Mindful mediteren, bewust je dag beleven

Mindful mediteren, bewust je dag beleven Je ziet steeds meer mensen met enige regelmaat een meditatiemoment voor zichzelf pakken. Gewoon even teruggetrokken in jezelf zijn. Waar de een het doet om rustig te worden, pakt de ander het op om energie te verwerven en weer iemand anders gebruikt het voor meer balans. Mediteren om mindful de dag te beleven is eigenlijk een levenswijze. Een die je rustiger en geconcentreerd door je (werk)dag loodst. Het is meer dan een meditatiemoment en kan als levenswijze gezien worden. Hoe werkt dit proces?

Wat is mindful mediteren concreet?

Mindful mediteren is niet een traditionele vorm van mediteren. Het wordt mindful mediteren genoemd, maar ligt meer in het verlengde van het meditatiemoment in de ochtend. Zo kan je aan het begin van de dag je dag als in een flow in gang zetten. Het is van belang dat je wat ervaring met mediteren hebt. Als je geen ervaring met mediteren hebt, is het zinvol om er eerst wat te lezen over meditatie.

Koppel daar aan het eind van de dag een soort ‘afsluitmeditatiemoment’ aan. Meestal vlak voor het slapen gaan. Je kunt dan als het ware danken voor de dag zoals deze verlopen is en desgewenst laat je momenten van eerder de revue passeren. Als je deze nog geen plaats gegeven hebt, is meditatie daar het ultieme middel voor. Het geeft de sfeer van de dag een kleur. Het spreekt voor zich dat deze wijze van werken eerst en vooral goed moet voelen. Daarnaast gaan dit soort processen meestal organisch en ook dat is mindful.

Resume

De term ‘mindful mediteren’ zegt dus meer over het totaalplaatje hoe je die dag qua sfeer laat verlopen dan dat het sec een meditatiemoment in traditionele zin is. Je start de dag met je meditatiemoment. Je ‘bouwt’ mindful momenten in je dag in en je kunt jezelf gedurende de dag helpen herinneren aan dat beginmoment van de dag (om de sfeer weer te pakken als dat nodig is). De dag sluit je af met een (kort) meditatiemoment.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Mindful, hoe werkt het?

Om te weten hoe mindful mediteren werkt, is het belangrijk om eerst te weten wat ‘mindful’ precies is. Er worden nogal wat verschillende betekenissen aan gehangen. Feitelijk is het niet meer dan ‘leven in het nu’. Een gedachtegang die moet beklijven en waar je in een hectische maatschappij als de onze soms best moeite voor moet doen.

We zijn gewend om te plannen, soms jaren vooruit. Immers, ergens op de basisschool komt het voorgezet onderwijs in beeld en je gaat plannen. Na het voortgezet onderwijs weet je misschien al in welke richting je wilt gaan werken. Zo ja, is daar een vervolgstudie voor nodig en als je eenmaal aan het werk bent komt een carrière in beeld, maar ook een gezin, nog wat van de wereld willen zien … en noem maar op. Maar ook dichterbij zoals de dagelijkse dingen. Zeker met een gezin ontkom je er niet aan om te plannen. De mens is vanaf het prille begin eigenlijk al bezig met het leven te plannen.

Leren genieten

Op zich is er met plannen niet mis, want anders zou het maar een janboel worden. Echter, tijdens al dat plannen en in ons hoofd bezig zijn met de toekomst, vergeten we soms van het moment te genieten. Het is of te vanzelfsprekend of we zijn blasé of we zien het echt niet. Er ontgaat de mens nogal wat op het moment dat het speelt en behalve dat het jammer is, is het ook niet nodig.

“Meer in het moment leven”, wordt nogal eens gezegd. Hoewel dat een waarheid als een koe is, is het niet altijd voor iedereen even eenvoudig om te realiseren. Toch zijn er wel wat zaken waar je aan kunt denken c.q. actief mee bezig kunt gaan, om dat mindful-gevoel meer vorm te geven. Het gaat er om de omslag te maken en het plannen te combineren met ook nu te genieten. Het is meer dan enkele woorden, het is een levensstijl.

Mindful de dag in

Voor degene die regelmatig een meditatiemoment voor zichzelf neemt, is het iets waar hij/zij vaak na enige tijd niet meer zonder kan. Het geeft zo’n rust en je begint je dag zo heerlijk zonder stress, dat het verslavend kan werken. Met mediteren kan je je hersenen ‘trainen’ je angsten los te laten. Tel daar meer mindful in het leven staan bij op en je dagen starten op een wijze waarop de stress niet meteen je lijf in schiet als zich een situatie voor doet. Je staat onwillekeurig sterker in het proces.

