Hoe schadelijk is zonlicht?

Hoe schadelijk is zonlicht? In de zomer kan je huid het zwaar te verduren hebben. Bij de meeste mensen is de huid in de zomer blootgesteld aan heel veel zonuren, dit kan er voor zorgen dat de huid gaat uitdrogen of verbranden. Een bruine kleur kan heel leuk zijn, maar het is ook heel belangrijk om je huid te blijven beschermen tegen de zon.

Wat is er schadelijk aan zonlicht?

Mooi, zonnig weer kan ontzettend leuk zijn. De zon zorgt voor warmte en het zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D waardoor mensen zich vrolijker gaan voelen. Zodra het zonnig is, wil bijna iedereen graag naar buiten om van de zon te genieten. Zonlicht heeft dus zeker een positief effect op mensen, maar er zitten ook nadelen aan. Zonlicht kan je huid uitdrogen en verbranden, maar kan ook een heleboel schade aanrichten die je niet meteen aan de buitenkant kunt zien. Het schadelijke gedeelte van het zonlicht is de UV-straling. Als je huid lang in de zon komt kan deze uitdrogen en kan dit op een gegeven moment leiden tot rimpels en pigmentvlekken die niet meer te herstellen zijn. Aan de binnenkant van de huid kan zonlicht ook een heleboel schade aanrichten.

Verandering van het DNA

De energie van de UV-straling wordt in de huid opgenomen. Door het opnemen van energie door de huid kan het DNA van de huid veranderen en dit kan voor allerlei verschillende afwijkingen zorgen. De bekendste en meest gevaarlijke afwijking die hierdoor kan komen is huidkanker. Dit krijg je natuurlijk niet zomaar, als het DNA in de huid maar een klein beetje kapot is kan de huid zichzelf weer herstellen. Als het DNA in een huidcel ernstige beschadigingen heeft, dan sterft deze huidcel af.

Bij de twee hiervoor genoemde beschadigingen van het DNA zal de huid zichzelf herstellen of sterft de huid af omdat de huidcel de beschadiging van het DNA opmerkt. Als het DNA in een huidcel beschadigt en de huidcel merkt deze beschadiging niet op, of de huid herstelt zich zelf verkeerd, dan is het mogelijk dat het DNA in die huidcel blijvend veranderd is. Zo’n ernstige beschadiging kan ervoor zorgen dat deze veranderde cel zich ongecontroleerd en ongeremd kan gaan delen; dit is huidkanker.

Elastinevezels

UV-straling op de huid zorgt ervoor dat de elastinevezels in de huid worden afgebroken. De elastinevezels in de huid zorgen ervoor dat de huid soepel en elastisch blijft. Het effect van de zon op deze vezels kun je vergelijken met het in de zon leggen van een elastiekje: dit wordt helemaal droog en rimpelig en kan op een gegeven moment niet meer uitgerekt worden en verkorrelt zelfs helemaal.

Hoe kun je je huid beschermen tegen de zon?

Bijna iedereen wil in de zomer of het hele jaar door een bruine kleur hebben, maar vaak worden daarbij de risico's van het blootstellen van de huid aan zon vergeten. Als je je huid niet goed beschermt tegen de zon, kan dit onherstelbare schade aanrichten. Zorg daarom altijd dat je je huid in de zon beschermt met een zonnebrandcrème met een factor. Hoe hoog deze factor moet zijn, hangt af van je huidtype, hoe lang je gaat zonnen en of je huid al is gewend aan de zon. De factor in een zonnebrandcrème zorgt ervoor dat de UV-straling wordt geblokkeerd.

Naast het gebruiken van zonnebrandcrème is het altijd verstandig om de felle middagzon te mijden en altijd een hoed, pet of zonnebril te dragen als je voor langere tijd in de zon gaat.

Conclusie

De zon heeft zeker positieve effecten op de mens, door vitamine D ga je je vrolijker en energieker voelen. Zonlicht is dus zeker niet slecht, maar wel als de huid er te lang aan wordt blootgesteld. De UV-straling van het zonlicht kan zorgen voor afbraak van de elastinevezels in de huid en voor beschadiging van het DNA in de huidcellen. Als je voor langere tijd in de zon gaat, bescherm jezelf dan goed met een zonnebrandcrème en draag een hoofddeksel. Vermijd ook altijd de sterke middagzon tussen 12 en 3 uur.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnesterkte, zonkracht of UV-indexZonnesterkte, zonkracht of UV-indexUv-straling in het zonlicht is schadelijk voor de huid. Huidkanker kan ontstaan door Uv-straling. De Uv-straling neemt i…
Waarom is de zon zo schadelijk voor onze huid?Je hoort tegenwoordig overal dat je je goed moet beschermen tegen de zon. Dit is zo omdat je huid anders sneller kan ver…
De noodzaak van zonnebrandcrèmeVeel mensen onderschatten de noodzaak van het gebruik van zonnebrandcrème. Hoewel dit besef wel steeds meer bij mensen l…
Zonnebaden: zonlicht en UV-stralingZonnebaden: zonlicht en UV-stralingMet de zomer in aantocht kijken veel mensen halsstrekkend uit naar het moment waarop zij weer kunnen gaan zonnebaden. Me…

Zilvershampoo tegen oranje gloed in je haarZilvershampoo tegen oranje gloed in je haarAls er iets fout gaat tijdens het blonderen van je haar kan het haar aan blonderen een oranje gloed overhouden. Tijdens…
Wat is de beste zilvershampoo?Wat is de beste zilvershampoo?Wat is de beste zilvershampoo? Zilvershampoo wordt vaak gebruikt door ouderen, om grijs haar te verlevendigen, maar ook…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidinfo.nl/zon&huid.htm
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.