier van leven is dan slechts beweg…

Met yoga je hart openenMet yoga je hart openenHet klinkt wel heel mooi, maar is dat ook zo? Waar het natuurlijk om gaat is dat je je open stelt voor de mooie dingen i…
Laat energie stromen via de chakra’sLaat energie stromen via de chakra’sChakra’s zijn knooppunten van energie in ons lichaam en met het blote oog niet zichtbaar. Hoewel er volgens het Hindoeïs…
Bronnen en referenties
  • Jim Perkeval - mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.