Mediteren met Headspace

Mediteren met Headspace Meditatie zweverig? Beslist niet! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meditatie positieve effecten heeft op ons brein. Mindfulness en meditatie vergroten onze concentratie en helpen ons bij het omgaan met stress. Wil jij ook graag mediteren, maar heb je geen tijd voor dure cursussen? Geen nood, het kan nu eenvoudig vanaf je smartphone.

Waarom mediteren?

Je holt van afspraak naar afspraak, scoort snel een broodje en komt nog net niet vast te zitten tussen de treindeuren. Herkenbaar? Druk-druk-druk mag dan een statussymbool zijn; onze jachtige levensstijl eist zijn tol. We zijn namelijk continu gefocust op activiteit, en vooral bezig met het reageren op externe prikkels. Dat gaat helaas ten koste van onze innerlijkheid, en van het vermogen om helder te reflecteren en beslissingen te nemen.

De positieve effecten van meditatie

Onderzoek naar de effecten van mindfulness en meditatie wijst het volgende uit:
 • afname van het stressniveau
 • toename van de effectiviteit in werk en/of studie
 • toename van het aandachts- en concentratievermogen

De deelnemers bespeurden bij zichzelf de volgende positieve veranderingen:
 • 91 procent neemt meer tijd voor reflectie
 • 87 procent is rustiger en ervaart meer overzicht
 • 85 procent laat zich minder meeslepen door gedachten en emoties
 • 84 procent luistert beter naar zichzelf en anderen
 • 69 procent is beter in staat een balans te vinden tussen werk en privé
(Bron: Centrum voor Mindfulness)

Mediteren met Headspace

Dat maakt mediteren al een stuk minder zweverig dan je misschien zou denken. Maar hoe geef je meditatie een plekje binnen de huidige westerse levensstijl? Rust en aandacht lijken haaks te staan op de dagelijkse maalstroom. Andy Puddicombe en Rich Pierson vonden een oplossing. In mei 2010 lanceerden zij de meditatie-app Headspace. Deze service, die je eenvoudig op je smartphone kunt installeren, leidt je binnen tien minuten door een weldadige meditatiesessie. In april 2016 telde de app al meer dan zes miljoen gebruikers.

De geschiedenis van Headspace

Headspace - de naam zegt het al - is een manier om ruimte in je hoofd te krijgen. Zo zie je alles weer in een helder perspectief. Headspace is het resultaat van een boeiende levensreis. Op 22-jarige leeftijd besloot Andy Puddicombe zijn universitaire studie sportwetenschappen te verruilen voor een toekomst als ​​boeddhistisch monnik in Azië. Hij reisde door Nepal, India, Birma, Thailand, Australië en Rusland om zijn meditatietechnieken te verfijnen. Uiteindelijk liet hij zich in een Tibetaans klooster in de Himalaya tot monnik wijden. In 2004 keerde Puddicombe terug naar Groot-Brittannië met de missie om meditatie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. In een meditatiekliniek in Londen ontmoette hij Rich Pierson. Het bleek de perfecte match. Pierson had de juiste creatieve vaardigheden in huis, en Puddicombe wist alles van meditatie. Enkele jaren later werd Headspace geboren.

Hoe werkt Headspace?

Headspace biedt meditatie onder begeleiding. Wie zich aanmeldt, krijgt een stapsgewijze journey (reis) te zien. Het programma is toegankelijk via de website van Headspace of via de mobiele app (beschikbaar voor zowel iPhone als Android). De eerste tien meditatiesessies duren elk 10 minuten en zijn gratis. Besluit je daarna om verder te gaan, dan kun je kiezen voor een maandelijks abonnement, een jaarabonnement of 'forever'.

De technieken die Puddicombe hanteert, zijn een combinatie van mindfulness en meditatie. In juni 2014 lanceerde Headspace een versie 2. Deze nieuwe versie is geclusterd in vier gebieden, zodat gebruikers na het Foundation-stadium hun eigen programma kunnen samenstellen. De Headspace packages omvatten persoonlijke doelstellingen als gezondheid, zelfvertrouwen, prestaties en relaties.

Wat kost het (in 2016)?

De eerste maand is Headspace gratis, daarna kan de gebruiker kiezen uit vier opties:
 • Maandelijks: 9,95 per maand
 • Jaarlijks: 5,99 per maand (totaal 71,88)
 • Tweejaarlijks: 4,74 per maand (totaal 113,76)
 • Voor altijd: 395,95

Is Headspace het geld wel waard?

Headspace is niet goedkoop. Er bestaan voordeligere opties die je gratis of tegen een paar euro kunt downloaden. Voorbeelden zijn Buddhify, Smiling Mind en The Mindfulness app. Toch leert Googlen op 'is Headspace worth it' dat veel gebruikers zeer tevreden zijn. Headspace wordt over het algemeen ervaren als toegankelijk, gebruiksvriendelijk, en goed toegesneden op de persoonlijke behoeften. Belangrijke elementen die bepalen of een app al dan niet de potentie heeft om tot je vaste gewoonten te gaan behoren.

Ook de wetenschap is vooralsnog positief. De meditatie-app Headspace werd gebruikt in een aantal klinische studies. Zo onderzocht UCL (gefinancierd door de British Heart Foundation) het effect van mindfulness op werkstress binnen twee grote multinationals. De deelnemers ervoeren een groter algeheel welbevinden, afname van angst en depressie, verlaging van de bloeddruk, vermindering van slaapproblemen, en - niet onbelangrijk: een groter gevoel van controle over het eigen werk.

Evaluatie

Hoewel de wetenschap aanvankelijk sceptisch was, zijn de positieve effecten van mindfulness en meditatie nu aangetoond. Niettemin lijkt aandachtstraining haaks te staan op onze jachtige westerse levensstijl. Puddicombe en Pierson vonden een manier om de kloof te overbruggen. De meditatie-app Headspace past naadloos binnen de meest veeleisende lifestyle. Daarmee lijkt de missie van Puddicombe geslaagd: meditatie toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Het enige minpuntje zijn de kosten. Maar voor wie daar even overheen kan kijken, is Headspace beslist aan te raden.
© 2016 - 2024 Vanekeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Meditatie, de voordelen op een rijMeditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maats…

Mindful mediteren, bewust je dag belevenMindful mediteren, bewust je dag belevenJe ziet steeds meer mensen met enige regelmaat een meditatiemoment voor zichzelf pakken. Gewoon even teruggetrokken in j…
Spiritualiteit ontwikkelen kan in 5 stappenSpiritualiteit ontwikkelen kan in 5 stappenSpiritualiteit komt steeds meer in opspraak. Veel mensen hebben het idee dat er meer is tussen hemel en aarde. Het is st…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Brenkee, Pixabay
 • Headspace (digital health platform), Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Headspace_(digital_health_platform)#cite_note-2
 • Univesiteit Leiden, Meditatie verandert het brein, Herhaaldelijk mediteren leidt tot blijvende veranderingen in de activiteit van de hersenen, Kennislink vrijdag 8 mei 2009.
 • Mario, Bezielen, Mindful Buddy App, De tien beste apps voor meditatie en mindfulness, 18 november 2014. https://www.bezielen.nl/de-tien-beste-apps-voor-meditatie-en-mindfulness/
 • Headspace (officiële site) www.headspace.com.
 • MajaHuse.com, App Review: Headspace. http://majahuse.com/app-review-headspace/
 • CM Centrum voor mindfulness, Leiderschap, http://centrumvoormindfulness.nl/mindfulness-training-amsterdam/9-leiderschap.
Vanekeren (31 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.