Opstaan met de zon

Opstaan met de zon Tja, in menig warm land zal het niet echt moeilijk zijn met de zon op te staan. Je zweet vanzelf je bed uit, als de zon al vroeg actief is. Anders ligt dat in landen zoals Nederland, hoewel niet alleen de zon die letterlijk schijnt je heerlijk kan doen laten opstaan. Een lichte ochtend, letterlijk én figuurlijk, maakt je krachtiger en energieker in de ochtend en werkt de hele dag door.

Licht opstaan

We kennen allemaal de zon die door het slaapkamerraam schijnt en ons op een natuurlijke manier wekt. De ultieme manier van wakker worden, althans voor veel mensen. Maar dat is niet iedereen gegeven en afhankelijk van waar op de aarde je leeft en in welk seizoen je zit.

Natuurlijk ontwaken

De volgende vraag die dan opdoemt, is wat die zon doet om je zo heerlijk te laat ontwaken? Dit heeft te maken met de natuurlijke manier van wakker worden. Je slaapruimte wordt langzaam lichter en dat maakt dat je vanuit je slaap langzaam naar de ontwaakfase gaat. Zoals gezegd is dat een heel natuurlijk proces.

Aangezien we alles onder controle willen hebben en dat met dergelijke processen nu eenmaal niet kan, bootsen we het gewoon na. De bekende lampen die op een ingesteld tijdstip oplichten en van heel zacht steeds feller worden om de slaapruimte op een natuurlijke manier lichter te maken, zijn een prima alternatief voor de donkere maanden. De donkere maanden, wanneer de echte zon pas veel later én minder sterk boven de horizon uitkomt.

Bron: Zon - AnnastaalBron: Zon - Annastaal

Licht de ochtend in

Niet alleen het ontwaken met de zon voelt prettig, de zon in de ochtend – bij welke activiteit je ook doet – is goed. De zon heeft uitwerking op verschillende aspecten, zoals:
  • De zon geeft de mens figuurlijk energie en dat levert vaker een glimlach op het gezicht.
  • De zon levert het belangrijke vitamine D, wat weer uitwerking heeft op de groei en het behoud van stevige botten.
  • In letterlijke zin wordt er ook energie gegeven aan al het groen om ons heen. Zeker de lente is daar een perfect voorbeeld van. Dit heeft ook – in positieve zin - zijn weerslag op de mens (en zijn/haar humeur).
  • Letterlijk ook het vrijkomen van stoffen (bijv. serotonine) in het lichaam, stoffen die de mens blij maken.

Ieder moment kan je lichter maken … of zoals Boeddha het al gezegd heeft:

Do not dwell in the past, Do not dream of the future, Concentrate the mind on the present moment.


Neem de zon mee in je hart

Soms moet je net even extra je best doen en soms gaat het vanzelf. Er zijn verschillende manieren om de zon “mee te nemen”, ook als deze op dat moment niet of nauwelijks schijnt.
  • Als je je concentreert op het zonnige in je lichaam, en dat kan al een eenvoudige visualisatie zijn dat je lichaam van binnen licht is op zelfs oplicht, neem je dat gevoel mee. De geest is sterk en kan je dat gevoel fysiek maken, zodat je het ook gaat voelen in je lichaam.
  • Een andere methode die je doet herinneren aan de zon is iets wat symbolisch voor de zon kan staan. Dit plaats je in je directe zicht en op het moment dat je er naar kijkt, komt het gevoel direct binnen.
  • Een geur kan je ook de zon laten oproepen. Bijvoorbeeld een lentegeur of een beetje zoetige zomergeur en of je nu een wierookstokje rookt, wat olie op een brander hebt of de geur uit een (elektrisch) houdertje komt, het gaat om het stimuleren van de geest. Dus iedere keer als de geur weer “voorbij” komt (door luchtverplaatsing), komt als het ware de zon binnen.

Zo zijn er nog meer manieren om de zon “mee te nemen” en het gevoel vast te houden. Hoewel het in het begin misschien niet als vanzelf gaat, wordt het enig moment een automatisme of een tweede natuur. Enkele van deze momenten op een dag kunnen al het verschil maken.

Tot slot

Met de zon opstaan en “meenemen” maakt je net iets lichter, iets vrolijker. Zeker in de maanden dat de echte zon weinig te herkennen is, kan het je helpen. Combineer het zoveel als mogelijk met de echte buitenlucht, ook als de zon zich nauwelijks laat zien. Hoewel iedere dag op zich weer uniek is, kan dat extra beetje zon net dat betekenen, wat je op dat moment nodig hebt.
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schadelijk is zonlicht?Hoe schadelijk is zonlicht?In de zomer kan je huid het zwaar te verduren hebben. Bij de meeste mensen is de huid in de zomer blootgesteld aan heel…
Voedingsbronnen rijk aan vitamine DVitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen. Calcium is een mineraal dat essentieel is voor de botvorming. Als het…
Zonlicht en vitamine D-tekortDe zon zorgt voor vitamine D-aanmaak, en speelt daarmee een belangrijke rol voor je gezondheid. Vitamine D is namelijk b…

Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?Yoga is meer dan alleen bewegen en degene die aan yoga doen weet dat yoga meer een manier van leven is dan slechts beweg…
De gouden driehoekDe gouden driehoekDe gouden driehoek, de drie-eenheid amethist, bergkristal en rozenkwarts … je ziet ze best vaak gecombineerd en hoewel d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ana J, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.