Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?

Waarom yoga goed is voor lichaam en geest? Yoga is meer dan alleen bewegen en degene die aan yoga doen weet dat yoga meer een manier van leven is dan slechts bewegen. Toch blijft er voor nogal wat mensen – onterecht – een “wazig” imago omheen hangen en waarom? Waarschijnlijk omdat het zoals zoveel wat anders is en uit het verre oosten komt of we mogelijk niet op een andere manier te denken en te leven of … nou ja, tientallen redenen waarom veel mensen yoga nog als de “ver-van-hun-bed-show” zien. Maar er zijn ook genoeg redenen aan te voeren waarom het wel interessant kan zijn.

Onbekend maakt onbemind

Onbekend maakt onbemind, geldt zeker voor nogal wat mensen. Immers, wat je niet kent is nieuw, anders en kan je uit je comfort zone halen. Maar je kunt iets dergelijks ook altijd van een andere kant bekijken en proberen er nieuws uit te halen wat goed voor je is, wat lekker voelt en/of je plezier brengt. Het is maar net hoe je er in zit als mens. Feit is wel, dat je yoga regelmatig toe moet passen om er een gevoel bij te krijgen én te ervaren wat het voor je lichaam en geest doet.

En dan yoga…

Als je er serieus aan begint wordt het een manier van leven en is daarmee meer dan slechts bewegen. Dat wil overigens niet zeggen dat je als een volleerde yogi moet gaan leven, maar er zijn zoveel facetten aan yoga dat deze als een soort vanzelfsprekendheid onderdeel uit gaan maken van je leven. Het gaat enig moment als vanzelf.

Enkele redenen waarom yoga goed is

Ademhaling

Mogelijk de bekendste van allen … de ademhaling. Als je aan yoga doet, wordt je bewust gemaakt van verschillende facetten van je lichaam, maar de belangrijkste en een soort basis is de ademhaling. Veel mensen zitten als het ware in hun hoofd en daar is min of meer de ademhaling met het bovenlichaam aan gekoppeld. Als je diep ademhaalt en komt je borstkas meestal naar voren. Maar buikademhaling levert je behalve meer zuurstof ook meer “contact” met je lichaam. Doe het maar eens een aantal keren heel bewust (laat je buik dus opbollen tijdens je ademhaling), je merkt direct het verschil. Als je actief met yoga wordt, kan de buikademhaling een soort automatisme worden.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Ontspannen
Er zijn verschillende vormen van yoga, maar yoga kan je zeker ontspanning brengen terwijl je toch actief bezig bent. Yoga brengt geest en lichaam (weer) dicht bij elkaar en als je in balans bent voel je je beter. Bovendien maak je met bewegen endorfine aan. Dit is wat men ook wel het “gelukshormoon” noemt en cortisol, het stresshormoon, daalt hierdoor. Dit maakt dat je je prettig ontspannen gaat voelen.

“You cannot do yoga. Yoga is your natural state. What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state. “ Sharon Gannon

Concentratie

Om yoga goed te doen, moet je je concentreren. Dit is – zeker in het begin – niet eenvoudig en maakt helaas dat er ook mensen afhaken in deze fase. Teveel “gedoe”. Echter, als je het volhoudt helpt yoga je ook je concentratievermogen te vergroten. Je focus wordt scherper en dit kan je vervolgens weer doorvoeren in je dagelijks leven. Dit gaat overigens meestal niet als een bewust proces, maar je ervaart het enig moment gewoon zo.

NU leven

We hebben er de mond over vol … we moeten in het NU leven. Terecht overigens, want de mens is altijd op weg. Op weg naar dat mooie doel en vergeet niet zelden te genieten van het moment dat je richting dat mooie doel gaat. Geniet dus ook van die reis er naar toe en laat het dagelijks leven je ook gewoon eens overkomen. Door die balans te ervaren en je focus te vergroten dat je ieder moment van de dag kunt genieten van de zaken om je heen. Het komt eigenlijk écht binnen.

Zelfbeheersing

Sommige mensen zijn uitermate gedisciplineerd en sommige mensen helemaal niet. Maar hoe het ook bekeken wordt, als je serieus aan yoga doet en het als manier van leven oppakt, komt er automatisch een vorm van discipline in je leven. Maar het voelt alleen zo niet, je ervaart het vanuit een ontspannen manier van leven en dat is feitelijk de kunst van discipline … het moeten geen “moetjes” zijn, dan kan discipline tegen je gaan werken en wordt het sleur en kan je zelfs frustreren.

Tot slot

Er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom yoga goed voor je is, maar als je al interesse hebt moet je het misschien maar gewoon eens proberen. Volg een proefles bij een goede yogaleraar en ervaar hoe je er na een uur uitkomt. Wat nu als je dit prettige gevoel, wat vanuit ervaring gezegd kan worden, altijd gevoeld kan worden? Het kan met yoga, niets engs, wazig of alternatiefs aan. Gewoon een manier van leven die je verrijkt.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voedsel van de yogiHet voedsel van de yogiYoga: heerlijk ontspannen gezamenlijk een reeks oefeningen doen en als herboren weer huiswaarts keren. De verschillende…
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Geschiedenis van yoga – de begrippen yoga en yogiGeschiedenis van yoga – de begrippen yoga en yogiYoga bevordert de gezondheid en maakt de mens waakzaam en ontvankelijk, opdat hij op een positieve wijze zijn leven kan…

Leren praten met overledenenVeel mensen hebben nog vragen aan een overleden dierbare, en zoeken daar soms hulp voor bij een medium. Het is niet eenv…
Opstaan met de zonOpstaan met de zonTja, in menig warm land zal het niet echt moeilijk zijn met de zon op te staan. Je zweet vanzelf je bed uit, als de zon…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.