Begin de dag met meer aandacht

Handvatten kunnen je helpen mindfulness meer te integreren in je leven. Het is een gewoonte om als de wekker gaat direct het bed uit te stappen of om te snoozen en je nog een keer om te draaien. Wakker worden is goed! Maar je gaat alleen nog niet direct je bed uit. Begin met het bewustwordingsproces. De dag is begonnen en je lichaam moet nog ontwaken. Je lichaam en geest langzaam laten ontwaken om de dag mindful te beginnen werkt als volgt:
 • Ervaar je lichaam dat langzaam uit de ruststand komt.
 • Haal enkele keren diep adem via de buik.
 • Wiebel even met je tenen.
 • Beweeg je benen een beetje van links naar rechts.
 • Voel hoe je je vingers strekt.
 • Span je bilspieren enkele keren aan.
 • Rek je een keer helemaal goed uit en voel de spieren in je lichaam.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Zorg voor een doel van de dag
Je weet wat voor afspraken en andere activiteiten je dag zullen vullen, maar geef ze ook een manier van benaderen mee. Laat het je doel voor de dag worden. Doe dat terwijl je nog in bed ligt wakker te worden. Je gaat bijvoorbeeld alles met een glimlach tegemoet om vervolgens wel te zien hoe de dag verder verloopt. Dit voorkomt dat je je op voorhand al druk gaat maken over mogelijke uitkomsten. Je kunt dit proces niet beïnvloeden, dan is je er druk over maken ook zinloos.

Bewust in de dag staan

Als je eenmaal opstaat, ga je alles bewust doen. Dat is in het begin misschien ietwat geforceerd, maar gaat op enig moment als vanzelf. Ga bewust je tanden poetsen en voel die borstel langs je tanden en tandvlees glijden. Neem die lauwe douche en voel het water over je hoofd stromen en bedenk of je vandaag uit gaat pakken met kleur en kleding of je ‘slechts’ je dagelijkse ritueel toe gaat passen. Drink dat lekkere kopje koffie of thee en geef die boterham eens wat meer aandacht. Niet de automatische piloot, maar kies je bewust voor zoet of hartig. Bedenk het aan de hand van je gevoel en je zintuigen, niet omdat je als vanzelfsprekend altijd hetzelfde neemt. Doe je dagelijks ding wel, maar dan heel bewust.

Zodra je door partner of kinderen wordt afgeleid, focus je je weer op waar je mee bezig was. Zorg dat je het ingezette proces vast weet te houden.

Onderweg mindful zijn

Voor veel mensen geldt dat ze de weg naar het werk, school of andere activiteit zo snel als mogelijk afgelegd willen hebben. Niet nadenken, die bus, train, auto in of de fiets op en karren maar. Maar voor hetzelfde geldt, sta je overal bewust bij stil en leef je het moment zoals het is. Je staat bijvoorbeeld in de file met je auto of zit in een volle trein. Maar je hebt ook je kopje koffie in de houder en een lekker muziekje aan. De regen slaat op het raam of de zon schijnt al lekker naar binnen, misschien het raampje maar even open doen.

Denk nog even aan je doel voor de dag, bijvoorbeeld die positieve insteek en hoe je dat vorm gaat geven op momenten die zich er eigenlijk niet voor lenen. Denk het niet allemaal uit (dat werkt toch niet), maar laat het je geest als het ware passeren.

Bron: Devanath, PixabayBron: Devanath, Pixabay
Aan de slag
Voordat je aan de slag gaat, wat ook gedurende de dag kan, denk nog even na over wat je eerder ‘bedacht’ hebt. Concentreer je en doe je ding. Laat een glimlach op je mond verschijnen als iets gaat zoals je bedacht hebt en haal slechts een keer diep adem op het moment dat iets niet gaat zoals je het bedacht hebt. Volgende keer beter. Denk nog even aan je oorspronkelijke insteek voor de dag en pak je werk weer op.

Tot slot

Garanties worden niet gegeven in het leven, maar meer aandacht voor het moment is eigenlijk ook een soort meditatie. De kunst is om de balans te vinden tussen het plannen voor de toekomst en het leven in het nu, maar ook druk aan de slag en voldoende rust om op te laden. Doe de dingen waar je blij van kunt worden en benader zaken geconcentreerd en positief. Laat dit ook tijdens meditatiemomenten de revue passeren. Uiteindelijk maak je het jezelf een stuk prettiger als dit de grote lijn in je leven is.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Mindfulness: praktische tipsMindfulness: praktische tipsMindfulness, elk moment van de dag met volle aandacht in het hier en nu zijn. Weer bewust genieten van kleine alledaagse…

Savasana (lijkhouding) – de ideale yoga-ontspanningsoefeningSavasana (lijkhouding) – de ideale yoga-ontspanningsoefeningSavasana (lijkhouding) is een van de belangrijkste yogahoudingen. Het is een asana die alles met ontspanning te maken he…
Mediteren met HeadspaceMediteren met HeadspaceMeditatie zweverig? Beslist niet! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meditatie positieve effecten heeft op ons bre…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: HubertRams, Pixabay
 • https://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Mindfulness.htm
 • Good Karma, magazine van Rituals zomer 2016: “Mindful Meditation”
 • Afbeelding bron 1: Johnhain, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Devanath, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.